Ikonické místo kapely Beatles se otevírá veřejnosti.

Ikonické místo kapely Beatles se otevírá veřejnosti. Zdroj: Wikimedia Commons

John Lennon v roce 1966
Dárkové předměty ke koupi v obchodunového muzea
Brána do areálu Strawberry Field
Kapela The Beatles
Slavná brána na upomínkovém hrnečku
17
Fotogalerie

Z opuštěného sirotčince je muzeum Beatles. Legendární Strawberry Fields se poprvé otevírají veřejnosti

Bývalý dětský domov Armády spásy v anglickém Liverpoolu, který inspiroval legendární píseň „Strawberry Fields Forever“od kapely Beatles, je poprvé otevřen veřejnosti. Šedesát tisíc fanoušků, kteří na místo ročně zavítají, už nebude muset natahovat krk přes vysoké zdi či přelézat monumentální červenou bránu. V oblíbené destinaci obdivovatelů kapely Beatles je nově k vidění interaktivní expozice, která pojí dohromady Lennonovo dětství, historii Armády spásy i vznik světoznámé písně. Výdělek půjde na dobročinný projekt Steps to Work, který pomáhá mladým lidem se specifickými poruchami učení, s nástupem do zaměstnání.

John Lennon, který nedaleko sirotčince Strawberry Field („s“ na konci přidal v písni) vyrůstal, si jako malý do jeho zahrady potají chodil hrát s kamarády. Jeho sestra Julia Bairdová, prezidentka nového muzea, označila Strawberry Field jako Lennonovu dětskou „svatyni“. Od dob Lennonova dětství se toho ale dost změnilo. Původní novogotická budova sirotčince byla zbourána už v sedmdesátých letech minulého století a na jejím místě vyrostl nový dětský domov. Ten ovšem mezitím už také stihli zavřít. Dnes je Strawberry Field bohatší ještě o kavárnu a obchod s dárkovým zbožím. Zahradu architekti předělali na prostor stvořený pro rozjímání a meditaci.

„Přemostili nepřemostitelnou mezeru mezi rock’n’rollem a klasikou,“ tak popsali píseň „Strawberry Fields Forever“ (Strawberry Fields navždy) kritici z britských The Times. Melodicky komplexní nahrávku, ve které se Lennon vrací v psychedelickém tripu do své „svatyně,“ kapela Beatles prý nahrávala ve studiu tenkrát neuvěřitelných pětapadesát hodin. Nazpívali cekem tři verze, protože Lennon trval na tom, že musí být perfektní. Píseň vnímal jako svůj největší úspěch se skupinou Beatles.