Zdevastované město Černihiv

Zdevastované město Černihiv Zdroj: Reuters

Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Zkáza Kyjeva.
Zkáza Kyjeva.
Zdevastované město Dergači v Charkovské oblasti. (21.3.2022)
105
Fotogalerie

Válka na Ukrajině online: Nejnovější zprávy, fotografie a komentáře

To, co viselo v několika dnech ve vzduchu je nyní jasné. Vladimir Putin vyslal na svobodnou a nezávislou Ukrajinu své vojáky. Ve čtvrtek 24. února ráno začaly ruské jednotky ostřelovat velká ukrajinská města. Konflikt si již vyžádal lidské životy a raněné na obou stranách. Politici v Česku i dalších zemích akt agrese jednomyslně odsoudili. Londýn, EU i NATO uvalují na Rusko rozsáhlé sankce. Válku na Ukrajině sledujeme online.

 

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
20. června 2022 · 10:54

UKRAJINCI PODLE TISKU ZAJALI RUSKÉHO PILOTA, VÁLČIL JAKO ŽOLDNÉŘ

Ukrajinští vojáci ze 72. mechanizované brigády sestřelili ruský bitevní letoun Su-25 a zajali jeho pilota. Major Andrej Fedorčuk se při výslechu přiznal, že je námezdním vojákem z Wagnerovy (rusky Vagnerovy) soukromé vojenské společnosti a dostává 205 000 rublů měsíčně (asi 85 000 Kč), uvedl na facebooku šéfredaktor ukrajinského serveru Censor Jurij Butusov.

„Fedorčuk při výslechu uvedl, že jeho cílem byl opěrný bod roty ukrajinských sil. Dříve bombardoval ukrajinská města. Fedorčuk velice doufá, že jej vymění (za ukrajinské vojáky v ruském zajetí). Uvědomuje si, že jako žoldnéři se mu může stát, že jej nezařadí do výměny zajatců, ale může být potrestán za své zločiny,“ uvedl Butusov.

Ruské letectvo má podle něj velké problémy s navigací, o čemž svědčí, že Fedorčuk si sebou do kabiny vzal vlastní navigační přístroj značky Garmin a chytrý mobil s navigačním programem, aby měl k dispozici přesnější údaje o své poloze, než mu skýtaly palubní přístroje. Podle ukrajinského žurnalisty to svědčí o tom, že ruský pilot nevěří ruskému navigačnímu družicovému systému Glonass a více důvěřuje americkému systému GPS, o který se opírá navigace Garmin.

Reflex
Reflex
19. června 2022 · 17:54

LONDÝN: MORÁLKA VOJÁKŮ KOLÍSÁ

Podle britského ministerstva obrany se Rusové i Ukrajinci zřejmě potýkají s kolísavou morálkou vojáků. Ukrajinské ozbrojené síly podle něj v posledních týdnech pravděpodobně zaznamenaly dezerce, nicméně obzvláště problematická velice pravděpodobně zůstává morálka mezi ruskými vojáky. „Nadále se objevují případy, kdy celé ruské jednotky odmítají plnit rozkazy a dochází k ozbrojeným střetům mezi důstojníky a jejich vojáky," píše britské ministerstvo obrany, které se opírá o poznatky vojenské rozvědky. Ruské úřady mají podle něj zřejmě problém vyvinout právní tlak na vojenské odpadlíky, k čemuž přispívá oficiální status invaze jako „zvláštní vojenské operace“, nikoliv války. Mezi faktory přispívajícími k nízké morálce v invazních jednotkách patří podle Londýna to, že ruští vojáci vnímají jako nevalné své velení, omezená možnost rotace jednotek, velmi těžké ztráty, stres z bojů, přetrvávající špatná logistika a problémy s platy.

Reflex
Reflex
18. června 2022 · 11:22

UKRAJINCI ÚDAJNĚ POTOPILI RUSKÝ REMORKÉR, EK DOPORUČILA KANDIDATURU UKRAJINY DO EU

  • Ruské invazní jednotky v posledních 48 hodinách pravděpodobně obnovily své úsilí o postup jižně od Izjumu, uvedlo dnes ve své pravidelné zprávě o vývoji bojů na východní Ukrajině britské ministerstvo obrany. Cílem Rusů je podle něj postoupit hlouběji do Doněcké oblasti a obklíčit ukrajinské obránce u Severodoněcka ze severu.
  • Ruské ostřelování obcí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny si vyžádalo životy čtyř civilistů. Informoval o tom v pátek podle deníku The Kyiv Independent gubernátor Pavlo Kyrylenko. U Hadího ostrova v Černém moři se mezitím potopil ruský remorkér, který v pátek zasáhly raketami ukrajinské síly, oznámil gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko. V době války ale nelze zprávy o vzájemně způsobených ztrátách nezávisle ověřit.
  • Ruská válečná loď včera v Baltském moři narušila dánské výsostné vody. Incident se odehrál poblíž ostrova Bornholm, uvedl na internetu šéf dánské diplomacie Jeppe Kofod. Kodaň si podle něj předvolala na ministerstvo zahraničí ruského velvyslance v zemi.
  • Evropská komise včera doporučila kandidaturu Ukrajiny do EU. Oznámila to předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová, podle níž bude země muset provést řadu nutných reforem. Kyjev by se měl zaměřit například na nedostatky v otázkách právního státu či boje s korupcí. Rozhodující slovo bude mít příští týden summit lídrů členských zemí.
  • Ruské jednotky působící v oblasti Chersonu mohou podnikat operace pod falešnou vlajkou, aby zlomily podporu tamního ukrajinského obyvatelstva. Ve své zprávě o tom píše americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajinská armáda informovala, že středeční exploze na tržišti ve vsi Čornobaivka na severním předměstí Chersonu si vyžádala oběti. Jde o místo, kde už dříve ukrajinské jednotky útočily na muniční sklady, které si v této oblasti po jejím ovládnutí vytvořilo Rusko, připomíná ISW. Ukrajinské jižní operační velení uvedlo, že ruští vojáci se snaží zlomit veřejné mínění v Chersonu a obviňovat ukrajinskou armádu z útoků na civilní infrastrukturu.
Reflex
Reflex
16. června 2022 · 14:48

