A oba jsou sladké.

A oba jsou sladké. Zdroj: Profimedia.cz

Že se všechny Tarantinovy filmy odehrávají ve stejném vesmíru? Nesmysl! (Vesmíry jsou dva.)

O tom, že všechny filmy režiséra Quentina Tarantina jsou navzájem propojené (podobně jako třeba knížky Stephena Kinga), se v příměstských kavárnách za úsvitu vedou tarantinovské rozhovory už nějakou dobu. Ale že jsou ty vesmíry dva? Není to příliš paranoidní? Evidentně. A navíc je to pravda. S vysvětlením svého multiverza teď přišel sám jeho stvořitel, režisér Tarantino.

Pan Světlý z Gaunerů (1992) je bratr Vincenta Vegy z Pulp Fiction: Historek z podsvětí (1994), to ví každý. Zřejmý je také příbuzenský svazek seržanta Donnieho Donowitze z Hanebných panchartů (2009) a Leeho Donowitze z Pravdivé romance (1993). A když jsme u Pravdivé romance – o její hrdince Alabamě padla určitá zmínka v Gaunerech. Tahle propojenost se přitom táhne na poli mnoha desítek let. Dokonce i v Nespoutaném Djangovi (2012), který se odehrává o století dříve, najdete souvislost s Pulp Fiction.

Tarantino tehdy poskytl vtipný rozhovor, ve kterém se o tomhle propojení zmínil – ale zaboha si nemohl vzpomenout, čím to propojil konkrétně. (Naštěstí máme „lidi z internetu“, kteří to rychle rozlouskli: jeden z členů jistého gangu v Djangovi je nějaký Crazy Craig Koons – což je evidentně předek kapitána Koonse z Pulp Fiction.) (Toho s těmi hodinkami.)

Jak do toho ale zapadají Tarantinovy ujetější filmy, ve kterých umí realita vyrotovat až na oběžnou dráhu? Mohl by se třeba takový pan Hnědý z Gaunerů vyspat s Nevěstou z Kill Billu? Nemohl. Nejen proto, že by ho nepustila do postele dřív, než by ho svou katanou nasekala na plátky, ale protože oba existují ve dvou různých, byť paralelních vesmírech. Potkat by ji mohl. Ale v kině. Quentin Tarantino totiž v rozhovoru pro australský televizní pořad The Project vysvětlil následující:

Existují dva oddělené vesmíry. Je tady ten reálnější, než je skutečný vesmír, a ten obývají všechny postavy. Pak je tady ten „filmový“ vesmír, a Od soumraku do úsvitu a Kill Bill se odehrávají v tomhle zvláštním filmovém vesmíru. V podstatě když jdou postavy z Gaunerů nebo z Pulp Fiction do kina, tak půjdou na Kill Bill nebo na Od soumraku do úsvitu.“

Server Slashfilm dochází k závěru, že fanoušky filmů Quentina Tarantina jsou tudíž chtě nechtě i postavy jeho vlastních filmů... A jak je to tedy s novinkou Osm hrozných? Ta se podle této logiky odehrává v tom „skutečném vesmíru“ - vystupuje tady přece jistý Pete Hicox, který nemůže nebýt příbuzným poručíka Archieho Hicoxe z Hanebných panchartů.

Uvidíme, jestli s něčím na způsob takhle promakaného principu vyrukují i všechny ty další sdílené vesmíry, které budou okupovat biografy v následující dekádě. Kromě tarantinovského doublevesmíru se v současné chvíli chystají na plátna kin ještě aspoň další tři. Tím prvním je samo sebou už pořádně rozjetý marvelovský vesmír, který se teď ale dostane do mnohem vyšších otáček než kdy dřív. Dosud byly příběhy jeho hrdinů celkem přehledně rozdělené do jednotlivých filmů (Kapitán Amerika byl o Kapitánu Amerikovi, Iron Man o Iron Manovi) a když měl člověk chuť na pořádně protřepaný shake, zašel si na Avengers o Avengerech. Teď už se to ale bude pořádně míchat i v jednotlivých filmech: Kapitán Amerika: Občanská válka proti sobě postaví Kapitána Ameriku a Iron Mana a přihodí k nim ještě dalších ŠEDESÁT SEDM POSTAV.

 

Na pořádný guláš má našlápnuto i vesmír konkurenčního DC, které dosud drželo Supermana a Batmana v oddělených přihrádkách. Ale s tím je konec: v očekávaném Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti přijde na návštěvu i Wonder Woman (a zřejmě ještě pár dalších übermenschů), protože ten úsvit spravedlnosti není nic jiného, než (spoiler) úsvit supermanské grupy Liga spravedlnosti. A Hvězdné války se všemi těmi chystanými sequelovými prequely jsou kapitola sama o sobě.

Jestli chce někdo Tarantina s jeho dvojitým vesmírem se středními hranolkami bez majonézy troufnout, mohl by se o to pokusit právě vesmír DC: v něm svého času představil mimozemský scenárista Grant Morrison variantu multiverza, ve kterém se může Superman setkat s nekonečným množstvím svých alternativních dvojníků z paralelních vesmírů. Pokud se do toho někdy někdo pustí, bude to fenomenální: protože pak se v jednom kině budou moct konečně potkat Jackie Brownová s Batmanem a dívat se spolu ruku v ruce na Hvězdné války.