Video placeholde
Kdo by neznal film Rain Man. Dustin v něm ztvárnil autistického, na počty geniálně nadaného Raymonda Babbita.
Dustin Hoffman
Dustin Hoffman s manželkou
Coby trestanec Louis Dega v Motýlkovi (1973).
Za Absolventa dostal v roce 1968 Zlatý glóbus jako objev roku
16
Fotogalerie

Herec Dustin Hoffman slaví 80. narozeniny. Má pověst puntičkáře, ale doma také dva Oscary

Je znám svými dlouhými diskusemi s režiséry přímo na place. Ale rovněž i unikátní schopností „převtělit“ se do osoby, kterou právě hraje. Jeho filmy proto patří u diváků mezi nezapomenutelné. Rain Man, Kramerová versus Kramer, Tootsie, Motýlek, Malý velký muž, Půlnoční kovboj nebo Vrtěti psem. V těchto a dalších filmech předvedl americký herec Dustin Hoffman své herecké mistrovství. Dnes se tato hvězda stříbrného plátna dožívá 80ti let.

Dustin Lee Hoffman se narodil 8. srpna 1937 v Los Angeles. Má evropské kořeny, neboť jeho prapředci pocházejí z Rumunska a do Chicaga se přistěhovali z bukurešťského židovského ghetta. Původně chtěl být klavírním virtuosem a studoval klasickou a jazzovou hudbu. Přesto na losangeleské konzervatoři pobyl jen jeden rok. Postupně v něm zvítězila touha stát se hercem.

Do slavného Actros Studia byl však přijat až na pátý pokus. Mezitím si vydělával jako prodavač hraček, ošetřovatel v psychiatrickém ústavu, číšník, umývač nádobí, písař, vrátný a barový pianista. Nicméně po svém přijetí „k hereckému řemeslu“ se brzy začal prosazovat na Broadwayi, kde si ho všiml režisér Mike Nichols a nabídl mu roli v Absolventovi. Bravura, se kterou zahrál třicetiletý Hoffman roli nezkušeného studenta Benjamina, jehož „zaučuje“ starší sousedka, je i dnes nezapomenutelná a jedinečná.

V následujících letech sbíral role různorodých postav, kterým vždy mistrně vtiskl svůj jedinečný osobní šmrnc a za něž si vysloužil nejednu nominaci na slavného Oscara. Zlatou sošku se mu nakonec podařilo získat dvakrát – za roli Teda Kramera ve snímku Kramerová versus Kramer a druhou za postavu autistického Raymonda Babbitta, který se sbližuje se svým pragmatickým bratrem ve snímku Rain Man. V dalších pěti snímcích získané nominace v Oscara neproměnil.

Před necelými čtyřmi lety svět obletěla zpráva, že Hoffman bojuje s rakovinou. Herec však měl velké štěstí, že zhoubná nemoc byla objevena v samém zárodku a po neprodleném chirurgickém zákroku ji herec přemohl. Dustin Hoffman je podruhé ženatý a je otcem syna Jakea, kterého má ze druhého manželství s Lisou Gottsegenovou.