V sobotu 28. července se v českokrumlovské Pivovarské zahradě rozezněly muzikálové melodie. První polovina koncertu byla věnována legendárnímu americkému dirigentovi a skladateli Leonardu Bernsteinovi, jehož sté výročí narození letos slaví celý svět.

V sobotu 28. července se v českokrumlovské Pivovarské zahradě rozezněly muzikálové melodie. První polovina koncertu byla věnována legendárnímu americkému dirigentovi a skladateli Leonardu Bernsteinovi, jehož sté výročí narození letos slaví celý svět. Zdroj: Libor Sváček

Za doprovodu Jihočeské filharmonie pod taktovkou Jana Kučery společně v Maškarním sále vystoupili jedni z nejnadějnějších houslistů nastupující generace, Miroslav Ambroš a Jaroslaw Nadrzycki.
V představení inspirovaném tragickým milostným příběhem a hudbou Geogese Bizeta předvedl slovenský soubor Cigánski Diabli a taneční skupina Čarovné ostrohy přímo divokou hudebně taneční „jízdu“.
Za doprovodu Jihočeské filharmonie pod taktovkou Jana Kučery společně v Maškarním sále vystoupili jedni z nejnadějnějších houslistů nastupující generace, Miroslav Ambroš a Jaroslaw Nadrzycki.
Poctu skladateli Leoši Janáčkovi složilo koncertem z jeho děl ve středu 25. července Wihanovo kvarteto.
V sobotu 28. července se v českokrumlovské Pivovarské zahradě rozezněly muzikálové melodie. První polovina koncertu byla věnována legendárnímu americkému dirigentovi a skladateli Leonardu Bernsteinovi, jehož sté výročí narození letos slaví celý svět.
103
Fotogalerie

Cigánski Diabli a další skvělí hudebníci. Podívejte se na druhý týden prestižního festivalu v Krumlově

V pořadí čtvrtý festivalový koncert patřil v úterý 24. července mladým hudebním talentům. Za doprovodu Jihočeské filharmonie pod taktovkou Jana Kučery společně v Maškarním sále vystoupili jedni z nejnadějnějších houslistů nastupující generace, Miroslav Ambroš a Jaroslaw Nadrzycki.

Na úvod byl zvolen Pachelbelův Kánon a Gigue D dur a poté v podání obou sólistů náročný Bachův Koncert pro dvoje housle a orchestr d moll. Jak svorně oba houslisté řekli, hrát Bacha je pro ně vždy radost. Před svým krumlovským koncertem společně ještě nevystupovali, oba si však velice pochvalovali, jak rychle se sehráli.

Na závěr koncertu Miroslav Ambroš, který je členem „Leon’s Clubu Praha Strahov San Giorgio“, věnoval sponzorský dar 5000 Kč Konzervatoři Jana Deyla a Střední škole pro zrakově postižené v Praze. Tento počin tak přirozeně doplnil aktivitu MHF Český Krumlov, který v letošním roce navázal spolupráci se ZUŠ Jaroslava Ježka zajišťující hudební vzdělávání pro děti a mládež se zrakovým postižením.

Wihanovo kvarteto: Pocta Janáčkovi

Poctu skladateli Leoši Janáčkovi složilo koncertem z jeho děl ve středu 25. července Wihanovo kvarteto. Soubor s krásně vyrovnanými barvami všech čtyř nástrojů zahrál skladatelovy dva kvartety – Smyčcový kvartet č. 1 a Smyčcový kvartet č. 2 „Listy důvěrné“ ze samotného závěru skladatelova života, patřící k vrcholům moderní kvartetní literatury. Program doplnil výběr z Dvořákových Cypřišů v úpravě pro smyčcové kvarteto a nenapodobitelně dráždivá umělecká perla – Smetanův pozdní Smyčcový kvartet č. 2 d moll, který obdivoval i Arnold Schönberg.

