Nestor Burma v komiksu.

Nestor Burma v komiksu. Zdroj: Egmont

Legendární detektiv Burma je zpět – tentokrát v komiksu

Nestor Burma v komiksu! Kdysi jeden z nejslavnějších fiktivních detektivů Francie se dočkal na začátku 80. let komiksového zpracování. Už v roce 2019 se tato adaptace dostává do rukou jeho českým fanouškům. Nakladateli nezbude než doufat, že je jich ještě dost naživu a že pro ně komiksové médium nebude příliš extravagantním nosičem.

Sláva Nestora Burmy, který se v románu objevil již před druhou světovou válkou, byla bezpochyby značná. Po válce se dočkal celé nové knižní řady Nové tajnosti pařížské. Spisovatel Léo Malet věděl, co dělal, takže se Burmovy případy lákavě odehrávaly postupně téměř ve všech pařížských obvodech. Mlha na mostě Tolbiac není výjimkou, odehrává se v obvodu XIII a jde o příběh z roku 1956.

Na současný komiks nezvyklé množství textu

Jde o naprosto klasickou detektivku, francouzskou alternativu americké drsné školy. Burma často promlouvá sám k sobě a je to znát i na komiksu, který na dnešní standardy obsahuje opravdu značné množství textu. Přesto jde pořád o dobrou detektivku. Léo Malet uměl a je to znát i v komiksové adaptaci, kterou vytvořil Tardi, další ikonický francouzský tvůrce, kterému u nás vyšel pouze v nakladatelství Plus před devíti lety komiks Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-Sec. Tudíž stále čeká na objevení českým publikem. A to prosím dostal v roce 2011 dokonce i amerického komiksového oscara – Eisnerovu cenu!

Tardi je ročník 1946, Léo Malet se narodil v roce 1906. Adaptace vznikla v roce 1982, víc než čtvrtstoletí po napsání románu. A celé je to černobílé a dýchá z toho kouzlo Paříže, kterou už nikdo nepamatuje. Příběh přitom odkazuje až k událostem předválečným, k pařížským anarchistům – věděli jste třeba, že už před válkou existovala v Paříži veganská ubytovna, v níž anarchisté živořili?

Detektivka jak má být

Celý příběh začne tím, že Burma dostane dopis od starého kamaráda. Má se dostavit do nemocnice, kde mu bude vyjeveno víc. Než stihne přijet, je údajný přítel po smrti. Burma jej pozná až podle tetování a rozpomene se na dávné mládí. Proč ho stará známost kontaktovala po tolika letech? Protože jde o dávný zločin. Pochopitelně. Zkrátka detektivka jak má být.

Komiksu předchází předmluva Léa Maleta, který vzpomíná na podmínky, za kterých detektivku psal – nakladatel mu ji bral pod rukama a vydával. Nemohl se vracet, všechno muselo pasovat, to jsou pravidla žánru. Přesto prý byla Mlha na mostě Tolbiac jedním z nejoblíbenějších Burmových dobrodružství.

Za vydání zasluhují Albatros Media (konkrétně Egmont) bobříka odvahy. Komiksů z 80. let se u nás totiž zase tolik nevydává – výběr je poměrně složitý, médium prodělalo prudký vývoj a styl komiksového vyprávění se dost změnil. Ještě méně se u nás vydává francouzských komiksů z tohoto období, takže Nestor Burma bude příjemnou perličkou pro všechny komiksové fanoušky. Pro fanoušky Léo Maleta pochopitelně také. Snad jich je u nás stále ještě dost. A pokud si tenhle komiks u nás své fanoušky najde, slibuje nakladatelství Egmont vydat i další komiksové Burmovy adaptace.