Matěj Macháček: I ate Your Make up

Matěj Macháček: I ate Your Make up Zdroj: archív

Matěj Macháček: I ate Your Make up
Matěj Macháček: I ate Your Make up
Matěj Macháček našel múzu na Tchaj-wanu.
3
Fotogalerie

Tchajwanská múza a snědený make-up. Galerie pod Palmovkou vítá jaro výstavou

Přivítat jaro od úterý 24. května a následně uzavřít dernisáží divadelní sezónu Divadla pod Palmovkou 24. června se chystá výstava mladého umělce Matěje Macháčka I ate Your Make up. Vypráví osobní příběh vztahu s tchajwanskou spolužačkou, kterou potkal na studijní stáži.

Název výstavy I ate Your Make up odkazuje k momentu pocházejícímu z jeho soukromého života. Jde o vztah s dívkou, již poznal během své studijní stáže na Tchaj-wanu. Autor si však také pohrává s názvem výstavy metaforicky. Make-up pro něho představuje jakousi skořápku a klam, který je přítomen všude kolem nás. Tato iluze má za úkol nás svádět a přikrášlit přirozenou realitu. Je tedy nutné jej „sníst“ (eat) a odkrýt, abychom se dostali k podstatě věci.

Macháček se malbě tuší a akvarelem začal věnovat už od prvního ročníku studia na Akademii výtvarných umění v Praze. Z tohoto důvodu si také zvolil pro svůj pobyt Tchaj-wan: v roce 2015 strávil na Tchajpejské národní univerzitě umění sedm měsíců, aby tuto techniku zdokonalil a objevil nové přístupy. Kromě toho tam nalezl svou múzu, kolegyni Chad Wang.

Během roku namaloval 25 obrazů na rozměrném papírovém formátu typu čou, které jsou doplněné o několik drobnějších olejomaleb na plátně jako kontrast. Autor své obrazy vnímá jako listy knihy: nejen proto, že vyprávějí příběh, ale také tím, že jsou malovány na papír jednoho rozměru. Macháček přiznává, že nejtěžší bylo nezaujatě přenést tento příběh na formát obrazu tak, aby nevyzněl jako plytké romantické klišé, ale jako něco, co se běžně děje.

Kurátor výstavy Martin Dvořák zejména upozorňuje na Macháčkovu schopnost ve svých inscenacích kombinovat rytmickou živost a pohyb s podněty pocházejícími z evropského umění, jako je expresivní barevnost. Vzniklé práce představují rozměrné malby, vytvářené technikou rozmývaného akrylu a tuše. „Nejedná se o žádná konkrétní témata, nýbrž o automaticky malované asociace a dojmy, které autor prožil,“ dodává Dvořák. V panoramatech městských i venkovských krajin se objevují siluety i celé postavy.

Výstava bude probíhat od úterý 24. května v Galerii pod Palmovkou a bude trvat do 30. června. Dernisáž je naplánována na 24. června v 19 hodin a proběhne zároveň s ukončením divadelní sezóny Divadla pod Palmovkou.

Matěj Macháček (*1992), pocházející z Uherského Hradiště, započal svá výtvarná studia na místní SUPŠ v letech 2007–2011, a to v ateliéru užité malby. Od roku 2011 prohlubuje své znalosti na AVU v Praze, v ateliéru předního představitele české figurální malby profesora Michaela Rittsteina. Rittsteinova škola klade důraz na princip sbírání, analyzování a následné transformace nejběžnějších úkonů, společenských mechanismů a vizí. Vede studenty ke komunikaci s okolní realitou a také klade důraz na individuální pojetí výtvarného vyjádření každého jedince. Matěj Macháček se již od středoškolských studií profiloval jako zdatný kreslíř a kolorista. Nepodlehl abstraktnímu malířství, ale zaměřil svou pozornost na všudypřítomnou realitu.