Clint Eastwood.

Clint Eastwood. Zdroj: Profimedia.cz

Clint Eastwood do svého nového filmu o teroristickém útoku ve vlaku angažoval skutečné aktéry dramatu

Slavný americký herec a režisér Clint Eastwood (87) se rozhodl natočit film o teroristickém útoku, který se odehrál v srpnu 2015 v Evropě. Tehdy marocký islamista Ajúb el-Cházání zaútočil u francouzského Oignies v rychlovlaku Thalys, který jel na trase Amsterdam – Paříž. Byl ale zlikvidován čtyřmi odvážnými cestujícími. Tři z nich teď zahrají sami sebe v novém Eastwoodově filmu „The 15:17 to Paris“.

Pětadvacetiletý marocký džihádista, který žil od roku 2007 ve Španělsku a pak ve Francii, byl vyzbrojen samopalem, pistolí a nožem. Začal ve vlaku střílet, jednoho muže zranil a ten hrál mrtvého. Ihned poté se ale na útočníka vrhlo několik cestujících a profesionálně ho zlikvidovali a odzbrojili. Islamistovi se naštěstí zasekla zbraň a zranění tak byli pouze tři lidé.

Maročan se hlásil k Islámskému státu a také bojoval v Sýrii.

Útok se odehrál 21. srpna 2015 před šestou odpoledne a čtyři hrdinové se jmenovali Anthony Sadler, Alek Skarlatos, Spencer Stone a Chris Norman. První tři jsou Američané, poslední Brit. Na zlikvidování teroristy měli největší podíl Skarlatos a Stone, v té době příslušníci americké armády, kteří cestovali Evropou v průběhu dovolené.

Všichni tři Američané teď budou hrát ve filmu Clinta Eastwooda, který dílo natočí podle knihy „The 15:17 to Paris: The True Story of a Terrorist, a Train, and Three American Heroes“, kterou napsala Dorothy Blyskalová.

Francie i USA udělily statečným lidem z vlaku, kteří podle všeho zachránili hodně životů, několik vyznamenání.

U Eastwooda to není poprvé, co do svého filmu obsadil reálné lidi z některých známých událostí. Ve filmu Sully z roku 2016, který popisuje odvážné počínání kapitána Chesleyho Sullenbergra (hrál ho Tom Hanks), který přistál s poškozeným velkým dopravním letadlem v New Yorku na řece Hudson, se na závěr filmu objeví i pilot Sullenberger.

Clint Eastwood se také velmi často vyjadřuje k politickým otázkám, byl například velkým podporovatelem republikánského prezidenta Ronalda Reagana, takže se dá očekávat, že jeho nový film bude i určitým poselstvím v boji proti terorismu.