Janáčkova filharmonie

Janáčkova filharmonie Zdroj: archív

Klasika pro 21. století: Janáčkova filharmonie se nechá dirigovat mobily

Janáčkova filharmonie Ostrava připravuje na leden ostravskou premiéru koncertu Smartphonie. Je výjimečný v tom, že jeho podobu ovlivňují svým hlasováním prostřednictvím mobilních telefonů přímo diváci v sále. Symfonie se navíc skládá z klasických kusů, které bývají nejčastěji stahovány jako vyzváněcí melodie právě pro mobilní telefony.

Na koncertě 26. ledna zazní Průvodce mladého člověka orchestrem od Benjamina Brittena a pak Smartphonie. Tu tvoří devět vět, z nichž každá má dvě varianty. "O jejich výběru rozhodnou sami diváci prostřednictvím hlasovací aplikace. Smartphonie tak může zaznít v 512 různých verzích. Při koncertu zcela mimořádně nesmíte vypnout svůj telefon," uvedla mluvčí filharmonie Jana Knižátková.

Autorem díla a dirigentem koncertu je Jan Kučera. Poprvé a zatím naposled byl tento koncert uveden na festivalu Smetanova Litomyšl v roce 2014. "Princip je stejný jako u slavného Kinoautomatu z Expo 67. Je to dobrá a taková trochu instruktážní skladba, která může mladšímu publiku přiblížit svět klasické hudby, k níž si jinak cestu nenajde. Navíc na projektu pracoval početný tým a je za ním spousta práce, tak by byl hřích jej nezopakovat," uvedl Kučera.

Mezi nejstahovanějšími klasickými melodiemi sloužícími jako vyzváněcí tóny jsou Pochod Radeckého od Johanna Strausse, Kankán od Jacquese Offenbacha, Mozartova Malá noční hudba, předehra k Vilému Tellovi od Gioacchina Rossiniho nebo Šavlový tanec Arama Chačaturjana.

Koncert bude moderovat Jan Maxián. Ceny vstupenek začínají na 250 korunách.