Zlatá mládež v Banátu

Zlatá mládež v Banátu Zdroj: iVysílání.cz

Zlatá mládež v České televizi počtvrté a na vesnici: Fůůůj! Hnůj!

Předposlední díl pětidílné televizní reality show Zlatá mládež s podtitulem V Banátu měl premiéru 9. 12. na ČT1 večer, reprízy 10. a 13. 12. a sledovat jej můžete i na iVysílání ČT. Pětici vystajlovaných dvacátníků z Prahy vhodil tenhle díl do šokézně staromódního rolnického života v Gerníku, největší ze šesti českých vesnic v horské oblasti rumunského Banátu.

Tenhle díl je nový tím, že tři z pětice zlatých mládežníků odpadají; chovají se jako hulváti, odmítají pracovat i spolupracovat, jsou „unavení“. Intervenovat před kamerami (zraky diváků) tak musí filmový štáb reality show. Naostro.

Ač se parta mladých z Prahy zdála v prvním díle na jatkách normální, jejich zhýčkanost se s postupujícími díly zvyšuje – o nějakém zrání nemůže být ani řeči. Vadí jim kadibudka, mouchy, slepice, nepodojené krávy, fakt, že mají pomoučené legíny, nad vším ohrnují nos, nechápou, co se místním na životě v chudé rumunské vesnici může líbit.    

Filmový štáb dvou mužů (jsou to konkrétně produkční David Butula a režisér Richard Komárek, což se ale divák nedozví) se proto za svoje rozmazlené respondenty stydí a už je nebaví pořád přemlouvat místní vesničany, aby pro mladé z Prahy cokoli připravovali. „Vy se tady tváříte jak nějaký nadřazený druh, ale nejste, jste úplně normální lidi jako oni,“ plísní pětici režisér, který taky mluví o tom, že bude lepší se na všechno vykašlat.

Zajímavé je, že díl nás (po jatkách na Pardubicku, mosteckém Chanově a armádním výcvikovém táboře) skutečně zavádí do specifického světa, který neznáme téměř nikdo.

Češi se v rumunském Gerníku (tisíc kilometrů od Prahy) usadili už v roce 1827 a od té doby se toho tam moc nezměnilo: dodnes si uchovali jazyk (česky mluví všichni výborně), dodnes se tu orá koňmi, kroj je stále svátečním oblečením a v neděli se jde do kostela, zasvěceného svatému Janu Nepomuckému.

A tak naše pětice bydlí ve vesnici, kde si nic nekoupíte. Ani nemůžete sednout na autobus a dojet si do nejbližšího supermarketu. Mouka se tu mele a následně zadělává na chleba tak dlouho, až „teče voda ze stropu“ (rozumějte, až vám z čela kape pot). Pak se ten chleba peče ve speciální venkovní troubě. Taky se vyrábí vynikající domácí sýr, protože jinak by v Gerníku nebylo co jíst.

Není tu ani pitná voda a pražští krasavci bydlí u rodiny pana Maška, jenž se stará o tři krávy, dva koně a jeden traktor. „Voní to tu jako nabalzamované, čtrnáct dní mrtvé tělo důchodkyně, která má otevřenou rakev na pohřbu,“ říká Renato hodně pohrdavě o příbytku, který mladým z Prahy připravila rodina Maškova v dobré víře, že se budou chovat slušně.

Jenže nechovají. O panu Maškovi mluví jako o „dědkovi“ a je jim jedno, že to slyší, tvrdí, že už mají všeho dost. „My budeme rádi točit, když na to budeme pěkně vyspinkaní,“ vysvětluje Renato.

Tak až se vyspinkají, čeká nás příští týden poslední díl, v domově důchodců, kde se z našich tří kluků a dvou holek stanou ošetřovatelé seniorů. Budeme je sledovat. Na webu Reflexu pak čekejte i článek shrnující celou reality show a s ním i rozhovor s kreativní producentkou projektu Kamilou Zlatuškovou.