SEVERODONĚCK JE V IZOLACI, DENNĚ UMÍRÁ 200 AŽ 500 UKRAJINSKÝCH OBRÁNCŮ

  • Všechny hlavní mosty přes řeku Severní Doněc, které spojují město Severodoněck na ukrajinském Donbasu s dalším územím pod kontrolou ukrajinských sil, jsou pravděpodobně zničené. Ve své pravidelné zprávě o vývoji bojů na Ukrajině to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany. Civilisté i vojáci, kteří zůstali na východním břehu řeky, jsou v extrémně těžké situaci, podotklo ministerstvo a dodalo, že ukrajinské síly nejspíše stáhly ze Severodoněcku většinu svých vojáků.
  • V situaci, kdy jsou mosty přes Severní Doněc pravděpodobně zničeny, není jasné, zda ruská strana podnikne riskantní přechod přes řeku, nebo se rozhodne k jinému kroku. Ruské jednotky se s vysokou pravděpodobností stále více potýkají s nedostatkem personálu. Některé z taktických praporních uskupení (BTG), která obvykle čítají 600 až 800 vojáků, se ztenčily až na 30 vojáků, tvrdí podle britského ministerstva ukrajinské úřady. Obě válčící strany v bojích zřejmě musejí čím dál více spoléhat na malá uskupení pěchoty.
  • Ostřelování se dnes nevyhnulo ani město Sumy na severu Ukrajiny. Gubernátor Dmytro Žyvyckyj napsal, že rakety dopadly na sumské předměstí Sad a úder si vyžádal čtyři oběti na životě a šest raněných.
  • V bojích na Ukrajině denně průměrně umírá 200 až 500 ukrajinských obránců a mnoho dalších je raněno, sdělil zpravodajskému webu Axios Davyd Arachamija, který vedl ukrajinskou delegaci na jednání s ruskou stranou o situaci na Ukrajině. Zabito nebo raněno je podle něj až 1000 vojáků denně.
  • Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent, surovina se nyní prodává za více než 140 eur za megawatthodinu (MWh). Ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov dnes podle agentury RIA Novosti řekl, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1. Ten je přitom hlavní trasou do EU. Takový scénář by byl katastrofou pro Německo, které je na dodávkách plynu tímto potrubím závislé, řekl velvyslanec.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italský premiér Mario Draghi dnes dorazili do Kyjeva. Macron, jehož země nyní předsedá Evropské unii, po příjezdu řekl novinářům, že se dnes setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a bude mu tlumočit poselství o „evropské solidaritě“.
Reflex
Reflex
15. června 2022 · 23:11

ZELENSKÁ PODĚKOVALA ČESKU, RUSOVÉ ZAJALI DVA AMERICKÉ DOBROVOLNÍKY

  • U ukrajinských hranic vzniknou dočasná sila ve snaze pomoci vyvážet ze země více obilí a řešit narůstající celosvětovou potravinovou krizi. Podle agentury Reuters to řekl americký prezident Joe Biden. Kvůli ruské vojenské agresi a blokádě ukrajinských černomořských přístavů se dodávky obilí z Ukrajiny prakticky zastavily a více než 20 milionů tun plodiny uvázlo ve skladech. Kyjev zároveň varoval, že nemá dost skladů pro novou úrodu.
  • Ruská státní plynárenská společnost Gazprom znovu snížila maximální objem dodávek plynovodem Nord Stream 1 do Německa, a to na 67 milionů krychlových metrů denně. Opatření bude platit od čtvrtečního rána a firma ho opět zdůvodnila prodlevami při opravě zařízení. Informovala o tom agentura DPA. Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck prohlásil, že Rusko se svým postupem snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.
  • USA poskytnou Ukrajině další zbrojní pomoc v hodnotě miliardy dolarů, řekl dnes americký prezident Joe Biden svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému v telefonickém rozhovoru. Pomoc zahrnuje „dělostřelecké zbraně a zbraně na ochranu pobřeží, stejně jako munici pro dělostřelectvo a pokročilé raketové systémy," uvedl Biden. Vojenský materiál Ukrajině dnes oznámily i další země NATO včetně České republiky, Německa nebo Slovenska.
  • První dáma Ukrajiny Olena Zelenská poděkovala Česku za přijetí téměř 400 000 uprchlíků. Požádala, aby ČR přispěla v době svého evropského předsednictví k přijetí Ukrajiny do EU. Manželka ukrajinského prezidenta to řekla ve svém dnešním videopozdravu, který zaslala na pražské setkání k desátému výročí založení Aspen Institut Central Europe (AICE).
  • Dva bývalí příslušníci amerických ozbrojených sil v bojích s ruskými silami u východoukrajinského Charkova upadli do ruského zajetí, napsal dnes britský server The Telegraph. Jsou to podle něj patrně první Američané v ruském zajetí. Devětatřicetiletý Alexander Drueke a sedmadvacetiletý Andy Huynh, sloužili jako dobrovolníci v ukrajinské pravidelné armádě.
Reflex
Reflex
15. června 2022 · 10:47

