Bastard Sníh a pravá Starková.

Bastard Sníh a pravá Starková. Zdroj: HBO

Bitva bastardů.
Stížnosti na HBO Now v neděli večer.
Bitva bastardů.
Bastard č. 1.
Bitva bastardů.
8
Fotogalerie

Rekordní epizoda Hry o trůny: Servery HBO nezvládají

<Bez spoilerů> Předposlední díl šesté série Hry o trůny je natolik očekávaný a vynikající, že diváci, kteří seriál sledují přes internet a ne přes kabelovou televizi, mají smůlu. Servery HBO Now (v USA) a HBO Go (zbytek světa) jejich nápor nezvládají.

Díl Bitva bastardů je už dlouho očekávaný, což ostatně bývá u předposlední epizody každé řady pravidlem: vždy se stane něco velikého a důležitého (poprava Neda Starka, bitva na Černovodě, rudá svatba atp).

V epické bitvě o Zimohrad se střetávají Jon Sníh (plus Sansa a jejich armáda divokých) se sadistickým bastardem Ramsaym Boltonem. Rozpočet na tuto epizodu byl oproti ostatním z šesté série desetinásobný, ovšem HBO se to evidentně vyplatilo. Je nominována na hlavní kategorie cen Grammy a Zlaté glóby a na komunitní databázi IMDB má od tisíců fanoušků maximální hodnocení deset z deseti – přičemž seriál celý tam má „jen“ 9.4. Pro srovnání, v žebříčku nejlepších filmů vůbec má první Vykoupení z věznice Shawshank skóre 9.2.

I trailer byl epický. Jen maličko spoilerů:

Servery spadly hned v neděli v devět večer (EST, totiž čas na východním pobřeží, kdy je celosvětová premiéra). Na Twitteru a jinde dostala samozřejmě HBO docela sodu. „Zrovna TENHLE večer každý týden potřebujeme, aby služba fungovala,“ stěžovala si Kelly McClarryová. Vashett to ale vidí konspiračně: „Kolik NBA zaplatila stanici HBO, aby se zrovna teď rozbila?“ Ve stejnou dobu totiž probíhalo poslední finálové utkání basketbalové NBA.

HBO brzy reagovalo, že o technickém problému ví a maká na tom. Dlouho to netrvalo a americká HBO Now zase epizodu nabízela, ale dnes dopoledne nebyla dostupná například pro české fanoušky na HBO Go.

"V noci z neděle na pondělí došlo při nasazení aktuálního dílu seriálu Hra o trůny k technickému problému, proto jsme byli nuceni pozdržet vydání devátého dílu šesté řady seriálu," potvrdil pro Reflex Jan Dobrovský z HBO Europe. Třebaže nápor předvídali, předčil jejich očekávání. "Celý tým usilovně pracoval od dnešní noci, aby aktuální epizoda byla co nejrychleji nasazena na HBO GO. Ta je v současné době již online."