Miloš Havel

Miloš Havel Zdroj: foto Karel Ludwig / © Archiv B&M Chochola

Barrandov oznámil návrat k vlastním filmům. Začne Havlem

Barrandov by se měl po letech vrátit k tomu, co ho proslavilo: produkci vlastních filmů. A podle toho, co na festivalu ve Varech prozradila jeho reprezentace, nehodlá nijak troškařit. V plánu je výpravný film o zakladateli studia Miloši Havlovi. “Rozhodně nečekejte tradiční biografii, na to měl Havel příliš pestrý život,” říká Jan Novák, jenž k ambicióznímu projektu začíná psát scénář.

“Jako gay musel žít Havel dvojí život a to je samozřejmě pro filmový příběh vděčné,” prozradil Novák s tím, že už našel i klíč, jak ke košaté látce přistoupit. Skrze podnikatelův osud hodlá objevovat a propojovat jednotlivé momenty československých i evropských dějin. A že bude mít o čem vyprávět.

“Vždyť to byl chlap, jehož o ruku požádala Josephine Bakerová. Aby se jako gay zbavil vdavekchytivých zájemkyň, uzavřel sňatek z rozumu a oženil s dámou s lesbickými sklony. Stýkal se s prezidenty, v kriminálu v padesátých letech pouštěl bachařům a spoluvězňům Němou barikádu, tedy film od Drdy a Vávry, které dříve platil,” pochvaluje si studnici inspirace spisovatel. Hotovou má zatím pouze synopsi, další práci odhaduje zhruba na rok. Jako hlavní zdroj mu prý bohatě poslouží biografie od Krystyny Wanatowiczové.

Režisér nemusí být Čech

Podle Lubomíra Konečného, ředitele barrandovského vývoje a koprodukcí, bude teď největší oříšek vymyslet, komu svěřit režii. Vzhledem k náročnosti výpravy lze předpokládat, že se neobejde bez zahraničních peněz. Není prý ani nezbytné, aby film natočil Čech. “Jde o látku s obrovským mezinárodním přesahem, to nemůžeme ignorovat. Na Barrandově se ostatně psaly evropské dějiny. Američanovi ji ale do rukou nesvěříme, ten takovému typu příběhu nemůže porozumět,” říká. Točit by se mohlo začít za dva roky, chybět by neměly ani německé či anglické dialogy.

Řešit, kdo ztvární titulní roli, je samozřejmě ještě předčasné, už teď si s tím nicméně tvůrci začínají lámat hlavu. “Hlavní je, aby Havlova orientace, ve své době skrývaná, nebyla viditelná na první pohled. Najít někoho, kdo se s takovou výzvou popere, nebude snadné,” souhlasí Novák, pro nějž budou zásadní i postavy spojující českou a německou etapu Havlova života.

Malý Vašek

Zajímavý je prý například režisér-kolaborant Václav Binovec nebo Willy Sohnel, gestapák, jenž se staral o Havlovy právní záležitosti. “Vysekal ho z obvinění za mravnostní delikt, jak se tehdy na gaye pohlíželo, a stýkali se i následně v Německu, kam Havel emigroval,” upřesňuje Novák s tím, že právě Mnichov v jeho očích představuje klíčový styčný bod. Ze široké rodiny Havlů naopak mnoho členů na plátně neuvidíme. “Možná se někde na okraji mihne malý Venca Havel,” žertovala delegace.


Film o Miloši Havlovi má být v ideálním případě “jen” první vlaštovkou nové soustavnější činnosti. “Rádi bychom navázali na počiny, jako byla například Postel, film, jemuž se po dlouhé české pauze podařilo propracovat až do oficiálního programu Cannes. Proč ostatně nemít stejně smělé ambice,” usmívá se Konečný, jehož tým už prý vyvíjí další dva scénáře.