RUSOVÉ NEČEKALI PODLE LONDÝNA V SEVERODONĚCKU TAKOVÝ ODPOR, UKRAJINCI CHTĚJÍ OSVOBODIT CHERSON

  • Rusko pravděpodobně nečekalo, že v Severodoněcku narazí jeho síly na natolik silný odpor ukrajinských obránců. Uvedlo to dnes ve své pravidelné zprávě britské ministerstvo obrany. Po měsíci tvrdých bojů nyní Rusové ovládají většinu města, složky ukrajinských ozbrojených sil se ale drží v chemickém závodu Azot, doplnilo ministerstvo. Ruské jednotky se nyní budou pravděpodobně soustředit právě u areálu Azotu a jejich velení je tak nemeůže nasadit jinde.
  • Ve městě Apostolove, které leží v Dněpropetrovské oblasti jižně od středu země, zemřeli při nočním ostřelování z raketometů čtyři lidé, uvedl na komunikační platformě Telegram starosta města Andrij Osa. Ve městě bylo poškozeno přes 10 rodinných domů a nemocnice, uvedl hlavní představitel okresní správy Oleksandr Vilkul.
  • Na jižní ose bojů, tedy v Chersonské a Záporožské oblasti, donutily ukrajinské protiútoky ruskou stranu, aby se více zaměřila na svoji obranu, uvedl ve své poslední zprávě o situaci na bojišti americký Institut pro studium války (ISW). Podle informací institutu se ukrajinským silám podařilo postoupit o 18 kilometrů do okupovaných částí Chersonské oblasti.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém tradičním nočním projevu na konci předchozího dne války podle agentury Unian řekl, že ukrajinské síly nyní vyvíjejí tlak na ruské vojáky s cílem osvobodit okupované město Cherson. Uvedl rovněž, že ukrajinská armáda má těžké ztráty v Charkovské oblasti, kde se Rusové snaží posílit své pozice.
  • Od začátku ruské invaze zemřelo na Ukrajině 288 dětí, dalších více než 527 je raněných, oznámila včera podle ruskojazyčné verze stanice BBC ukrajinská generální prokuratura. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) v pondělí potvrdil 4395 zabitých civilistů v důsledku ruské vojenské agrese na Ukrajině, z toho 275 dětí. OHCHR zároveň upozorňuje, že skutečné počty obětí budou zřejmě výrazně vyšší, protože příjem informací z některých oblastí se opožďuje a mnoho ohlášených případů ještě nemohl potvrdit. Podobně se vyjádřily ukrajinské úřady.
  • Ruský prezident Vladimir Putin chce nadále dobýt značnou část ukrajinského území, ale musel své cíle zredukovat. Podle agentury Reuters to včera uvedl náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl. „Stále se domnívám, že má zálusk na značnou část Ukrajiny, ne-li na celou zemi. Přesto si nemyslím, že těchto cílů může dosáhnout,“ řekl Kahl na akci pořádané Centrem pro novou americkou bezpečnost. „Tu a tam mohou dosáhnout taktických zisků. Ukrajinci se drží. Ovšem nemyslím si, že by Rusové byli schopni svých přehnaných cílů dosáhnout,“ dodal.
Reflex
Reflex
14. června 2022 · 09:53

UKRAJINSKÁ POLICIE EVIDUJE UŽ 12 000 ZABITÝCH CIVILISTŮ, U BUČI OBJEVILI DALŠÍ MASOVÝ HROB

  • Ukrajinská policie eviduje od začátku ruské agrese přes 12 000 zabitých civilistů. Totožnost asi desetiny z nich je dosud neznámá, informovala včera agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním policejního šéfa Ihora Klymenka. Podle šéfa policie tvoří asi 75 procent mrtvých muži, přibližně dvě procenta děti a zbytek ženy. „Jsou to civilisté, lidé, kteří nemají nic společného s armádou nebo s policejními strukturami,“ dodal Klymenko. Nejvíce obětí si podle něj vyžádaly exploze.
  • Náčelník policie v Kyjevské oblasti Andrij Něbytov včera na facebooku sdělil, že poblíž města Buča u Kyjeva byl nalezen další hromadný hrob, v němž byla těla sedmi civilistů. Stalo se tak v obci Myrocke, kde působili ruští vojáci. Mnoho z obětí mělo podle něj svázané ruce a kolena. „Sedm civilistů bylo Rusy mučeno a poté zbaběle popraveno kulkou do hlavy,“ dodal Něbytov s tím, že těla zatím nebyla identifikována.
  • Ruské síly se snaží upevnit své pozice v centru Severodoněcku na východě Ukrajiny, uvedl dnes ve své pravidelné zprávě o bojích na Ukrajině generální štáb ukrajinské armády. Rusové dál ve městě podnikají dělostřelecké útoky, doplnil. „Za podpory dělostřelectva nepřítel podniká útoky v Severodoněcku a snaží se upevnit pozice v centrální části města,“ napsalo velení ukrajinské armády. Protivník podle něj také zvýšil počet vojáků v oblasti tak, že přesunul do měst Kreminna a Rubižne až dvě praporní uskupení, která obvykle čítají 600 až 800 vojáků.
  • Podle pozorování amerického Institutu pro studium války (ISW) ruští vojáci vytlačili Ukrajince ze Severodoněcku. Rusové zničili poslední most spojující Severodoněck s dalším klíčovým městem Lysyčanskem, uvedl také institut. Invazním silám se ale nepodařilo přerušit pozemní spojení s oblastí směrem na města Popasna a Bachmut.
  • Ruská armáda se na východně Ukrajiny neúspěšné pokusila zaútočit jihovýchodně od Izjumu a severně od Slovjansku. Rusové se dál snaží o ofenzivu i severovýchodním směrem od Charkova. Pravděpodobně je cílem vytvoření podmínek pro útok na Siversk a na další odříznutí Lysyčansku, doplnil ISW. Podle britského ministerstva obrany se jim u Charkova podařilo o něco málo postoupit.
  • Ruský prezident Vladimir Putin odvolal bývalou krymskou prokurátorku Natalji Poklonskou z funkce zástupkyně šéfa federální agentury pro spolupráci s krajany Rossotrudničestvo, oznámila ruská média. Poklonská se ještě jako prokurátorka stala symbolem ruské anexe ukrajinského poloostrova, ale po vypuknutí války proti Ukrajině prohlásila, že si nepřeje, aby na Kyjev a další ukrajinská města padaly bomby, a rozpoznávací znak invazních vojsk, písmeno Z, označila za symbol zármutku a tragédie pro oba národy.
Reflex
Reflex
13. června 2022 · 11:38

