Video placeholde
Macaulay Culkin si kromě obrovské popularity odnesl z natáčení filmu i jedno zranění. Jizvu na prstě má díky natáčení této scény.
Macaulay Culkin
Macaulay Culkin
Macaulay Culkin si zahrál ve videu psychouše.
Nejslavnější koupelnové scény.
15
Fotogalerie

Co nevíte o filmovém hitu Sám doma 2. Malou roli si zahrál i Donald Trump

Víte, co dnes dělá Macaulay Culkin, hvězda legendární vánoční franšízy Sám doma? Že si v ní zahrál i americký prezident Donald Trump? A že hotel Plaza v New Yorku, kde se odehrává “dvojka”, nabízí Kevinovo apartmá? Čtvrtstoletí po premiéře Sám doma 2 připomínáme nestárnoucí komedii fakty, jež jste možná ani netušili.

Nejúspěšnějším z pětidílné série, jež vydělala přes miliardu dolarů, je samozřejmě úvodní díl o Kevinovi zapomenutém doma. Dodnes platí za nejvýdělečnější vánoční titul americké distribuce, se svými 286 miliony dolarů porazil i populárního Santu úchyla či Zemeckisův Polární expres. Žánrově i stylově čistšímu pokračování Sám doma 2: Ztracen v New Yorku patří v americkém žebříčku čtvrté místo (174 milionů dolarů).

Sequel z prosince 1992 vznikal za sněhové bouře v New Yorku (což se možná podepsalo i na jeho nejvánočnější atmosféře). Tamní luxusní hotel Plaza, v němž Kevin řádil na účet zapomnětlivých rodičů, nabízí u příležitosti 25. výročí vzniku filmu speciální pobytový balíček nazvaný “Žijte jako Kevin”. Kromě ubytování v autentickém Kevinově apartmá 411 s extra porcí zmrzliny můžete povečeřet stejné menu, zabruslit si jako on na Wollman Rink, do Empire State Building dostat expres lístek, projet město v limuzíně s mapou Kevinových dobrodružství a nechat se při tom všem zvěčnit osobním fotografem. To vše za bratru 1100 dolarů.

Á propos Plaza: v době natáčení patřil hotel miliardáři Donaldu Trumpovi, kterýžto si ve zmíněné “dvojce” rovnou zahrál. Role to byla okrajová, v krátké scéně naviguje Kevina rozlehlou hotelovou halou, nicméně nevystřihli ho.

Dávno předtím, než se merchandise stal hollywoodskou mantrou a filmy jako Ledové království opanovaly supermarkety, objevil vánoční trh sílu filmového hitu právě díky filmu Chrise Columbuse. Po premiéře Sám doma 2 totiž všechny děti chtěly “Talkboye”, kazetový rekordér za 30 dolarů, jenž původně sloužil pouze jako rekvizita. Nejenže přehrával a nahrával, ale ve verzi deluxe umožňoval měnit barvu hlasu stejně, jako to dělal Kevin, kdy potřeboval znít při telefonování do hotelu dospěleji. Mimochodem číslo, na nějž volal, skutečně vedlo na recepci hotelu Plaza, pročež tam prý v éře Sám doma 2 nestíhali zvedat sluchátko.

Macaulaye Culkina vybral Columbus z více než dvou stovek dětí přihlášených do konkurzu. Jako Kevin McCallister vystupuje jen ve dvou úvodních dílech, byť jeho postavu (tristně) oživuje i díl čtvrtý. Na přelomu 90. let s ním chtělo točit bez nadsázky každé studio a televize”, byl nominovaný na Zlatý glóbus a za roli Kevina inkasoval rekordních 4,5 milionu dolarů (nejvyšší honorář vyplacený dvanáctiletému dítěti).

Jako tolik dětských hvězd, i Culkina nicméně poznamenal příliš ostrý nástup slávy a nesetřesitelná škatulka roztomilého chlapce, pročež se na mnoho let odmlčel. Trávil čas po soudech kvůli opakovanému obvinění z držení drog a také na procesu vedeném proti Michaelu Jacksonovi coby przniteli dětí (Culkin popřel, že by mu bylo ublíženo). K hraní se vrátil teprve v novém miléniu rolí na londýnském West Endu, nicméně až na výjimky dosud spíše paběrkuje - ve videoklipech, reklamách a snímcích průměrné kvality. Úspěch neměla ani jeho kapela The Pizza Underground, jíž fanoušci vypískali.

Paradoxně úspěšnější je ve svém kariérním i osobním životě Culkinův mladší bratr Kieran alias rozumbrada Fuller s vášní pro Pepsi. Zatímco v Sám doma nevyšel z bratrova stínu, bez něj se mu podařilo vyprofilovat v charakterního herce s klikou na dobré tituly. I on získal nominaci na Zlatý glóbus (Igby) a vidět jsme jej tak mohli např. v oscarových Pravidlech moštárny či kultovním seriálu Fargo.