Atmosféra festivalu Balaton Sound 2019.

Atmosféra festivalu Balaton Sound 2019. Zdroj: Rockstar Photographers

Atmosféra festivalu Balaton Sound 2019.
Festival Balaton sound letos přilákal rekordní počet návštěvníků. Podívejte se v galerii, proč.
Atmosféra festivalu Balaton Sound 2019.
Atmosféra festivalu Balaton Sound 2019.
Atmosféra festivalu Balaton Sound 2019.
84
Fotogalerie

Přátelská nálada, kouzlo klubově laděných stagí i krása mělkého jezera: Balaton Sound si vás získá

Balaton Sound. Tomorrowland východní Evropy. Ano i ne. V tom dobrém i zlém. Každopádně takový festival v Česku nenajdete. Letos na něj zavítalo přes 170 tisíc lidí a rozhodně nemálo z nich bylo ozdobeno českou vlajkou. Zámardi, kde se pětidenní akce tradičně koná, není tak daleko, ceny jsou tu příznivější než v Belgii a dalších zemích západní Evropy a Maďaři prostě festivaly umí. Budapešť každoročně bez velkým problémů zvládá provoz sedm dní trvajícího Szigetu, ale to je jiný příběh.

Ke břehu Balatonu se vždy začátkem července sjedou milovníci elektronické a taneční hudby. Nejen z Maďarska a od nás, ale ještě větší počet Slováků, Němců, Belgičanů a k vidění jsou i Izraelci, Irové, Američané a každým rokem více a více vlajek dalších států. Ve srovnání s jinými festivaly si všimnete, že velká skupina tančících lidí nadmíru dbá o svůj zevnějšek. Jako byste se nacházeli mezi lidmi, jejichž společným koníčkem není jen jistý styl hudby, ale i posilovna… Někoho to může zprvu vyděsit, ale brzy zjistíte, že všichni se chtějí pouze dobře bavit a jsou přátelsky naladění. Ani jednou za čtyři ročníky BS, které jsem navštívil, se mi nestalo a ani jsem neviděl, že by došlo k nějaké strkanici nebo nesmyslnému konfliktu, který se relativně často na jiných akcích děje. Přece jen u taneční muziky se alkoholu nepije zase tolik.

Hudebně se Balaton Sound dá rozdělit na tři části. Ta nejviditelnější se odehrává na dvou největších stagích, kde pravidelně vystupují ti nejznámější zástupci EDM. Letos si zejména ti mladší, ale vlastně naprostá většina návštěvníků nenechala ujít sety Armina Van Buurena, Tiësta, Marshmello nebo The Chainsmokers. Přiznám se, že tato produkce mě nechává zcela chladným. Někdy si je ze zvědavosti jdu na pár minut poslechnout. Přece jen, co kdyby náhodou. Ale ne! A nepřesvědčí mě ani světelná show a ohňostroje. Pro mě byli zásadní dvě klubověji laděné stage. Z loňska osvědčený, a proto pořádně nafouklý stan Elrow a nově vzniklý The Club, inspirovaný Ibizou a jejími večírky, na jehož terase nad vodní hladinou můžete protančit až do pozdního rána. Nejvíc jsme si s partou užili produkce britských Camelphat, Němce Claptona, Iránce Dubfire, The Martinez Brother ze Spojených států, ale i Češky DJky Luccy, která se k Balatonu vrátila podruhé přesně po deseti letech.

Třetí zajímavou hudební sekcí byla letos velká část účinkujících z urban music, žánrové směsice rapu, hip hopu a trapu. Svoji show na Balaton Sound přivezli Future, Denzel Curry nebo Desiigner. Pořadatelé na tato velká jména lákají zejména obyvatele Budapeště, ze které to je k Balatonu zhruba hodina cesty autem. Jako problém se ale někomu může jevit, že to sice přitáhne další lidi, ale ti jsou tak trochu mimo požadovanou subkulturu.

I po čtvrté návštěvě festivalu mu mohu dát pouze pozitivní doporučení. Těch plusů je tam opravdu hodně. Své také sehrálo bezchybné letní počasí a atraktivní prostředí mělkého jezera s modrou hladinou. Balaton Sound není fajn jen v noci při produkci skvělých DJů, ale i přes den, kdy jezero brázdí párty čluny a v jezeře se osvěžují stovky návštěvníků a po hladině se prohání desítky nafukovacích plameňáků a kouzelných jednorožců.