RUSOVÉ VYTLAČILI UKRAJINSKÉ JEDNOTKY Z CENTRA SEVERODONĚCKA

  • Ruské okupační síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka na východě Ukrajiny a vytlačily z něj ukrajinské obranné jednotky. Podle agentury Unian to dnes oznámil ukrajinský generální štáb ve své pravidelné ranní zprávě z frontové linie. Boje ve městě podle něj pokračují. „Nepřítel - za podpory dělostřelectva - podnikl útočné operace ve městě Severodoněck, částečně uspěl, vytlačil naše jednotky z centra města, boje pokračují,“ píše velení ukrajinských sil. „Dělostřelecky ostřeloval pozice obranných sil v oblastech Lysyčansku, Severodoněcka, Toškivky,“ dodává štáb.
  • Gubernátor Luhanské oblasti dnes uvedl, že ruské invazní síly ovládají 70 procent Severodoněcka. Ukrajina má podle dřívějších prohlášení Serhije Hajdaje stále pod kontrolou průmyslovou oblast a chemickou továrnu, kde se podle jeho dnešního vyjádření před těžkým ruským ostřelováním skrývá asi 500 civilistů včetně 40 dětí. Při neustálém ostřelování je hromadná evakuace nemožná, armádě se daří odvést několik lidí denně, uvedl gubernátor podle ruskojazyčného webu stanice BBC. Ta zároveň poznamenala, že tvrzení představitelů bojujících stran nemůže v průběhu bojů ověřit.
  • Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvedlo, že v nadcházejících měsících budou patřit k rozhodujícím faktorům vojenské operace při překračování řek „Aby Rusko v současné operační fázi své ofenzivy na Donbasu dosáhlo úspěchu, bude muset dokončit ambiciózní obchvatné akce, anebo provést útočné přechody přes řeku (Severní Doněc),“ píše britský resort obrany ve své pravidelné analýze. „Ukrajinským silám se často daří bořit mosty ještě předtím, než se stáhnou, zatímco Rusko má problémy se zavedením komplexní koordinace nutné k úspěšnému provedení rozsáhlých přechodů řek pod palbou," konstatuje Londýn.
  • V Charkovské oblasti na severovýchodě se mezitím podle Kyjeva ruské okupační síly zaměřují na poziční obranu a snaží se zabránit dalšímu postupu ukrajinské armády ke společným hranicím. Zároveň provedly útočné operace ve směru na obce Ternova a Izbycke a měly částečný úspěch, sdělil ukrajinský generální štáb.
Reflex
Reflex
12. června 2022 · 17:32

V SEVERODONĚCKU DÁL ZUŘÍ BOJE, UKRAJINCI ALE STÁLE KONTROLUJÍ TAMNÍ CHEMIČKU

  • V Severodoněcku na východě Ukrajiny dál zuří líté boje, podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje ale Ukrajina má stále pod kontrolou jeho průmyslovou oblast a chemickou továrnu, kde se před ruským ostřelováním skrývají stovky lidí. Hajdaj uvedl, že ruské síly nyní ovládají většinu tohoto malého města v Luhanské oblasti, a řekl, že ruské ostřelování chemické továrny zažehlo v sobotu velký požár po úniku ropy. Není známo, zda oheň hořel ještě dnes. „Nikdo nemůže říci, zda a kolik obětí bylo za posledních 24 hodin v Severodoněcku, kde pokračují intenzivní boje,“ uvedl dnes Hajdaj na síti Telegram. „Ano, lidé byli neustále v krytech, ale Rusové střílejí na obytné oblasti celé hodiny a používají těžké dělostřelectvo,“ napsal. „Všichni se teď pravděpodobně chtějí evakuovat, ale zatím taková možnost neexistuje,“ dodal.
  • Hajdaj také uvedl, že ruská vojska zničila druhý ze tří mostů spojující Severodoněck s Lysyčanskem a třetí most je pod palbou. „Chtějí úplně odříznout Severodoněck od možnosti evakuovat lidi odtud či sem přivážet munici a posily,“ řekl podle ruskojazyčného webu BBC. Situaci v Severodoněcku popsal jako těžkou, ale Rusům se podle něj dosud nepodařilo město dobýt. Příští dva dny budou podle gubernátora rozhodující.
  • Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvedlo, že Rusové kvůli své palebné převaze postupně získávají terén v Severodoněcku a okolí.
  • Ruská média uvádějí, že v sousední Doněcké oblasti byl po výbuchu ve městě Avdijivka, kde sídlí další chemická továrna, vidět obrovský oblak kouře.
  • Ve směru na Slovjansk podle ukrajinského generálního štábu ve 109. den ruské invaze na Ukrajinu Rusové systematicky ostřelují oblast vesnic Petrivske, Nová Husarivka, Kurulka a Dolyna. Snaží se uchytit ve vesnici Bohorodyčne nedaleko Svjatohirsku.
  • Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj se v sobotu v Kyjevě sešel s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a v nočním videoposelství zdůraznil, že pokud Ukrajina získá kandidátský status EU, posílí to nejen jeho stát, ale celou Evropskou unii. „Začala závěrečná etapa velkého diplomatického maratonu, která by měla být dokončena za týden a půl. My jsme v tomto maratonu s Evropskou unií v jednom týmu a tento tým musí vyhrát,“ podotkl Zelenskyj.
  • V Brjanské oblasti na západě Ruska se kdosi pokusil vyhodit do povětří část ropovodu Družba, který přepravuje ruskou ropu do Evropy. O sobotním útoku dnes informoval server Meduza s odvoláním na informační kanál Baza v aplikaci Telegram. Ropovod nicméně poškozen nebyl, ropa neunikla. Podle společnosti Transněfť ropovod funguje normálně.
Reflex
Reflex
11. června 2022 · 13:38

NA UKRAJINĚ PADL ČESKÝ DOBROVOLNÍK

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) potvrdil informaci o úmrtí českého občana na Ukrajině. Muž přišel o život v pátek na Donbasu v bojích s ruskou armádou. Podle dostupných informací byl prvním zabitým z českých dobrovolníků, kteří se připojili k ukrajinským ozbrojeným silám.

