Paul McCartney.

Paul McCartney. Zdroj: Oli Gill (CC BY-SA 2.0)

McCartney měl po rozpadu Beatles deprese, pil a zavrhl hudbu

Paul McCartney po rozpadu Beatles v roce 1970 trpěl depresemi a začal pít. Zvažoval dokonce, že s hudbou navždy skoncuje. Třiasedmdesátiletý McCartney to teď prozradil v rozhovoru s BBC.

"Bylo těžké rozhodnout se, co dělat po Beatles," řekl McCartney. Utápěl se prý v depresích, trpěl odloučením od dlouholetých přátel. "Začal jsem pít," dodal. "Nejprve to bylo fajn, ale pak jsem zjistil, že si to neužívám. Nepracoval jsem. Nakonec jsem se vrátil na začátek a založil jsem (skupinu) Wings," řekl bývalý "brouk", který v rádiu odpovídal na dotazy posluchačů. Ty se týkaly jak jeho působení ve slavné čtveřici, tak jeho nedávné spolupráce s americkým rapperem Kanyem Westem.

Beatles se oficiálně rozpadli v roce 1970 poté, co vydali album Let It Be, ale neshody v kapele naplno propukly už v roce 1969, když skupina jako svého manažera angažovala proti McCartneyho vůli Allena Kleina. I když Klein pomohl skupině restrukturalizovat její ztrátovou firmu Apple, ze zisků Beatles si ukusoval tučná sousta a pro svou vlastní společnost získal práva na lisování desek kapely v USA, připomíná BBC.

McCartneyho rovněž rozzlobilo Kleinovo rozhodnutí najmout amerického hudebního producenta Phila Spectora, aby provedl změny na nahrávkách pro Let It Be. Klein se rovněž pokusil přimět společnost EMI, aby odložila vydání McCartneyho první sólové nahrávky. Aby se vymanil z Kleinova vlivu, musel sir Paul dát ostatní členy kapely k soudu. To byl poslední krok, kterým se zpřetrhalo jeho pouto k Johnu Lennonovi. "Peníze nás rozdělily," komentoval to McCartney.

Po rozpadu Beatles měl deprese a nevěděl, jestli bude v hudbě pokračovat. Nakonec se odstěhoval do Skotska - částečně proto, aby se nemusel účastnit obchodních jednání - a začal pít. Pomohla mu prý až jeho žena Linda, jež mu vnukla nápad na novou kapelu. "Byli jsme ale strašní. Nebyli jsme dobrá skupina. Lidé říkali, že Linda neumí hrát na klávesy, a byla to pravda. Ale John taky neuměl hrát na kytaru, když jsme začínali."

McCartney rovněž hovořil o tom, že jeho vztahy s Lennonem se v roce 1980 několik měsíců před jeho násilnou smrtí zlepšily. Obě hvězdy si prý spolu občas telefonovaly. "Mluvili jsme o dětech a pečení chleba".