Ukázka z komiksu Návrat krále Šumavy

Ukázka z komiksu Návrat krále Šumavy Zdroj: Labyrint

Ukázka z komiksu Návrat krále Šumavy
Ukázka z komiksu Návrat krále Šumavy
Ukázka z komiksu Návrat krále Šumavy
Ukázka z komiksu Návrat krále Šumavy
Ukázka z komiksu Návrat krále Šumavy
8
Fotogalerie

Král Šumavy se zase vrátil. Tentokrát v komiksu

Před Vánoci vyšly hned dvě zajímavé komiksové adaptace úspěšných románů, které zpracovávají skutečné příběhy totality: Zatím dobrý o bratrech Mašínech od Jana Nováka a Návrat krále Šumavy o Josefu Hasilovi, který se z příslušníka SNB promění v postrach StB. Komiks kreslený talentovaným Karlem Osohou má mít tři části.

Návrat krále Šumavy od Davida Jana Žáka patří k úspěšným titulům nakladatelství Labyrint – co víc si také přát od románu, než aby byl napínavý, plný zvratů a akce a k tomu ještě podle skutečné události? Přesně takový totiž příběh Josefa Hasila je. Však také pan Hasil, dnes již devadesátiletý americký důchodce, ovšem dřív partyzán i politický vězeň a agent-chodec CIA, v roce 2001 dostal od prezidenta Václava Havla Medaili Za hrdinství – a ten ještě uměl rozdávat medaile.

Pečlivá kresba

Rozhodnutí udělat z jeho příběhu komiks proto není až tak překvapivé – látky k převedení je dost a dost a možná se toto médium hodí díky své živosti lépe než ztvárnění beletristické. Scénář vytvořil jeden z nejlepších českých komiksových tvůrců, Vojtěch Mašek, a kreslil již zmíněný Karel Osoha, který pro změnu patří k nejlepším kreslířům v mladší generaci komiksových umělců. Dramaturgii obstaral knižní editor Ondřej Kavalír.

Výsledkem je poměrně klasicky, ba filmově vyprávěný stošedesátistránkový komiks, který si sice pohrává s retrospektivou, ale oproti jiným projektům Vojtěch Maška příliš neexperimentuje a drží se při zemi. Dílem to bude asi i práce Karla Osohy, jehož pečlivá kresba (i když z jiných jeho komiksů jsme zvyklí na ještě preciznější detaily) skvěle zachycuje nejen estetiku doby, ale evokuje i dobovou kinematografii.

Otloukánek i sukničkář

V příběhu stihneme jenom první dějství, kde je Král Šumavy víc než co jiného otloukánek, jenž si musí projít komunistickým lágrem a dostat se do uprchlického tábora na druhé straně čáry, která ještě v této době nebyla oplocená.

Přesto se Osohovi podařilo zachytit Hasila tak vesele a bezstarostně, že si jej nelze neoblíbit už během úvodní části, která hlavního hrdinu představuje jako sukničkáře, jehož velký příběh teprve začíná. Teď nelze než čekat na další díly, které ukážou, zda spolupráce zajímavých tvůrců přinese českému komiksu reprezentativní dílo, nebo jen další komiksovou adaptaci. Zatím to ale vypadá slibně.