„Mohu potvrdit, že na Ukrajině zemřel jeden český občan, že se to odehrálo v doněcké oblasti," řekl novinářům Lipavský. Podle něj okolnosti úmrtí ministerstvo zahraničí nadále prověřuje, je v kontaktu s ukrajinskými úřady a snaží se kontaktovat rodinu zemřelého, jehož tělo má být v neděli převezeno do oblasti Charkova. „Zítra (v neděli) by mělo být převezeno tělo tohoto občana do charkovské oblasti,“ dodal ministr.

Obětí byl podle informací ze sociálních sítí muž z Třebíče. Česká televize uvedla, že zemřel po zásahu minometným granátem, na Ukrajině působil několik měsíců. Ruská tisková agentura TASS dnes napsala, že Rusové zničili shromaždiště "zahraničních žoldnéřů“ u Charkova.

Reflex
Reflex
11. června 2022 · 10:20

RUSOVÉ CHYSTAJÍ ÚTOK NA SLOVJANSK A SIVERSK

  • Ruským jednotkám se stále nedaří převzít plnou kontrolu nad městem Severodoněck, ofenziva ale pokračuje. Ve své nejnovější analýze o tom informuje americký Institut pro výzkum války (ISW). „Ruské jednotky v pátek 10. června pokračovaly v pozemním útoku na Severodoněck, stále ale ještě nedostaly město pod plnou kontrolu. Stejně jako během bojů v Mariupolu je obtížné sestavit přesný obraz toho, co se děje v městských částech Severodoněcku, protože odtud přichází čím dál méně informací,“ uvádí Institut pro výzkum války. Ukrajina žádá brzkou dodávku zbraní ze Západu kvůli převaze ruských jednotek v dělostřelectvu, píše ISW.
  • Podle ukrajinského generálního štábu se ruské síly kromě Severodoněcku v Luhanské oblasti soustřeďují také na postup proti městům Slovjansk a Siversk v Doněcké oblasti. „Nepřítel přeskupuje jednotky a doplňuje palivo a munici, aby připravil ofenzivu proti Slovjansku a Siversku,“ píše na facebooku ukrajinský generální štáb.
  • Britské ministerstvo obrany dnes ve své pravidelné zprávě založené na informacích rozvědky uvádí, že ruská armáda za poslední den nepostoupila dále na jih Severodoněcku. „Probíhají intenzivní pouliční boje a obě strany mají pravděpodobně velké ztráty. Rusko se snaží zlomit odpor obránců města dělostřeleckými a leteckými útoky,,“ konstatuje ministerstvo.
  • Podle britské rozvědky ruská válečná letadla pravděpodobně použila od dubna k úderům na pozemní cíle desítky protilodních střel AS-4 vyvinutých v 60. letech k ničení letadlových lodí. Použití těchto střel proti pozemním cílům nemůže být přesné, což může vést k velkým škodám a ztrátám mezi civilisty, podotýkají britské tajné služby. Je pravděpodobné, že Rusko takové střely používá kvůli nedostatku modernějších a přesnějších střel, dodává rozvědka.
  • Zbrojní experti z Francie pomáhají svým ukrajinským kolegům sbírat důkazy o možných ruských válečných zločinech v oblasti města Černihiv na severu Ukrajiny, oznámila podle agentury Reuters ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová. Příslušníci francouzského četnictva, mezi nimiž jsou odborníci na balistické zbraně a zbraně hromadného ničení, nahradili skupinu francouzských forenzních expertů, kteří od poloviny dubna pomáhali odhalit, co se stalo ve městě Buča. „Nyní pracují v Černihivské oblasti, zkoumají místa, která byla zničená ostřelováním. Tyto válečné zločiny musí být potrestány a společně uděláme vše pro to, aby se tak stalo,“ prohlásila Venediktovová. Moskva záměrné útoky na civilisty popírá.
Reflex
Reflex
10. června 2022 · 13:36

BOJE O SEVERODONĚCK POKRAČUJÍ, V MARIUPOLU HROZÍ CHOLERA

  • Ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě o vývoji bojů připustil ruský postup směrem k městu Bachmut v Doněcké oblasti na východě země, informovala ruská služba stanice BBC. „Nepřítel podniká ofenzivu ve směru Vozdvyženka - Roty, má částečný úspěch, opevňuje se v obsazených pozicích,“ píše ukrajinský generální štáb na facebooku. Tyto obce se nacházejí nedaleko Bachmutu směrem na jihovýchod, podotkla BBC.
  • Boje o Severodoněck pokračují, uvádí velení ukrajinských sil. Ruská vojenská agrese na Ukrajině trvá 107. dnem. Na dalších místech fronty nejsou hlášeny žádné významné změny, alespoň se o nich nehovoří ve svodce ukrajinských ozbrojených sil. Generální štáb zároveň sdělil, že za poslední den ukrajinští vojáci odrazili sedm nepřátelských útoků v Doněcké a Luhanské oblasti.
  • Britské ministerstvo obrany dnes ve své pravidelné zprávě založené na informacích rozvědky varovalo, že v jihoukrajinském městě Mariupol jsou zdravotní síly na pokraji kolapsu a hrozí tu propuknutí epidemie cholery, zatímco v Chersonu je kritický nedostatek léků. Rusko se podle britského ministerstva obrany potýká se zajištěním základních veřejných služeb populaci na Ruskem okupovaných územích. Před rizikem propuknutí epidemie cholery v Mariupolu, který nyní po týdnech obléhání a těžkého bombardování ovládají ruské síly, minulý měsíc varovala i Světová zdravotnická organizace (WHO).
  • Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj listu The Guardian řekl, že Rusko má nyní na frontě navrch a Ukrajina již téměř vyčerpala zásoby dělostřelecké munice, protože ukrajinské dělostřelectvo každý den vypálí 5000 až 6000 nábojů. „Teď je to dělostřelecká válka (...) a my v dělostřelectvu prohráváme,“ řekl. Na ukrajinské dělo připadá deset až 15 ruských děl a západní partneři dosud dali Kyjevu desetinu toho, čím disponují. „Vše nyní závisí na tom, co nám Západ poskytne,“ řekl. Dodal, že Ukrajina především potřebuje raketomety o dalekém dostřelu, aby umlčely ruské dělostřelectvo. Pokud by Rusko ovládlo Donbas, mohlo by zaútočit na Oděsu, Záporoží a Dnipro, zůstávající v ukrajinských rukou.
  • Ukrajinské ozbrojené síly zničily základnu ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny (rusky Vagnerovy) v okupovaném městě Kadijivka na východě Ukrajiny, oznámil dnes gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.
Reflex
Reflex
9. června 2022 · 16:18

