Slovenský expremiér Vladimir Mečiar

Slovenský expremiér Vladimir Mečiar Zdroj: Profimedia.cz

Dokument Mečiar vstoupil do slovenských kin, v Čechách bude k vidění v televizi

Říká se, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží, ale je to hodně krutá průpovídka. Některé vlády si nezaslouží nikdo, a to nemluvím hned o těch, které národy, jimž vládnou, fyzicky likvidují. Stačí experimenty s jejich zdravým rozumem.

Nás to možná čeká, Slováci už své zkušenosti mají. O jejich příběhu s neuvěřitelnou osobou, kdysi podnikového právníka, později 'spasitele' Slovenska a předsedy vlády Vladimíra Vlado Mečiara, natočila dokument Tereza Nvotová, která sama jeho fungování zažívala jako dítě.

Jak říká v rozhovoru pro server iRozhlas: Když mi bylo deset, hrály jsme si s kamarádkou na Vinnetoua, E.T. Mimozemštana a Mečiara, což je samo o sobě spojení tak dokonale surreální, že není jiné východisko, nežli podstoupit nějakou terapii. Dokument je dobré východisko a může navíc pomoci lidem stejně postiženým.

A Nvotová ani nemá větší ambici. Nezkoumá historické souvislosti, nehledá sociologické a politologické příčiny jevu Mečiar. Ve svém filmu nás jenom prostě znovu nechává sledovat neuvěřitelnou dobu, v níž se vysoké funkce ujímá muž postižený svým vlastním spasitelským syndromem, ale také muž, který není schopen vlastní sebereflexe, muž, který agresivně útočí na novináře a muž, který nemá problém zaplést se do únosu syna svého politického rivala.

Pro diváky, kteří tuto dobu zažili na vlastní kůži, je film Mečiar z odstupu dvou desítek let intenzivním připomenutím bizarnosti, ve které jsme žili. Pro mladší, kteří budou mít zájem, to možná bude scifi, které se ovšem opakuje s téměř železnou pravidelností, hlavně v krajích, kde demokracie ještě není zažita a usazena dostatečně pevně ve strukturách myšlení a konaní každého, kdo je zainteresován v této hře o lepší budoucnost.

Fenomén Mečiar si jistě zaslouží jiné a podrobnější zkoumání, nejenom historické, možná i psychiatrické a trestní. Pro začátek je tenhle film ale jistě dobrým připomenutím a jeho stále dětsky nevěřícný pohled režisérky na události těsně porevoluční události je čistý. Klade jednoduchou otázku: bylo to vůbec možné?

Film je k vidění na velkých plátnech ve slovenských kinech, v Čechách ho můžete ve svých velkých televizích vidět na stanici HBO od soboty 14. října.

Díváme se na naši minulost, nebo na blízkou budoucnost?