Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch Zdroj: Profimedia.cz

„Sherlock“ Cumberbatch: Mužům svých fanynek se omlouvám

V očích většinového publika vystřelil náhle a odnikud jak raketa, ve skutečnosti však za aktuálním úspěchem Benedicta „Sherlocka“ Cumberbatche, žhavého kandidáta na Oscara, stojí dvanáct tvrdě odpracovaných let. „Deset let si mě nikdo nevšiml — a byl jsem celou dobu tady!“ připomněl v rozhovoru, který vychází v aktuálním Reflexu.

Když jsme s ním na sklonku roku mluvili, měl ještě plnou hlavu pokořitele kódu Enigma – Alana Turinga, matematika, jejž hraje ve filmu Kód Enigmy. Jeho osobnost mu učarovala tak, že i od jiných témat chvátal zpátky k němu. „Byl to takový tichý hrdina. Nestál o publicitu a obdiv, o medaile za zásluhy. chtěl prostě pracovat a posouvat se dál. A my místo toho, abychom mu zatleskali, ponížili jsme ho a zdeptali tak, že nevydržel a spáchal sebevraždu. Dlužíme mu omluvu a já osobně pro ni udělám cokoli. Klidně budu běhat po střechách a dávat rozhovory tam, pokud ho to pomůže zviditelnit,“ říkal a vyzařovala z něj odzbrojující dychtivost a odhodlanost.

Po střechách nakonec běhat nemusel, kličkování londýnskými uličkami s tlupou fanoušků v zádech si prý nicméně „dává“ celkem pravidelně. „Odmítám žít s ochrankou za zády. Dál jezdím metrem nebo na motorce, dál chodím do galerií a restaurací. Lidi si mě fotí, já říkám ne, prosím, což většinou nezabírá, a když mi kluci vyprávějí, jak mě jejich slečna zbožňuje, soucítím s nimi a omluvím se,“ popsal, jak vypadá existence nejpopulárnějšího představitele Sherlocka v historii Velké Británie.

A nejen Británie — například v Číně, kde je kultovní seriál BBC oficiálně zakázán, vidělo jeho internetovou verzi na 69 miliónů lidí. I v Asii už mimochodem znají „cumberbitches“ – fanynky, jež si říkají tak, že jejich idol rudne, když to slovo musí pronést. „Taky se mohly pojmenovat něžněji,“ uculuje se herec s klasickým vzděláním a aristokratickým vystupováním.

À propos klasika – v létě si jednu v Londýně střihne a už prý nemůže dospat, jak se těší. „Kdo říká, že ho Shakespeare nudí, protože ho zná, neví, o čem mluví — existuje tolik interpretací, kolik herců mu vdechne duši. Hamlet je doživotní role,“ tvrdí. Stejně jako Sherlock? Dokdy vlastně hodlá Holmese hrát? „Pokud bude pořád stejně dobrý, neumím si představit, že by mě mohl přestat bavit.“

rx022015rx022015|ReflexRozhovor s Benedictem Cumberbatchem najdete v novém vydání časopisu Reflex, který vychází ve čtvrtek 8. ledna.