„V akustice krumlovského Maškarního sálu se hraje prostě „samo“ a publikum bylo dnes velmi pozorné. Janáčka hrajeme vždycky moc rádi. Pro mě je jeho druhý kvartet jedním z nejlepších kvartetů, který byl kdy napsán. Smetanův druhý kvartet, který skladatel složil jako hluchý, je plný emocí, má nádhernou Polku, překrásné kantabilní pasáže, takže to, že jsme mohli tyto dva skladatele, kteří byli navíc doplněni Dvořákem, zahrát v jednom večeru, udělalo velkou radost,“ sdělil nám své dojmy z koncertu Leoš Čepický. Publikum si od interpretů „vynutilo“ přídavek, bylo jím Finále Haydnova „Jezdeckého“ Smyčcového kvartetu č. 3.

Andrianov a Schulz: Brahms a Dvořák

Páteční koncert 27. července v Zámecké jízdárně ovládli Dvořák a Brahms. V zaplněné Zámecké jízdárně a navíc za úplňku zazněly v jednom večeru Dvořákův violoncellový koncert v niterném podání Borise Andrianova a Brahmsova Druhá symfonie v podání rezidenčního festivalového tělesa Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Christiana Schulze. Boris Andrianov přiznal, že hrát Dvořáka a navíc tak ikonickou skladbu, jakou je jeho violoncellový koncert h moll, v rodné skladatelově zemi, je vždy o něco náročnější, než jej hrát kdekoliv ve světě.

Jako přídavek zvolil Andrianov působivý opus s názvem Lamentace svého kolegy, violoncellisty a skladatele Giovanniho Sollimy. Dirigent Christian Schulz si pochvaloval, jak skvěle se mu s rozhlasovými symfoniky spolupracovalo. „Moc jsem si dnešní koncert užil. Nejen jeho první půli, kdy zazněl Dvořákův cellový koncert, který jako bývalý cellista miluji a který je pro mě vlastně Dvořákovou desátou symfonií, ale i druhou část, v níž jsme zahráli Brahmsovu druhou symfonii. Měl jsem tak dobrý pocit a takovou důvěru v celý orchestr, že by to zvládl sám i beze mě,“ směje se rakouský dirigent. Jako přídavek byla zvolena svěží předehra z Mozartovy Figarovy svatby. Publikum odměnilo všechny umělce nadšeným potleskem.

Divoká hudebně taneční „jízda“ Cigánských Diablů

Čtvrteční večer 26. července patřil Carmen Fantasy by Gypsy Devils. V představení inspirovaném tragickým milostným příběhem a hudbou Geogese Bizeta předvedl slovenský soubor Cigánski Diabli a taneční skupina Čarovné ostrohy přímo divokou hudebně taneční „jízdu“.

Slavné Bizetovy melodie zazněly v originální úpravě vedoucí osobnosti orchestru Ernesta Šarköziho, které vévodily cikánské a folklorní inspirace. Písně zpívali Šarköziho manželka a zároveň violoncellistka Sylvia a Arpád Jánoška. Flamenková sóla tančila Denisa Sofie Pavelová.

Všichni účinkující podali strhující výkon, jejich Carmen zvedla diváky ze židlí. „Krumlovské publikum nám vytvořilo báječnou atmosféru, myslím, že naší Carmen rozumělo,“ zhodnotil po vystoupení primárius souboru Štefan Picúr Banyák.

Bernstein: 100 let od narození

V sobotu 28. července se v českokrumlovské Pivovarské zahradě rozezněly muzikálové melodie. První polovina koncertu byla věnována legendárnímu americkému dirigentovi a skladateli Leonardu Bernsteinovi, jehož sté výročí narození letos slaví celý svět. Zazněly nejznámější melodie z jeho děl a chybět nemohly samozřejmě ukázky z jeho nejslavnějšího muzikálu West Side Story, o kterém sólistka koncertu Dee Roscioli řekla: „Bernstein byl vizionářský. West Side Story je pro mě jeho nejkrásnějším dílem. Na tu čas nemá vliv, ta odolá všemu.“

Čtveřici amerických sólistů broadwayských divadel doplnili Christiane Noll, která předvedla mimořádně náročnou árii z operety Candide. Hugh Panaro si splnil svůj malý sen, vždy totiž toužil zpívat Tonyho, a tak si v Krumlově zazpíval alespoň jeho slavnou píseň Maria. Darius de Haas zavítal do Českého Krumlova poprvé a podle vlastních slov byl historií, která z města sálá, zcela ohromen.

