Obálka nového komiksu Víla Dita z nakladatelství Malvern

Obálka nového komiksu Víla Dita z nakladatelství Malvern Zdroj: Archiv nakladatelství Malvern

Ukázka z komiksu Víla Dita
Ukázka z komiksu Víla Dita
Ukázka z komiksu Víla Dita
Ukázka z komiksu Víla Dita
Ukázka z komiksu Víla Dita
10
Fotogalerie

Lehce vyhulené pohádky pro nespavé eskymáky: Víla Dita

Na tomto místě obvykle o víkendech recenzujeme komiksy. Co ale s knihou, která je napůl komiksem a napůl bohatě ilustrovanou publikací? Co s podivností s názvem Víla Dita? Autorem textů této knihy z vydavatelství Malvern je psavý povídkář Petr Měrka, o kresby se postarala tajemná osoba skrývající se za přezdívkou Janazapa.

Jedná se o sedm jakoby pohádek – krátkých, fantaskních vyprávění, které jsou částečně parodiemi na pohádku, zčásti jakýmsi postmoderně-metafyzickým textem, jenž neskrývá inspiraci v mystických příbězích a prvorepublikovém stylu. Pohádka o zkaženém princi třeba líčí historii prince, který čím dál více připomínal zavánějící olomoucký tvarůžek a kdekdo neodolal a uždibl si. Až z něj zbylo jen pár kousků. Těch se zželelo králi a královně a snědli je sami, než aby synka dojedl někdo cizí. Pak se královská dvojice pustila do výroby kvalitnějších dědiců trůnu.

Zhruba v takovém duchu se nesou i další „pohádky“. Měrka má talent, ale neví, jak s ním zacházet. A tak nehledaně sáhne po každém nápadu, který mu přijde pod ruku, bez výběru, jako nadržený námořník v přístavním nevěstinci.

Co dělá tuto knihu zajímavou, je neobyčejně kreativní přístup k ilustraci. Ony to ani nejsou ilustrace, jako spíše rovnocenný obrazový doprovod. Janazapa (r. 1985) je vlastníkem nezadržitelné imaginace. Tam, kde by se jiný spokojil s jedním obrázkem, ona pokreslí celou stranu detaily, od nich odbočí k dalšímu obrazovému výhonku, domýšlí důsledky situace, nechává postavy skotačit a prolíná jimi prapodivné obrazce, šrafuje, čárkuje, kudrlinkuje, aniž by ztratila ze zřetele podstatu té které scény. Je to popravdě spíše ilustrátorka, kvůli komu stojí za to knihu mít.

K čemu její styl přirovnat? Tak nějak by kreslil eskymák, který si poprvé ubalil brko. Saháme někam do sféry mýtů a kreseb primitivů, je tam jakási psychedelie, lehce schizofrenní umanutost, stále však důkladná služba textu.

Rádi bychom se s Janazapou setkali ještě někdy, někde.

P.S.: Čtenáři biografických textů na zadních stranách obálek se o ilustrátorce dozvědí jen útržky (žije v dřevěnici na kopci a má rodinu), ale budou odměněni jinou informací. Petru Měrkovi vyšla jedna z jeho knih v Polsku (díky nikomu menšímu, než je Mariusz Szczygiel). Český titul: Hitler se na vás usmívá. Polský titul: Jestem egzaltowaną lentilką. Komiks Víla DitaKomiks Víla Dita|Malvern