Kathrine Switzer jako první žena na bostonském maratonu (1967)

Kathrine Switzer jako první žena na bostonském maratonu (1967) Zdroj: Flickr

Ženy se do běžeckých soutěží často dostaly lží a klamem či využitím pravidel ve svůj prospěch
Ženy to ve sportu neměly o nic jednodušší, než v jiných odvětvích. Běh byl ovšem speciální kapitolou.
Ženy to ve sportu neměly o nic jednodušší, než v jiných odvětvích. Běh byl ovšem speciální kapitolou.
Ženy to ve sportu neměly o nic jednodušší, než v jiných odvětvích. Běh byl ovšem speciální kapitolou.
Ženy to ve sportu neměly o nic jednodušší, než v jiných odvětvích. Běh byl ovšem speciální kapitolou.
14
Fotogalerie

Útoky mužů, neoficiální maraton i půvabné snímky z dob, kdy byly běžecké závody žen v plenkách

Sport je jen jedno z mnoha odvětví, ve kterém si ženy musely počkat dlouhá staletí, než se mohly zapojit po boku mužů. Při plavání bylo nemyslitelné, že by ukázaly více kůže, než kolik ji ukazují běžně v dlouhých šatech, při běhání to byla pro změnu starost o jejich zdraví. Ženy byly dlouhé roky považovány za příliš slabé, aby mohly běhat dlouhé vzdálenost, ani nemluvě o maratonu. Ale tolik z nich jim ukázalo, že opak je pravdou.

Ani v antickém Řecku se ženy neúčastnily olympiád - měly své vlastní hry Heráia. Závodily ovšem pouze třech běžeckých disciplínách. V moderních olympijských hrách pro ženy nebylo místo ani v běhu. Řekyně Stamata Revithi v roce 1986 uběhla maraton den poté, co ho běželi muži, přesto její úspěch nebyl nijak uznán.

Trvalo dalších 40 let než Mezinárodní asociace atletických federací poprvé uznala ženu, která maraton uběhla. Byla jí Britka Violet Piercy a více jak 40 kilometrů uběhla za 3 hodiny, 40 minut a 22 vteřin.

Když v roce 1928 otevřely Olympijské hry brány i ženám, objevila se celá řada chybných zpráv o tom, že při běhu na 800 metrů mnoho žen zkolabovalo. Mezinárodní olympijský výbor tak zakázal ženám běhat víc jak 200 metrů. Toto nesmyslné pravidlo vydrželo až do roku 1960.

V roce 1967 běžela žena poprvé oficiálně Bostonský maraton. Katherine se zapsala pouze jako K. V. Switzer, dá se říct, že komisi ošálila. V pravidlech závodu ale nic o pohlaví běžců nebylo, a tak se skutečně zúčastnila. Ostatní sportovci na startu ji přijali s pozitivními reakcemi, mezi pořadateli to ale vypadalo úplně jinak. Fotografie, jak se manažer akce Jock Semple vrhá na Katherine, aby jí strhl závodní číslo z prsou oběhla celý svět. Během maratonu ji napadl ještě několikrát, přestal až když ho Katherinin přítel, více jak stokilový hráč amerického fotbalu, který rovněž závod běžel, shodil na zem.

Skutečnou hvězdou ale byla už rok před Katherine Bobbi Gipp, které ovšem neumožnili účastnit se oficiálně, a tak krátce po startu vyběhla z úkrytu v křoví v převleku za muže. Ostatní závodníci si ale brzy všimli, že jde o ženu a začali ji povzbuzovat. Bobbi tak shodila pytlovitou mikinu a v upnutém trikotu (který byl ve skutečnosti horní polovinou jednodílných plavek) odhalila, jak opravdu vypadá. I diváci byli v extázi. Bobbi doběhla po 3 hodinách, 21 minutách a 40 sekundách, dříve jak dvě třetiny ostatních běžců.

Jak vypadá špičková současnost tohoto sportu z olympijských her můžete sledovat na isport.cz.