Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý v Uchu.

Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý v Uchu. Zdroj: MFF Karlovy Vary

Bohdalovou oslavují nechtěnými dárky. Přitom měla těchto sedm šťastných rolí

Jedna z nejslavnějších českých hereček všech dob, Jiřina Bohdalová, slaví pětaosmdesáté narozeniny. A nejhorlivějším gratulantem je pravděpodobně Česká televize, jež do vysílání zařazuje hned několik pořadů, které mají její životní jubileum uctít. Hlavním dárkem je pak nový televizní film Každý milión dobrý, v němž Bohdalová hraje milionářku, již chce rodina zbavit svéprávnosti. Bohužel je to ale přesně ten typ dárku, který chcete okamžitě vzít a jít vyměnit.

Ucho (1970)

Kachyňův mistrovský kus sice stál herečku kus filmové kariéry, nicméně umožnil jí fantastickou studii ženy, které se během jediné noci zboří svět.

 

"Čtyři vraždy stačí, drahoušku" (1970)

Sabrina milující silné muže, jímž rozhodně není Lubomír Lipský. Její bitva se zločinnou Kate Draxlovou (Ivou Janžurovou) v zapěněné koupelně paní Harringtonové patří k nezapomenutelným.

Světáci (1960)

Chemie tria Janžurová-Jirásková-Bohdalová patřila k motorům skvělé komedie Zdeňka Podskalského. Vzpomínáte na odbornici Marii Skłodowskou, která sotva stačí sníst něco v kantýně v Akademii?

Dáma na kolejích (1966)

Role řidičky tramvaje, jež přistihne svého muže při polibku s cizí ženou, dokázala hreččinu vzácnou schopnost mixovat při práci souběžně smutné i veselé tóny.

Fany (1995)

Během studia role slaboduché padesátileté ženy strávila herečka jeden den v ústavu pro duševně choré. Získala za ni Českého lva.

Přítelkyně z domu smutku (1992)

I díky roli paní Helenky, obdařené bájnou lhavostí, se stal seriál z prostředí ženské věznice v Ruzyni opravdovou událostí v dramatické tvorbě České televize v devadesátých letech.

VŠECHNY televizní scény Bohdalová-Menšík (70.-80. léta)

Ta společná chemie a sehranost dvou kolegů jsou dodnes omračující.

Kariéru Jiřiny Bohdalové bilancuje nové číslo Reflexu (18). K dostání od čtvrtka 5. května.