Bude návštěva naší zlaté mládeže v domově důchodců stejně dramatická jako v romském Chanově?

Bude návštěva naší zlaté mládeže v domově důchodců stejně dramatická jako v romském Chanově? Zdroj: ČT

Reality Zlatá mládež vrcholí mezi důchodci: Kult mládí dostává konečně smysl

Pětici dvacetiletých zlatých mládežníků právě teď čeká sto čtyřicet seniorů v Domově důchodců v Heřmanově Městci. Ano, poslední díl pětidílné televizní reality show ZLATÁ MLÁDEŽ „MEZI DŮCHODCI“ má premiéru ve středu 16. 12. na ČT1 večer, reprízy 17. a 20. 12. a sledovat jej můžete i na iVysílání ČT.

Po jatkách na Pardubicku, mosteckém Chanově, armádním výcvikovém táboře a české vesnici Gerník v rumunském Banátu došla pětka pražských mladých, kteří si chtějí hlavně užívat, zvláštního smíření.

„Úplně jste jim to tady rozsvítili,“ říká ošetřující personál domova seniorů, když pět zlatomládežníků areál po pěti dnech opouští. Dává tahle věta o „rozsvícení“ smysl i ospravedlnění pětidílnému seriálu? A stačí to?

Díl začíná tím, že Nikola je na masáži — když se podíváte pořádně, zřejmě má umělá prsa. A pak gay zpěvák Renato, ten si nechává pořádně vybělit zuby — už má ostatně trochu upravené vrásky na čele...

Starý totiž nechce být ani jeden z pětice. „Já se hrozně bojím toho, že nebudu soběstačnej,“ říká Renato a dodává, že i jeho máma „říká, že než by byla nemohoucí, tak by si radši prostřelila hlavu – a ona by to opravdu udělala“.

Pracují tentokrát sami, ne dohromady, v různých odděleních domova seniorů.

Dobré je, že pátý, závěrečný díl se místo soustředění na mladé a jejich „problémy“ a „reakce“ nese ve znamení příběhů z každého oddělení. Ty příběhy nejsou veselé: Bulharská stařenka, jíž nikdo nerozumí ani slovo a kterou syn žijící v Praze navštěvuje jen třikrát do roka.

Stoosmikilová žena, jež se musí vážit ve speciální vakové váze. Paní magistra — socioložka po mrtvici, které je třeba vyměnit pleny. Akční Jiří Musil, starající se v areálu o pávy, jenž vyrůstal v dětském domově, komunikující kvůli operaci jen psaním.

A taky Šumi, chlap jako hora bez nohou, kterého jeho děti nenavštěvují vůbec. V neposlední řadě nemohoucí paní Čechová, co se myje jen jednou týdně a ven vyráží jednou měsíčně; ještě že zrovna svítí slunce, najednou se s platinovou blondýnou Nikolou rozmluví jako za mlada... A taky samozřejmě příběh, jenž by byl z každého televizního seriálu vyškrtnut dramaturgem jako klišovitý: novomanželé Svobodovi, kteří se v domově důchodců seznámili a ani ne rok poté vzali.

Uznejte, že s takovým materiálem by neuměli pracovat jen úplní necitové. Je tedy logické, že se mladí konečně vzpamatují, přestanou se ofrňovat a normálně se zapojí do mytí, převlékání, přebalování, povídání o nesmyslech, vodění na procházky a dalších činností, jež se dělají jen s malými dětmi a starými lidmi.

Mladí stařečky nakonec vezmou do pražské zoo, v autobuse jim pustí Hanku Zagorovou a její píseň Spěchám, koupí jim pivo a zmrzlinu a všechno vypadá zalité sluncem. Nikola shrnuje bezproblémový díl lapidárně: „Překvapilo mě, jak na některý ty stařečky jejich děti serou. Jedna paní mi řekla, že ji sem šoupnul vnuk, protože potřeboval byt na Praze 1...“

Jak mladé změnila pětidílná reality show celkově, se dozvíte v poslední pětiminutovce tohoto dílu. Nejsou to převratná zjištění a o tom, jak žijeme, celkem vypovídají.

Na webu Reflexu čekejte i článek shrnující celý projekt v rozhovoru s kreativní producentkou Zlaté mládeže Kamilou Zlatuškovou – mimo jiné o tom, zda už chystá pokračování.