SOUD PRORUSKÝCH SEPARATISTŮ NA UKRAJINĚ ODSOUDIL K SMRTI TŘI ZAJATÉ CIZINCE

Soud v samozvané Doněcké lidové republice na Ukrajině dnes odsoudil k trestu smrti dvojici Britů a občana Maroka. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na svého zpravodaje v soudní síni. „Aidenu Aslinovi, Shaunu Pinnerovi a Ibráhímu Sádúnovi se za jejich zločiny ukládá s konečnou platností trest smrti,“ stojí podle TASS v rozsudku. Podle soudu muži bojovali na Ukrajině jako žoldnéři. Odsouzení ale tvrdí, že jsou řádnými vojáky ukrajinské armády a že s nimi proto má být zacházeno jako s válečnými zajatci.

Reflex
Reflex
9. června 2022 · 10:21

RUSOVÉ SE STÁLE SNAŽÍ PROLOMIT OBRANU SEVERODONĚCKU

  • Ruské jednotky se stále snaží prolomit ukrajinskou obranu Severodoněcku v Luhanské oblasti. Město a okolí ruská armáda bombarduje dělostřelectvem, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Ten tvrdí, že ukrajinská armáda odrazila útok v obci Toškivka nedaleko Severodoněcku. Ve středu představitelé samosprávy řekli, že ukrajinské jednotky už kontrolují pouze okraj města.
  • Pokračující boje v Severodoněcku potvrdila i ranní zpráva britského ministerstva obrany. Podle Londýna je však pravděpodobné, že se ruská armáda pokouší zvýšit své úsilí o postup na jih od města Izjum. Tam se ruská ofenzíva prakticky zastavila v dubnu díky schopnostem ukrajinských obránců. V oblasti útočí východní skupina ruské armády, kterou Moskva musela reorganizovat po těžkých ztrátách v bojích u Kyjeva. Podle Londýna je pravděpodobné, že tyto jednotky nemají plné početní stavy.
  • Ruská armáda pokračovala v bombardování a bojích také v Doněcké oblasti, například u města Bachmut. I v tomto případě Ukrajina tvrdí, že ruské armádě způsobila výrazné ztráty. Podle velení ukrajinské armády se Rusko snaží posílit své jednotky a v Charkovské oblasti opevňuje své obranné pozice. Ve více oblastech pak jeho vojska ostřelují ukrajinská města.
  • Ozbrojené síly Ukrajiny provedly během středy dva letecké útoky na uskupení ruských sil v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a zasáhly tři nepřátelské muniční sklady. Při útocích bylo zabito 30 ruských vojáků a zničeno několik kusů techniky. Na facebooku to v noci na dnešek v pravidelné svodce uvedlo operační velitelství Jih ukrajinské armády.
  • Pod troskami domů v ukrajinském Mariupolu pracovníci běžně nachází 50 až 100 těl. Jsou zhruba ve 40 procentech vícepatrových domů, nejčastěji ve sklepech. Je to „nekonečná karavana smrti,“ napsal ve středu večer na telegramu poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko. Vyproštěná těla se odvážejí do márnice a ta, která nejsou mumifikovaná, rovnou na skládku, píše Andrjuščenko. Podle odhadů ukrajinských úřadů bylo během několikatýdenního ruského obléhání Mariupolu zabito nejméně 21 000 civilistů, píše agentura AP.
Reflex
Reflex
8. června 2022 · 20:55

UKRAJINCI KONTROLUJÍ UŽ JEN OKRAJOVÉ ČÁSTI SEVERODONĚCKU

  • Ukrajinské síly mají pod kontrolou pouze okrajové části Severodoněcku, připustil v dnes zveřejněném rozhovoru se serverem RBK Ukrajina oblastní gubernátor Serhij Hajdaj. Ukrajinské jednotky možná budou muset ustoupit, řekl agentuře AP. Zatím podle něj ale ukrajinští vojáci v Severodoněcku bojují „o každý centimetr“, napsal ráno na sociální síti Telegram. Hajdaj v rozhovoru ale zopakoval, že důležité je podle něj zejména udržení Lysyčansku, který přiléhá k Severodoněcku, protože leží ve vyšší nadmořské výšce. Ukrajinská armáda by se proto měla snažit v Lysyčansku vytrvat, než obdrží dodávky zbraní dlouhého dosahu, pomocí nichž by zatlačila nepřátelské dělostřelectvo, působící ukrajinským silám „bolehlav“.
  • Z dnešního ranního hlášení ukrajinského generálního štábu vyplývá, že frontová linie mezi ukrajinskými a ruskými silami na východě Ukrajiny se výrazněji nezměnila. Také britské ministerstvo obrany ráno napsalo, že ani jedna ze stran v předchozích 24 hodinách pravděpodobně nedosáhla významnějších zisků.
  • Ruské pokusy obsadit obce Toškivka a Ustinivka a postoupit od nich severně k Lysyčansku a Severodoněcku se podařilo podle ukrajinského velení odrazit. Ruská armáda pokračuje v bombardování obcí na důležité trase mezi Bachmutem a Lysyčanskem, z čehož podle BBC vyplývá, že Rusové tuto silnici dosud neobsadili. Ukrajinský generální štáb se nezmínil o osudu Svjatohirsku, o jehož dobytí v úterý hovořil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.
  • Ruské útoky pokračují u Slovjansku a ruské jednotky současně upevňují obranná postavení u Izjumu, aby nepřipustily ukrajinský protiútok. U Izjumu a Doněcku také pokračuje velmi intenzivní ostřelování a bombardování. U Charkova se nepřítel snaží hlavně udržet ve stávajících pozicích a pokračuje v pokládání minových polí, bránících ukrajinským silám v postupu, konstatoval ukrajinský generální štáb.
  • Britské ministerstvo obrany kromě toho poznamenalo, že Rusko se soustřeďuje na ofenzívu v centrální části východoukrajinského Donbasu, zatímco na křídlech zůstává v obraně. Ukrajinské síly v poslední době dosáhly jistých úspěchů při protiútocích vedených na jihozápadě Chersonské oblasti, dobyté Rusy. Obě strany čelí podobným problémům s udržení obranných linií, zatímco se z nich snaží uvolnit bojeschopné jednotky pro útočné operace.
  • V Melitopolu, druhém největším městě ukrajinské Záporožské oblasti, dobytém ruskými jednotkami, začala okupační správa s přípravami na referendum o připojení k Rusku. Oznámila to ruská agentura Interfax s odvoláním na vyjádření starostky, dosazené Rusy.
Reflex
Reflex
7. června 2022 · 11:30

