Výstava londýnského Muzea designu Hope to Nope

Výstava londýnského Muzea designu Hope to Nope Zdroj: Flickr

Londýnské muzeum pořádalo akci pro obchodníky se zbraněmi. Umělci stahují svá díla

Renomované Muzeum designu, jež od jara v Londýně hostí veleúspěšnou výstavu zabývající se soudobými politickými protesty, čelí kritice kvůli napojení na zbrojní firmy, které v prostorách galerie pořádaly soukromé akce. Na čtyřicet umělců, kteří na výstavě prezentovali svá díla, se rozhodlo je z galerie stáhnout. Spolupráci muzea se společnostmi, které obchodují v eticky problematických oblastech, nepovažují za slučitelné s posláním umělecké instituce.

Výstava nazvaná Hope to Nope přitáhla letos do londýnského muzea v krátkém čase obrovský počet návštěvníků. Instalace sestává z autentických plakátů a transparentů použitých v posledních deseti letech během politických protestů napříč zeměkoulí, karikatur z per slavných umělců a působivých videoinstalací.

Mezi nejoblíbenější exponáty návštěvníků patří automat s figurínou Donalda Trumpa, který opakuje nechvalně proslulé výroky amerického prezidenta. Kurátorům se atraktivní formou podařilo zdůraznit, jakou sílu a váhu mohou mít občanské protesty v demokratických i nedemokratických zemích světa.

Výstava je po stažení části děl zdarma

Překvapením proto bylo rozhodnutí čtyřiceti umělců, kteří na konci července, několik týdnů před koncem výstavy, svá díla stáhli. Zdůvodnili to spoluprací Muzea designu se zbrojní společností Leonardo, pro kterou muzeum letos v létě uspořádalo soukromou akci pro VIP návštěvníky letecké přehlídky Farnborough.

Umělci v otevřeném dopise muzeu napsali, že událost považují za narušení základních etických principů a principů, které by pro umělecké instituce měly být normou. Vyjádřili naději, že Muzeum designu bude v budoucnu odmítat finanční příspěvky od zbrojních, tabákových a palivových společností. V opačném případě instituce podle nich svým způsobem přispívá k legitimizaci válek a represí, vůči kterým se aktéři politických protestů vymezují.

Ředitel muzea Deyan Sudjic přání umělců vyhověl a jejich práce z výstavy stáhl. Změnit politiku muzea nicméně odmítl. Instituce podle něj zachovává neutrální politickou pozici a nemá v plánu měnit svou strategii v závislosti na názorech vystavujících. Výstava je nyní bez části exponátů do 12. srpna otevřena návštěvníkům zdarma.