Podivná knihova, Tátovy slzy a jiné povídky

Podivná knihova, Tátovy slzy a jiné povídky Zdroj: Archív

Výjimečné povídky Updikea a Murakamiho, populárních velikánů moderní literatury

Haruki Murakami pro mladší čtenáře a na mnohonásobně menším prostoru než obyčejně: labyrint knihovny, životní zkouška, přízrak krásné dívky a zdatný kuchař v ovčím rounu. A před šesti lety zesnulý John Updike, mistr žánru povídky, se zaměřil na stáří a umírání.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivJohn Updike: Tátovy slzy a jiné povídky

Jeden z nejvýznačnějších amerických prozaiků 20. století zemřel 27. ledna před šesti lety, jeho posmrtně vydaný soubor osmnácti povídek vychází v překladu nestora české translatologie Miroslava Jindry v Pasece až nyní. John Updike je u nás nesmírně oblíbený a z jeho rozsáhlého díla bylo dosud přeloženo šestnáct knih. Tátovy slzy a jiné povídky jsou strhující, výtečné: ukazují americká maloměsta tak, jak už pěkných pár let nevypadají, a noří se do duší jejich stárnoucích obyvatel, nostalgicky se ohlížejících za svými láskami, sexuálními eskapádami, rozvody, zemřelými rodiči, za studii na prestižních univerzitách východního pobřeží. Stáří čeká na smrt a čas plyne – v povídkách kompozičně propracovaných a nasycených dějem i v textech, které jsou spíše črtami, i když stylově cizelovanými. Je rozkoš číst o obyčejných životech popsaných tak neobyčejně.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivHaruki Murakami: Podivuhodná knihovna

Deset let stará povídka zřejmě nejpopulárnějšího japonského spisovatele současnosti (u nás se doposud prodalo více než čtvrt milionu výtisků Murakamiho knih) je, pokud dobře počítám, jedenáctým dílem, které během dvanácti let vyšlo v češtině tomuto milovníkovi běhání, jazzu, koček, ptáků a ženských uší. Podivuhodná knihovna je docela krátká próza, která stejně jako předloňský Spánek vyšla v luxusním provedení u Odeonu, v překladu Tomáše Jurkoviče, s ilustracemi německé výtvarnice Kat Menschikové. Držitel Kafkovy ceny z roku 2006 představuje naprosto kafkovský příběh pro dětského nebo dospívajícího čtenáře, svou obvyklou postmoderní fikci se surreálnými, fantaskními prvky: školák jde vrátit knihy do městské knihovny, a když si chce půjčit další, zlovolný dědek na něj nastraží léčku. Obskurní ovčí mužík a krásná němá dívka mizející jako sen, labyrint chodeb a nevratné změny v osudu obyčejného kluka. Příhodný dárek pro hloubavého teenagera.