RUSOVÉ DÁL ÚTOČÍ NA SEVERODONĚCK

  • V Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny může být drženo v zajetí přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili mariupolské železárny a ocelárny Azovstal. Podle ruské služby BBC a americké stanice CNN to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Plány Ruska na zacházení s těmito zajatci - včetně záměru uspořádat s nimi veřejný tribunál - se neustále mění, řekl novinářům Zelenskyj. Rusko také vydalo Ukrajině těla desítek bojovníků, kteří zahynuli v bojích o ocelárny Azovstal v Mariupolu. V Kyjevě nyní pracují na identifikaci mrtvých.
  • Obvinění ruských vojáků z páchání sexuálního násilí na Ukrajině přibývá, sdělila Radě bezpečnosti OSN zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN pro sexuální násilí během konfliktů Pramila Pattenová podle webu ReliefWeb. Zdaleka ne všechny případy sexuálního násilí jsou nahlášeny a humanitární krize na Ukrajině se mění v "krizi obchodování s lidmi," cituje ji agentura AP.
  • Ruská armáda nadále útočí na Severodoněck, boje pokračují a ukrajinští vojáci působí nepříteli ztráty, uvedl dnes ráno ukrajinský generální štáb. Ten dále tvrdí, že obránci odrazili ofenzivu ruských invazních jednotek ve směru na Bachmut, konkrétně u obcí Nahirne, Berestove či Krynyčne. Ruské jednotky od Lymanu na jih a západ za posledních 24 hodin nepostoupily. Zpráva neříká nic o dobytí Svjatohirsku, jehož obsazení ohlásily dříve ruské zdroje. V jižní části východní fronty - u Doněcka a v Záporožské oblasti - se Rusové nepokoušejí o postup, uvedla BBC s odkazem na ukrajinský štáb.
  • Podle britského ministerstva obrany se o víkendu ukrajinským jednotkám podařilo dobýt nazpět část Severodoněcku, ruské jednotky ale stále okupují východní část města. Cílem ruských jednotek je pravděpodobně odstřihnout Severodoněck od severu i jihu. Postup ruských sil se v posledním týdnu na jižní ose u města Popasna téměř zastavil. Ostřelování města Izjum nasvědčuje tomu, že se ruská armáda chystá obnovit útoky na severu. Podle Londýna „Rusko bude téměř jistě potřeboval průlom na alespoň jedné z os (útoku)“, aby dosáhlo svého cíle získat kontrolu nad Doněckou oblastí.
Reflex
Reflex
6. června 2022 · 09:36

V SEVERODONĚCKU SE SITUACE UKRAJINCŮ ZHORŠILA. ZEMŘEL DALŠÍ RUSKÝ GENERÁL

  • Ruské jednotky pokračují ve snaze o dobytí Severodoněcka a útočí také u Lymanu v Donbasu na východě Ukrajiny. Ruská armáda dál útočí rovněž na Slovjansk. U Bachmutu utrpěly ruské síly značné ztráty, aniž by dosáhly úspěchu. Na jihu donbaské fronty bojové operace nepřítele nepokračovaly, uvádí ukrajinský generální štáb v ranním hlášení o situaci na bojišti.
  • Pozice ukrajinských sil v Severodoněcku se mírně zhoršila, připustil v televizi gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. „Naši obránci dokázali podniknout protiútok a osvobodili skoro polovinu města. Ale teď se situace zase trochu zhoršila,“ řekl podle agentury Reuters.
  • Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvádí, že nedělní útoky na ukrajinskou železniční infrastrukturu, při kterých Rusové použili střely s plochou dráhou letu, měly zřejmě narušit zásobování ukrajinských jednotek západními zbraněmi. Upozorňuje také na pokračující těžké boje v Severodoněcku a ruský postup k Slovjansku ve snaze obklíčit ukrajinské síly a také na posilování protiletecké obrany Hadího ostrova, která má chránit ruská plavidla blokující ukrajinské přístavy a tím i vývoz ukrajinského obilí.
  • Během bojů na východě Ukrajiny včera zemřel ruský generálmajor Roman Kutuzov, píše ukrajinská agentura Unian. Moskva úmrtí dalšího svého generála na Ukrajině zatím nepotvrdila, kondolence adresované Kutuzovovým blízkým se ale objevují i na proruských kanálech na komunikační platformě Telegram, podotklo internetové médium Nexta.
  • Černá Hora, Severní Makedonie a Bulharsko zakázaly přelet ruskému vládnímu letadlu, kterým měl v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov cestovat na oficiální návštěvu do Bělehradu.
Reflex
Reflex
5. června 2022 · 10:17

