Lucifer

Lucifer Zdroj: Vertigo

Harley Quinn: Šílená odměna
Lucifer
2
Fotogalerie

Předvánoční komiksové žně. Na pultech najdete Lucifera i ďábelskou psychiatričku

Komiksové nakladatelství DC má kromě obvyklé superhrdinské produkce k dispozici ještě značku Vertigo, v níž vydává „dospělejší“ komiksy. Dnes si ukážeme přímo učebnicový příklad produkce obou vydavatelských domů. V češtině vyšel nejen další díl skvělé série Lucifer, která navazuje na legendárního Sandmana, ale také první samostatný komiks Harley Quinnové, milenky Batmanova arcinepřítele Jokera.

Převážně šílená

Praktičtější bude začít více než dvousetstránkovým komiksovým svazkem Harley Quinn: Šílená odměna, který vydal v překladu Martina D. Antonína BB/art. Originál vyšel v nakladatelství DC jako součást projektu New 52, což byl restart dvaapadesáti nejlepších/nejpopulárnějších komiksových řad převážně superhrdinského typu. Svého komiksu se dočkala i bývalá psychiatrička z Arkhamovy léčebny pro choromyslné – Harley Quinnová. Jokerova milenka, která si myslí, že její pan J. je prostě bezva chlapík, jemuž jen nikdo nerozumí. Je trhlá jak fialička, ale jinak je to vlastně hodná, i když vražedná, holka.

Harley Quinn: Šílená odměnaHarley Quinn: Šílená odměna|DC

A právě na tom se snaží scenáristka Amanda Connerová postavit celou řadu. Práci této komiksové tvůrkyně jsme měli možnost číst (loni na jaře i česky) v řadě Před Strážci, kde odvedla jeden z nejslabších výkonů. Bohužel moc dobře nefunguje ani její Harley Quinnová, a to ani za přispění druhého scenáristy, Jimmyho Palmiottiho.

Zadání „shora“ bylo zcela jistě napsat pro DC komiks ve stylu konkurenčního Deadpoola z nakladatelství Marvel, který se chová šíleně, a navíc ví, že je komiksovou postavou (nebo podle toho alespoň jedná).

Nejsilněji se snaha napodobit ho projevuje v první kapitole, kde si Harley vybírá svého budoucího kreslíře – a kde komunikuje se scenáristy. Po výtvarné stránce jde o sešit zábavný, ale co do vypravěčského řemesla pokulhává – „haha efekt“ se zkrátka jaksi nedostavuje.

Scenáristé pak spolu s Harley vyberou pro kresbu Chada Hardina a jasně určí cílovou skupinu svého dílka – pubertální omladinu toužící nejen po lásce, ale také po absurdním násilí, na němž je v každém momentě patrné, že jde o velkou nadsázku.

Hardinův nablýskaný kreslířský styl zcela odpovídá mainstreamovému pojetí celého komiksu. Harley zdědí dům v New Yorku a odjede za novými dobrodružstvími pryč z temného Gothamu. Epizody se na sebe vrší poměrně bláznivě, celý komiks připomíná vaření dortu Čapkovým zvířectvem – jen je tu o poznání víc brachiálního chování (ale i to násilí je v podání bezzubé scenáristky Connerové docela milé).

Komiks Harley Quinn představuje přesný protipól komiksům, které se snaží být brány vážněji – tedy nejen zmiňované stáji Vertigo, ale třeba i Batmanovi Scotta Snydera, který také vychází v rámci projektu New 52. Pokud ovšem chcete nekomplikovaný příběh pro dospívající ratolesti, mohlo by to být to pravé.

Lucifer neskončil, Lucifer trvá

Řada Lucifer nakladatelství Vertigo (česky ji vydává Crew) je úplně jiná káva a lze ji doporučit každému, kdo má rád komplikované příběhy s kořeny v magii, mytologii a křesťanství. Komiks Mika Careyho vznikl jako spin-off slavného a všemi opěvovaného Gaimanova Sandmana. A je to dobře, protože nevyužít postavu pána pekel, který se rozhodne odejít do důchodu a ten strávit na Zemi, by byl prostě hřích.

Aktuálně vyšel v češtině devátý díl z jedenácti a pořád jde o skvělé čtení. Je pochopitelně složité uvést v tak pokročilém pokračování do děje nováčky, aniž bychom prozradili některé ze zásadních informací, ale snad můžeme napsat, že celý mnohovrstevnatý příběh s mnoha odbočkami zachycuje pomstu Světlonoše za svržení z nebes.

Stvořitel se sice na stránkách ani jednou neobjeví, ale je, jak se dá očekávat, všudypřítomný. Tedy až do okamžiku, kdy mu začne Lucifer směle konkurovat a v zápalu boje vytvoří svoje vlastní jsoucno, kde Bůh není ničím. Celé je to pochopitelně mnohem složitější a čtenářský zážitek je ďábelsky božský.

LuciferLucifer|Vertigo

Carey má velmi podrobně nastudovány dějiny mystiky a neváhá svoje znalosti použít. V minulé knize Lucifer krvácel u kořenů světového stromu Yggdrasilu, v tomto díle se vracíme k mytologii severoamerických Indiánů. Ke slovu se dostává i první žena, Lilith, která se rozhodla zasáhnout do boje o boží dědictví…

Carey velmi zdařile obrací naruby základní premisu příběhu. Zatímco pluky pekelné upadají do stále hlubší hereze a nekoordinovanosti, peklem se šíří nové náboženství a démoni jsou obraceni na víru. Zatímco na začátku Lucifer opouští peklo, v druhé polovině je to Bůh, kdo se rozhodne odejít, čímž vrhá svět do absolutního chaosu.

Vyvrcholení se blíží a je to znát i na stylu vyprávění. Postupně odpadají nezávislé epizody, které rozvíjejí hlavní děj jen poskrovnu, a Carey se věnuje hlavním postavám, jež se šikují na šachovnici dějin do útočných formací. Je jisté, že finále bude velkolepé. Grafická stránka pokračuje v předchozí tradici – kreslíři se pravidelně střídají, takže kresba se rozhodně neomrzí.

A pokud jste ještě nečetli ani první díl? Pak máte vlastně ohromné štěstí, protože než se prokoušete všemi díly, které jsou k dispozici, až po aktuální devítku, čeká vás skvělý čtenářský zážitek. Jako bonus můžete brát i skutečnost, že nebudete muset čekat celé roky, než bude řada v češtině kompletní – poslední dva díly by měly vyjít příští rok.