Video placeholde
T-Rex
Mateřská láska?
Stegosaurus
Tyrannosaurus rex
Putování s dinosaury
5
Fotogalerie

Pravěk opět útočí, dinosauři doputovali až do Prahy. Běžte na ně, než vyhynou

Patříte mezi statisíce českých rodin, kterým děti doma zakázaly hrát jiné pexeso než to dinosauří, Cestu do pravěku a Jurský park viděly stokrát a na dobrou noc nečtou nic než jednu z osmadvaceti dětských knížek o dinosaurech, co v Česku vyšly loni? Ano, Kosmas distribuuje 28 českojazyčných publikací o pravěkých ještěrech pro malé a mladší čtenáře vydaných během roku 2018; výborné jsou třeba Dinosaurium, Objevuj s úsměvem: Dinosauři a To kuře je T-Rex! pro mladší školáky. A pokud opravdu vášnivě milujete brontosaury a diplodoky a chcete vědět, jak to mezi nimi chodilo, máme pro vás tip.

„Kupujte lístky, než vám vyhynou,“ hlásá oficiální web po letech obnoveného největšího dinosauřího představení světa. V Česku to naštěstí není tak žhavé, na každé z osmi představení (proběhnou od 17. do 20. ledna v pražské O2 areně) zatím seženete lístky, i když, pravda, ta nejlepší místa jsou fuč. Putování s dinosaury z roku 1999 z produkce BBC je jedním z nejlepších přírodovědných seriálů všech dob; není tedy divu, že bylo počátkem milénia jaksi „oživeno“.

Žádné loutky na tyči

Během stejnojmenného stominutového představení na vlastní oči uvidíte (tak jako skoro deset milionů diváků před vámi) devět obřích samočinných ještěrek včetně tyrannosaura, stegosaura a plateosaura – v jejich skutečné velikosti. Dospělí se nejspíš těší, jak budou zkoumat technické zázemí a díky čemu se monstrózní ještěři pohybují. Ale moc chyb asi neuvidí, do produkce se investovalo dvacet milionů dolarů (což činí zhruba 445 milionů korun) a je prý skutečně realistická, žádné loutky na tyči.

Tvůrci slibují představit vývoj dinosaurů včetně návaznosti na klimatické a tektonické změny, které postupně vedly k zániku mnoha druhů. Dozvíte se, jak se masožraví dinosauři naučili chodit pouze po dvou nohou a jak se ti býložraví během oněch 200 milionů let, kdy chodili po Zemi, neustále snažili vylepšovat obranu proti svým krvelačným kolegům. Největší „dino“, býložravý brontosaurus, je 11 metrů vysoký a 17 metrů dlouhý a stejně jako jeho uřvané obrovské kolegy ho po celý rok příprav opečovával padesátičlenný tým inženýrů, maskérů, malířů, animatroniků a dalších specialistů, než ho vypiplali. Každého ještěra na pódiu ovládá tříčlenný tým a ti větší váží přes jednu a půl tuny.

A pak všichni vyhynou

Zahraniční média včetně Guardianu a Sunu ocenila, že představení není jen zábava, ale že jeho vzdělávací funkce předčila očekávání. Školáci (a předškoláci, představení je doporučeno pro děti od tří let) uvidí přímo před očima historii světa: oddělení zemských kontinentů a přechod od pouště triasu k svěžím zeleným prériím pozdější jury, vznik oceánů, výbuchy sopek, lesní požáry a nakonec dopad obrovské komety, která zasáhla Zemi a způsobila vyhynutí dinosaurů.

Pro informaci: cena vstupenek začíná na 600 korunách (pro dítě menší než 120 cm), nejdražší byly k dispozici za 1190 korun.