Takhle vypadal loňský ročník: Festival Sziget 2018.

Takhle vypadal loňský ročník: Festival Sziget 2018. Zdroj: Rockstar Photographers

Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Festival Sziget 2018
Šestný den festivalu Sziget
97
Fotogalerie

Na Szigetu po dvou letech zahraje Macklemore. Festival už odhalil denní časový harmonogram

Světové hvězdy Macklemore, 6LACK a Michael Kiwanuka nově doplňují program na hlavním pódiu festivalu Sziget. Organizátoři oznámili finální časový harmonogram i pro další pódia a sedmitýdenní akce na ostrově uprostřed Budapešti tak nabízí letošní program plný hvězd. Ed Sheeran, Florence + The Machine, Foo Fighters, The 1975, Post Malone, Twenty One Pilots, Martin Garrix a The National a mnoho dalších umělců je součástí festivalu Sziget od 7. do 13. srpna. K dispozici jsou tří, pěti a sedmidenní vstupenky, fanoušci by neměli s jejich koupí váhat, protože festival bude zdražovat již 9. května.

Obří festival s denní kapacitou vice než osmdesát tisíc návštěvníků získal díky zveřejněným rozpisům konkrétnější obrysy. Pořadatelé zveřejnili kompletní program nejen na menší podia, jako je například Volt Stage, kde vystoupí Charlie Winston, Gunwood nebo Blackwave. I bohatý a různorodý nehudební program doplnili o kompletní seznam divadelní podia, kde vystoupí třeba i famózní Australani Gravity and Other Myths. Přesto stále zůstává vyhrazeno ještě jedno místečko pro českou kapelu, vítěze soutěže Jednou ranou na Sziget (finále soutěže 15. května v Café v lese), která doplní české ranaře Pipes & Pints a slovenskou hvězdu Celeste Buckingham.

Světové hvězdy na dosah

Několikanásobný držitel ceny Grammy Macklemore, hvězda letošního festivalu, nastartoval svoji kariéru v roce 2012 chytlavou letní skladbou Thrift Shop. Jeho diskografie čítá jeden hit za druhým a americký rapper pravidelně boří žebříčky prestižních hitparád jako Billboard Hot 100.

Americký zpěvák a rapper 6LACK zavítá na Ostrov svobody poprvé. Rodák z Atlanty je známý svou neochvějnou upřímností, kterou vkládá do témat partnerských vztahů a ztráty. Za svoji hip hopovou tvorbu byl mnohokrát nominován na cenu Grammy.

Michael Kiwanuka je britský folk-rockový zpěvák a na svém kontě má řadu nominací na Brit Awards, MTW Europe Music Awards, Mercury Prize a BBC Music Awards. Posluchače po celém světě uchvacuje krásně syrovým vokálem a hlubokým přemýšlením o vlastním niterném zmatku.

Sziget se kromě hudebního programu skládá také z world music, divadla, kabaretu, uměleckých instalací a performancí. Zvýhodněné ceny třídenních vstupenek startují na 209€. Zdražování proběhne ve čtvrtek 9. května. Více informací najdete zde.

Cenami ověnčený festival

Dvacátý sedmý ročník festivalu Sziget se jako každý rok uskuteční na zeleném ostrově Óbudai v centru Budapešti od 7. do 13. srpna. Na jeden týden v srpnu se promění ostrov v srdci maďarské metropole na legendární Ostrov svobody a přivítá Szigeťany z více než 100 zemí světa. Během festivalu se odehraje více než 200 koncertů a stovky dalších vystoupení divadel a umělců z celého světa, a to na více než 50 místech celého areálu. Obrovský ostrov s denní kapacitou areálu přes 85 tisíc návštěvníků nabízí nadstandardní komfort všem Szigeťanům a v posledních letech je řada jednotlivých dní festivalu vyprodána.

Sziget navíc nedávno získal na European Festival Awards 2017 již podruhé cenu v kategorii Line – Up of the Year. Porazil tak 10 nejlepších evropských festivalů, mezi nimiž bylo i Glastonbury, Roskilde a Lollapalooza.

Prohlédnout si můžete všechna doposud zveřejněná jména a také časový harmonogram letošního festivalu.

 

Hlavní jména letošního programu:

Foo Fighters

Ed Sheeran

Florence + The Machine

Post Malone

Twenty One Pilots

The 1975

The National

Macklemore

Martin Garrix

Richard Ashcroft

Franz Ferdinand

James Blake

Years&Years

6LACK

Tove Lo

Catfish & The Bottlemen

Mura Masa

Kodaline

Chvrches

Michael Kiwanuka

Johnny Marr

Jungle

Tom Odell

The Blaze

Razorlight

Big Thief

Son Lux

Richie Hatin CLOSER

Honne

Maribou State

David August

Jain

IDLES

Yeasayer

Yellow Days

Broken Social Scene

Parcels

Superorganism

Pale Waves

Tove Styrke

Boy Pablo

Masego

Iamddb

Protoje &The Indiggnation

Xavier Rudd

Coheed and Cambria

Frank Turner & The Sleeping Souls

Alma

Gang Of Youths

Frank Carter & The Rattlesnakes

W&W

Vini Vici

Carnage

Jax Jones Live

Sigala

Yungblud

Kayzo 

Tyla Yaweh

Of Mice & Men

Wanda

Elderbrook

John Digweed

Sonny Fodera

Kink Live

Anna

Colin Benders

Algiers

Naaz

Jungle by Night 

Sophie Hunger 

Pipes & Pints

Celeste Buckingham

Polo & Pan

Khruangbin

Anna of The North

Roosevelt

Black Mountain