O hudební doprovod se postarala Severočeská filharmonie Teplice pod taktovkou amerického dirigenta Randalla Craiga Fleischera, který měl to štěstí a s Bernsteinem se pracovně setkal. Druhá část večera patřila i nadále muzikálovým melodiím, tentokrát však již z pera dalších autorů. Zazněly písně ze Lvího krále, Bídníků nebo Evity. Píseň Stand by me Bena E. Kinga sklidila nejen bouřlivý potlesk, ale také nastartovala velkolepé finále večera. Excelentně podané árie Phantom of the Opera a Music of the Night z muzikálu Fantom opery sklidily neutuchající ovace ve stoje a žádosti o přídavky. A těch se divákům dostalo hned několik. Dancing Queen od skupiny ABBA roztančila a rozezpívala i ty, kteří až do poslední chvíle odolávali.

Festivalové koncerty tohoto týdne

Soubor Francisextet svým koncertem věnovaným hudbě 20. století zahájí v úterý 31. července v Maškarním sále třetí festivalový týden. Mladí hudebníci zahrají skladby Igora Stravinského, Manuela de Fally, Francise Poulenca, ale i současných českých autorů, Sylvie Bodorové nebo Miloše Štědroně. Kytarista Pavel Steidl uvede první srpnový večer rovněž v Maškarním sále na svém koncertu díla J. Kaspara Mertze, Pedra Tirada, J. S. Bacha, N. Paganiniho či Phillipa Houghtona, který byl Steidlovým blízkým přítelem. Legendární folklórní seskupení Hradišťan & Jiří Pavlica si 2. srpna do Pivovarské zahrady připravili originální program s názvem Hudební dialogy, v němž připomenou vybrané konkrétní události a osobnosti, jejichž kulturní stopa ovlivnila život mnoha generací až dodnes.

Vynikající španělský klavírista Javier Perianes, jehož koncert je věnován Klubu přátel MHF Český Krumlov, zahraje v pátek 3. srpna za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou Manuela Hernándeze-Silvy v Zámecké jízdárně Klavírní koncert a moll Edvarda H. Griega. Program uzavřou dvě vrcholná symfonická díla z pera Leoše Janáčka, od jehož úmrtí letos uplyne devadesát let, Taras Bulba a Sinfonietta.

„Keep Swinging!“, to je název swingového večera ve stylu Las Vegas, který na letní sobotní večer 4. srpna v Pivovarské zahradě připravil zpěvák Jan Smigmator. Spolu se svými hosty, multižánrovou zpěvačkou Dashou, „německým Sinatrou“ Tomem Gaebelem, taneční skupinou Pop Balet a za doprovodu RTV Big Bandu Felixe Slováčka uvede slavné písně Franka Sinatry, Elly Fitzgerald, Tonyho Bennetta, Barbry Streisand a především George Gershwina, jehož stodvacáté výročí narození si v roce 2018 připomínáme. Po koncertu bude následovat stylová afterparty s casinem Falešných hráčů, kde se bude hrát ruleta, poker a blackjack, rovněž bude připraven taneční parket s výukou swingového tance, degustační bar a večerní raut. Na nedělním koncertu v klášterním kostele 5. srpna se s programem Carolus IV. – Rex et Imperator představí soubor Schola Gregoriana Pragensis.

Vstupenky na festival si můžete zakoupit online v rezervačním systému Ticketstream www.ticketstream.cz. Další podrobnosti najdete na stránkách festivalu www.festivalkrumlov.cz.