Zdroj: Marie Bartošová

Letos na Vánoce vypněte a pusťte si radši rádio

Přemýšleli jste se někdy nad tím, kdo všechno o Vánocích pracuje, abyste si vy mohli hovět u cukroví? Milka ano, a proto se rozhodla podívat na zoubek profesím, které zažívají o Vánocích často tu největší dřinu. Kromě doktorů a hasičů jsou to i moderátoři. Jak vypadají Vánoce v Českém rozhlase?

Kdo ještě dnes v době mp3 a streamovacích služeb poslouchá rádio? Ptá se právem generace Y. Jenže rádio není jen o písničkách, hitparádách a reklamách. Moderátoři z Českého rozhlasu v těchto dnech prožívají pracovní masakr, abyste si o svátcích pustili skrze přijímače domů trochu pohody a příjemného mluveného slova. Zapalte si letos Františka, vypněte telefon a nalaďte rozhlas. Víc nám o přípravách na Vánoce pověděla hlasatelka ČRo 2 Daniela Brůhová.

„Jak se začnou blížit Vánoce, tak v rozhlase stoupne teplota na bod varu. Všechno se musí připravit, neboť mnoho lidí chce mít později volno, ale vysílání musí fungovat a to navíc ve svátečním kabátě. Veškeré rozhovory a materiály se musí předtočit, zálohovat. Vše musí být dokonale připravené. Minimálně měsíc předem je vše v plném pracovním nasazení,“ potvrzuje uprostřed pracovního shonu Daniela.

Marie Bartošová

Rádio je o lidech

Je to právě lidský faktor, který je dodnes přidanou hodnotou klasických rádiových stanic. „Rozhlas je především společník. Právě o Vánocích je to velice znát, protože mnoho lidí je osamělých a rozhlas jim je blízkým přítelem a partnerem. Někdy nám lidé spontánně nosí dárky, které nechávají na recepci, to nás pak hodně potěší. Já mám například celou sbírku andělů. A ochutnala jsem mnohé druhy vynikajícího cukroví. Dokonce jsem loni dostala i celý betlém z včelích pláství.“

O pohádky nepřijdete ani v rádiu a ještě podpoříte svou fantazii a více si odpočinete. „Pohádky v poledne i ve sváteční večer, to je základ. Posluchači je milují. Máme i speciální živé bloky, které jsou vánočně naladěné, plné vánoční muziky. Také pouštíme vybrané kousky z archivu. Vyprávěnía historky oblíbených herců si spolu s posluchači rádi připomínáme,“ potvrzuje Daniela.

Marie Bartošová

Zaslouží si moderátoři vaše ocenění?

Díky Milce můžete hlasovat na troufnisinajemnost.cz/aplikace, která povolání si podle vás zaslouží nejvíce díků a posílat i online speciální přání svým blízkým. Můžete vybírat z profesí jako kurýr, číšnice, řidiči nebo třeba hasiči. Navíc jsou v soutěži čokolády Milka Oreo nebo stylový hrníček.