Václav Havel a Olga Havlová v Sydney

Václav Havel a Olga Havlová v Sydney Zdroj: Jiří Jírů

Hugo Weaving, Guy Pearce, Terence Stamp i Bill Hunter zazářili roku 1994 v oscarovém Dobrodružství Priscilly, královny pouště
Václav Havel a Aboridžinci, původní obyvatelé Austrálie
Jiří Jírů fotografoval Václava Havla na jeho cestě po Pacifiku v roce 1995
Ve snímku CHLAPEC A PELIKÁN úspěšný podnikatel v důchodu (Geoffrey Rush) vypravuje vnučce, jak jako chlapec žil sám s otcem na opuštěném pobřeží a zachránil tam osiřelého pelikána... Snímek o síle přátelství byl natočen v národním parku Coorong.
7
Fotogalerie

Václav Havel u protinožců: Festival australských a novozélandských filmů nabízí i zajímavý doprovodný program

Festival německy mluvených filmů Das Filmfest máme za zády, 22. ročník Festivalu francouzského filmu nás čeká za tři týdny, do únorové přehlídky španělskojazyčných snímků je daleko... Kvalitní národní kinematografii ovšem nemusíte lovit jen v sítích HBO a Netflixu; už zítra Praha pošesté přivítá festival australských a novozélandských filmů AUSSIE & KIWI FILM FEST. 

Zítra, tedy v pátek 1. listopadu, v osm hodin večer v kině Lucerna proběhne slavnostní zahájení přehlídky. Promítat se bude australský divácký hit Dámy v černém (Ladies in Black) australského režiséra Bruce Beresforda, autora čtyřoscarového Řidiče slečny Daisy, který byl sám nominován zatím na dva Oscary. Jeho nejnovější snímek, dobové komediální drama podle populárního románu Madeleine St John, popisuje léto roku 1959, kdy díky evropské migraci a sílící ženské emancipaci prochází Austrálie neodvratnými změnami. Nesmělá školačka Lisa nastoupí na brigádu do obchodního domu v Sydney a setkává se tu s „dámami v černém“, které jí navždy změní život. Temperamentní manažerka oddělení s luxusní módou a nové přítelkyně Lise otevírají nový svět nepřeberných možností. A jak se z upjaté školačky mění v úchvatnou, optimistickou mladou ženu, sama se stává katalyzátorem kulturních změn v životě všech kolem.

Do Lucerny na V. H. 

Po dobu šesti festivalových dnů budou mít diváci možnost v kinech Lucerna, Ponrepo a Atlas poznat festivalové i divácké hity z Austrálie, Nového Zélandu a pacifických ostrovů. V kavárně kina Lucerna se při té příležitosti také otevře výstava fotografií, které v roce 1995 během pacifické cesty tehdejšího prezidenta Václava Havla pořídil fotograf Jiří Jírů. Nejen touto výstavou si také Aussie a Kiwi Film Fest připomene 30. výročí pádu železné opony ve střední Evropě.

Knihovna Václava Havla pak bude 5. 11. od 19 hodin hostit večer na téma Cesty Čechoslováků za svobodou k protinožcům. Jak ve 20. století a zejména v období po únoru 1948 probíhaly migrační vlny z Československa k protinožcům? Jaké podmínky měli přicházející exulanti v Austrálii a na Novém Zélandu v padesátých letech 20. století a proč se to změnilo po okupaci Československa v roce 1968? Prostřednictvím příběhů emigrantů si publikum připomene, jaká byla komunita Čechů a Slováků u protinožců.

Travesti show na plátně i živě 

Přesně čtvrtstoletí od jeho premiéry pak Aussie a Kiwi Film Fest uvede filmový hit Dobrodružství Priscilly, královny pouště z roku 1994. „Vzpomínám si, jak jsem se v roce 1995 snažila dostat na vyprodanou projekci na filmovém festivalu v Karlových Varech, protože filmu předcházela ohromující festivalová pověst. Radost z lístku byla tak velká, že jsem asi nebyla schopná vnímat děj. Zato si dodneška vybavuju ducha svobody a tolerance, která vycházela z plátna dunícího Abbou v monumentální australské poušti,“ říká zakladatelka a ředitelka festivalu Martina Vacková. Sobotní projekci této kultovní hudební komedie na Aussie a Kiwi Film Festu pak uvede živá travesti show.

Chlapci, pelikáni a Maoři

Jasný pohled na to, co si představit pod spojením slov lidská práva, divákům ukáže snímek Rodda Rathjena Neutonout (Buoyancy), jenž z Berlína odjel s cenou ekumenické poroty. Dotýká se závažného tématu novodobého otroctví; po pondělní projekci tak bude následovat debata s odborníky na téma, jak i my můžeme přispět k dodržování lidských práv a zabránit zneužívání lidí pro otrockou práci.

I další festivalové snímky nabízejí aktuální společenská témata: ochranu životního prostředí nebo ženskou emancipaci, která letos nápadně přichází z novozélandských filmů. Ať už jde o Vai, příběh osmi tichomořských žen na různých pacifických ostrovech, Mauri coby první a dosud jediný celovečerní film natočený od roku 1988 maorskou režisérkou, nebo jeden ze současných divácky populárních snímků Hibiscus a Ruth (Hibiscus and Ruthless), který se na ženskou emancipaci a přistěhovalectví dívá s humorem. Téma ochrany životního prostředí i téma neobyčejného přátelství najdete ve snímku Chlapec a pelikán (Storm Boy). Film natočený v národním parku Coorong přibližuje krásu australské přírody i život původních aboriginských obyvatel. Jednu z hlavních rolí ztvárnila australská filmová hvězda Geoffrey Rush.