Rychlá a zběsilá střelba na rychlý a zběsilý terč

Rychlá a zběsilá střelba na rychlý a zběsilý terč Zdroj: CinemArtCZ

Z filmu Rychle a zběsila 8.
Z filmu Rychle a zběsila 8.
Z filmu Rychle a zběsila 8.
Z filmu Rychle a zběsila 8.
Z filmu Rychle a zběsila 8.
28
Fotogalerie

Rychle a zběsile 8: Imbecilní zábava má znovu cihlu na plynu (a na přechodu drtí Bonda)

Rychlí a zběsilí silniční psychopati jsou zpět a dupou na plyn razantněji než kdy dřív. Nejnovější epizoda vysokooktanové, sexem a benzínem prosycené horské dráhy Rychle a zběsile trhá asfalt.

Asi takhle; tohle je film, ve kterém je následující scéna: skupina luxusních aut ujíždí po zamrzlé hladině Severního ledového oceánu před vojenskými obrněnými vozidly, které po nich střílejí vším možným, palubními kulomety počínaje a katušemi konče; pod ledem skupinu stíhá ruská atomová ponorka, která po autech vystřelí dvě torpéda; zatímco první torpédo zlikviduje jeden z obrňáků, druhé prorazí led a klouže vstříc automobilu kladných hrdinů; jiný hrdina naštěstí vyskočí ze svého vozu a zatímco se jednou svalnatou rukou drží otevřených dveří a svalnatýma nohama surfuje po ledě, druhou svalnatou rukou uchopí mnohametrové, mnohasetkilogramové torpédo a změní jeho trajektorii tak, aby v následné ohlušující detonaci proměnilo na šrot další obrňák.

Video placeholde
VIDEO: Trailer k filmu Rychle a zběsile 8 • Universal Pictures

Jinými slovy, Rychle a zběsile 8 v příštích oscarových nominacích na film roku nečekejte; a to ani přesto, že rasově diverzifikovanou podmínku moderních cen Akademie splňuje na jedničku – v podstatě veškeří hlavní hrdinové filmu jsou černoši a hispánci, zatímco jejich nejobávanějším nepřítelem je platinová blondýna s průzračnýma očima a odbarvenými dredy.

Někdejší otřískaná kára značky Rychle a zběsile prošla novým tuningem a po smrti představitele jednoho z hlavních hrdinů Paula Walkera vstupuje osmým dílem do nového kola, v němž se stírají staré nenávisti a na dávné svazky chlístá nové bláto; chce to i nový podvozek: kovaná banda silničních rabiátů, kterou v prvním díle bobtnající série zajímal tak akorát nový spoiler a brumlající vejfuk, tentokrát už zcela funguje jako sociopatická vládní skvadra moderních Jamesů Bondů, kteří svými volanty a šaltpákami nastupují do závodu se zbraněmi hromadného ničení.

A když je řeč o těch Bondech... ano, tohle je nový James Bond. Ne Daniel Craig v Aston Martinu, ale Vin Diesel, Dwayne „The Rock“ Johnson, Michelle Rodriguezová, Jason Statham a Chris „Ludacris“ Bridges v kárách jako je Dodge Charger, Subaru BRZ či luxusní lehký tank Ripsaw. Luxusní lehký tank? Ano, také mi to přišlo divné, ale takový je dnešní svět; máme v něm luxusní lehké tanky. A ruku na průstřel srdce, svět s luxusními lehkými tanky není svět pro Jamese Bonda. Je to svět pro Rychlé a zběsilé, kteří Bonda srazí a přejedou na prvním přechodu, kde se agent s licencí zabíjet zastaví pro vyhlídku na nevesele bimbající Big Ben přesně v 007 hodin ráno.

Rychlí a zběsilí Jamesové Bondové dneška (kteří nemají licenci zabíjet, protože jsou rádi, že jim dal vůbec někdo řidičák) mají jiné způsoby, jiné hodnoty a jinou dynamiku než ten starý štramák. Jejich revírem jsou silnice, nikdo z nich nedochodil základní školu a ve výfukových zplodinách za sebou zanechávají desítky nevinných obětí, o nichž se v jejich příbězích vždy decentně pomlčí, protože – tohle jsou naši noví superhrdinové z ghetta a, upřímně, chodec proti přednímu nárazníku démonicky vytuněného lamba prostě není celý člověk (a už vůbec to není celý člověk, když se pak kouř rozptýlí a do vzorkované stopy po driftujících pneu napadají jeho krvavé kousky).

Rychlí a zběsilí nemají ohledy; a to ani na příběhové kličky. V jejich osmém celovečerním dobrodružství je několik dějových momentů, které jsou příliš absurdní na to, aby někdo dokázal vysvětlit, jak se vůbec mohly odehrát. Takže se namísto nějakých vysvětlujících flashbacků objeví jen takový polovičatý výjev v zadním zrcátku, který sice dává logiky asi jako třicítka na prázdné silnici mezi Bochovem a Karlovými Vary, ale zase je pak ve filmu víc času na útok všech samořiditelných aut v New Yorku, kterým se tu nejgeniálnější (ale nikoliv nejekonomičtější) hackerka světa Furiosa (ano, ta žena ze Šíleného Maxe si nechala narůst vlasy a vrátila se v čase, aby po Tomovi Hardym udělala ze života peklo Vinovi Dieselovi) rozhodne ukrást jeden kufr.

Takže tohle je Rychle a zběsile 8: plynový pedál prokopnutý až na štěrk, ruské atomové ponorky, Bratrstvo kočičí pracky jako nový „best friend forever“ Rychlých šípů a rapeři v luxusních tancích.

Je to zcela dementní. A naprosto boží.

 

Rychle a zběsile 8 (The Fate of the Furious)

Hodnocení: 80 %

Česká premiéra: 13. 4. 2017, CinemArtCZ