RUSOVÉ KONTROLUJÍ VÝCHODNÍ ČÁST SEVERODONĚCKU, V KYJEVĚ BYLY SLYŠET EXPLOZE

  • Ruské síly pokračují v útoku na ukrajinské město Severodoněck. Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje kontrolují východní část města. Jak dnes ráno uvedl generální štáb ukrajinské armády, ruští vojáci se v regionu zaměřují na útočné operace s cílem obklíčit ukrajinské jednotky v oblasti Severodoněcku a Lysyčansku a zablokovat hlavní logistické trasy. Rovněž se ruská armáda snaží podniknout ofenzivu ve směru na obce Nyrkove a Mykolajivka v Doněcké oblasti.
  • Podle ukrajinské armády Rusové dále pokračují v raketových a leteckých útocích na vojenskou a civilní infrastrukturu v zemi, zejména v Kyjevě. V Kyjevě se dnes ráno ozvalo několik výbuchů, informovala agentura Reuters. Podle starosty Vitalije Klička nikdo nezemřel, ale jeden člověk utrpěl zranění. Svědci viděli nad městem po explozích stoupat dým. Příčiny výbuchů nejsou zatím známé. Před explozemi byly v Kyjevské oblasti slyšet sirény. Podle některých zdrojů, na které se odvolává agentura Reuters, šlo o ruské bombardování, jehož cílem byla železniční síť.
  • Britská vojenská zpravodajská služba v dnešním hlášení uvedla, že ukrajinské síly provedly za posledních 24 hodin v Severodoněcku protiútok, což by mohlo mít vliv na ruské operace v oblasti. Ruské síly přitom v okolí Severodoněcku v uplynulých dnech soustředily bojové jednotky i zbraně.
  • Pro boj v oblasti Rusové využívají i bojovníky z proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR), kteří mají ale jen velmi špatné vybavení a téměř žádný výcvik. „Použití zástupných pěchotních sil pro čištění měst je ruskou taktikou, která byla již dříve k vidění i v Sýrii. Tam Rusko využívalo k útokům na městské oblasti jednotky syrské armády. Cílem nejspíš je snaha omezit počet obětí mezi ruskými vojáky," uvedli britští zpravodajci.
Reflex
Reflex
4. června 2022 · 19:17

POKRAČUJÍ BOJE O SEVERODONĚCK, LIDÉ UTÍKAJÍ ZE SLOVJANSKU

  • Ruská armáda posílila své jednotky a nadále ostřeluje východoukrajinské město Severodoněck, informoval dnes ráno generální štáb ukrajinské armády. Ruským vojákům se zatím nepodařilo odříznout přístup do Severodoněcku a stejně tak nebyli úspěšní při postupu u nedalekého města Bachmut.
  • Intenzivní boje o Severodoněck se podle dostupných informací odehrávaly i v pátek. Večer pak gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj podle agentury Unian sdělil, že ukrajinské síly zaznamenávají v Severodoněcku úspěchy a dobyly zpět asi pětinu dříve ztraceného území. Ruští vojáci podle Hajdaje vyhazují do vzduchu mosty přes řeku Severní Doněc, aby zabránili Ukrajincům zajistit si posily a poskytovat pomoc civilistům v Severodoněcku.
  • Další město, na jehož ovládnutí se v poslední době zaměřuje ruská armáda, je Slovjansk v Doněcké oblasti. Podle dnešního oznámení šéfa tamní vojenské správy Vadyma Ljacha město denně opouštějí stovky lidí a počet evakuovaných se tento týden zdvojnásobil. Ve městě, které mělo před válkou 110.000 obyvatel, jich nyní zůstalo asi 22.000. Obyvatele k odjezdu podle Ljacha přiměl mimo jiné raketový útok, který v úterý zabil tři lidi, uvedla CNN.
  • V Mykolajivu na jihu země při dnešním ostřelování přišli o život dva lidé, třetí zemřel při převozu do nemocnice. Další čtyři osoby utrpěly zranění, uvedl na sociální síti telegram starosta města. V jihoukrajinské Oděse pak raketa dnes ráno zasáhla sklad a zranila dvě osoby, uvedli místní představitelé. V pátek zahynuli v Luhanské oblasti podle místního gubernátora při ruských útocích čtyři lidé, včetně matky s dítětem.
  • Podle dnešní zprávy britské vojenské zpravodajské služby Rusové v oblasti Donbasu kombinují letecké údery a dělostřeleckou palbu. Právě to hrálo klíčovou roli při jejich nedávných taktických úspěších v regionu. „Provádějí tam údery s použitím řízených i neřízených střel,“ uvádějí britští zpravodajci. Používání neřízených střel podle nich vedlo k rozsáhlému zničení zastavěných oblastí Donbasu a „téměř jistě způsobilo značné vedlejší škody a civilní oběti“.
Reflex
Reflex
3. června 2022 · 12:50

EU SCHVÁLILA ČÁSTEČNÉ EMBARGO NA RUSKOU ROPU A SANKCE PROTI BANKÁM A TELEVIZÍM

Evropská unie dnes definitivně schválila šestý balík sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu, jehož součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od příštího roku. Z embarga budou mít dočasné výjimky Česko, Slovensko a Maďarsko, tedy země závislé na dodávkách ropovodem Družba. Evropský blok zároveň vyloučí z mezinárodního platebního systému SWIFT tři ruské banky včetně největší Sberbank. Tři ruské televize šířící válečnou propagandu Kremlu budou mít zakázáno vysílat v EU.

Na více než tisícihlavý seznam potrestaných ruských činitelů po dnešku přibyde 65 lidí, zejména vojenských velitelů spojených s masakry civilistů v Buči a násilnostmi v Mariupolu. Seznam rozšíří i 18 firem, většinou zbrojovek. EU rovněž zakáže vývoz desítek chemikálií, které mohou Rusku posloužit k výrobě chemických zbraní.