Ellie Kendricková jako Meera Reed

Ellie Kendricková jako Meera Reed Zdroj: Profimedia.cz

Meera Reed o Hře o trůny: Další vraždy nás už prostě nerozhodí

Pátý díl Hry o trůny nepřipravil o život téměř nikoho, je to vůbec možné? I když ono se tomu zabíjení-nezabíjení stejně nedá věřit, když scenáristé nechali ožít Jona Sněha, takže si člověk připadal jako v Dallasu roku 1985 ve sprše s rok mrtvým a náhle procitnuvším Bobbym Ewingem… Každopádně – po pátém dílu s názvem Vrata mají Železné ostrovy nového vládce, intrikán Malíček se znovu snaží rozdávat karty a konečně se dozvíme, proč se Hodor kdysi zasekl a z normálního kluka se stal automat naléhavě opakující nesmyslné slovo „hodor“. Podívejme se na rozhovor Reflexu s veselou a upovídanou herečkou Ellie Kendrickovou (25), představitelkou Meery Reed, která i v tomto díle zachraňuje život Branovi Starkovi.

Nevadilo vám, že jste spolu s Branem Starkem, respektive s jeho představitelem Isaakem Hempsteadem Wrightem, měli celou pátou řadu pauzu a nepodívali se na scénu, aby jeho postava měla čas „vzdělávat se v jeskyni“ pod vedením Tříokého havrana, což skutečně není divácky příliš atraktivní?

Když jste herec, v jednom kuse děláte na několika věcech najednou, takže si vlastně od jedné z nich docela rádi na rok odpočinete a užíváte si, že je víc času na ty ostatní. Jasně, měla jsem štístko, protože jsem zrovna měla do čeho píchnout; v opačném případě bych asi byla dost namíchnutá. Ale stýskalo se mi po celý rok, na place Hry o trůny si člověk užije dost legrace.

Kdybyste takhle „dostala“ roční pauzu v životě, nejen v natáčení seriálů, k čemu byste ji využila?

Já bych strašně ráda četla. Prostě bych do sebe vcucla celou knihovnu. Určitě by mi to zlepšilo slovní zásobu a já byla skutečně výřečná, což momentálně nejsem.

Tomu se musím smát – někoho, kdo mluví takhle rychle a tak hodně, jsem už dlouho nepotkala.

No a víte, co bych četla? Všechny ty tlusté ruské romány, na ty jsem nikdy neměla čas, i když jich mám v knihovně spousty. Stovky a tisíce stránek. Chtěla bych je přečíst, jakmile se trochu uvolním v práci. Ale kdo z vás se v poslední době trochu uvolnil v práci, že… Jakmile je přečtu, budu se cítit jako skutečná nositelka kulturního odkazu. Vystudovala jsem angličtinu v Cambridge, takže se už navěky budu cítit provinile, že nečtu tolik, kolik bych měla.

Jak byste jakožto profík v oboru anglické literatury ohodnotila Hru o trůny, respektive její knižní předlohu?

No jsou fantastické, ty knihy, ne? Tolik příběhů-provázků tak mistrovsky spletených do jedné krásné tkaniny! Myslím, že oba hlavní scenáristé (D. B. Weiss a David Benioff; pozn. aut.) dostáli kvalitě nastolené Georgem R. R. Martinem. Obdivuju, že se jim podařilo dostat všechny ty různorodé postavy a prostředí pod jednu střechu, do komplexního, koherentního, hladce plynoucího příběhu.

Vy jste Martinovy knihy jako jedna z mála herců Hry o trůny četla. Jak se vám líbilo, že vám tu konkurenční výhodu vzali, když se v šesté sérii často pohybujeme mimo knihami vytyčený příběh?

No hrůza. Nemůžu machrovat na ostatní! Jediné, co jsem před natáčením téhle řady věděla dopředu, bylo, že budeme s Branem v jeskyni. Přesně tam ho totiž opouští zatím poslední díl Písně ledu a ohně. A my jsme teď všichni stejně ztracení, pokud jde o odhadování, co se stane v následujících dílech. Natožpak řadách.

Kdybyste měla tu moc přivést někoho z hrdinů seriálu zpět mezi živé, kdo by to byl?

Asi Ned. Cože, můj brácha? Ten slaboch? Ne! Počkejte, dělám si legraci, jasně, že bych měla ráda zpátky Jojena. Thomas (Brodie-Sangster; pozn. red.) nám na place chybí, navíc bych v té zmrzlé jeskyni uvítala nějakou rozumnější společnost než Hodora a zrcadlo. Ale zpátky k vaší otázce: podle mě byla nejsmutnější událostí celé dosavadní Hry o trůny smrt Eddarda Starka. Zabití tak skvělého člověka, a zároveň jedné z hlavních postav bylo tak šokující, že jsme podle mého všichni dost znecitlivěli. Další vraždy nás už prostě nemůžou rozhodit. Vrátila bych život Nedovi.