Jan Hřebejk

Jan Hřebejk Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Režisér Hřebejk o českých fašounech, sofistikovaném Stalinovi (Putinovi) a svých (ne)úspěších

Bývaly doby, kdy stačilo do programu napsat jeho jméno a kina měla na rok vystaráno. Nechodilo se na konkrétní tituly, ale prostě na Hřebejka. Dnes už Jan Hřebejk (47) za jistotu neplatí. Někdo má za to, že sám sebe zdevalvoval. Že se z něj stal rutinér, který při tempu jeden kousek ročně nemá šanci hledět na kvalitu. Myslela jsem si to i já. „Jen z toho, že člověk hodně točí, ale chyby nevznikají, přísahám, že ne,” oponuje ale známý režisér v rozhovoru, který vychází v novém Reflexu.

 

Kolem trojnásobného držitele Českého lva se pořád něco děje. Buď se řeší, co zrovna poslal do kin (naposledy vzbudila emoce erotická komedie Svatá čtveřice podle scénáře Michala Viewegha), nebo co by poslal rád, ale těžce na to shání peníze (chystaná trilogie z pera Petra Jarchovského Zahradnictví, v níž prý najdeme ozvuky legendárních Pelíšků).

Hodně se mluvilo i o seriálu Až po uši, jenž momentálně běží na HBO: dílem proto, že se od něj čekalo víc (jak také jinak, u Hřebejka…), dílem kvůli pikantnímu přídechu, který nesly zvěsti z placu (milostné scény měly překračovat hranici snesitelnosti, což se samozřejmě nepotvrdilo). „Český von Trier vážně nejsem,” směje se Hřebejk drbům o tom, že své „porno“ musel přestříhávat.

Jan Hřebejk si ale o pozornost říká často i činnostmi, jež s filmem ani tvorbou nijak nesouvisejí. Občas se neudrží a šťavnatě okomentuje tu kolegu, tu politickou kauzu. Výrokem „rudá a hnědá prasata táhnou na Hrad lháře a demagoga” urazil půl republiky a musel se obhajovat nejen před médii, ale i před mnohými kolegy. Od té doby se prý krotí.

„Přesně jsem definoval, koho těmi rudými a hnědými prasaty míním. Jestliže totiž kandidát na prezidenta - a to je skutečně poslední věc, kterou na to téma řeknu – cituje přiznaného českého fašistu Adama Bartoše, nemůžu se neozvat. Nebo vám přijde kách sestavovat seznamy Židů? Mně tedy ne! Takže když to někdo udělá, je to fašoun a když ho někdo cituje, cituje hnědý prase. Voličů jsem se tím dotknout nechtěl,” popsal ve velkém rozhovoru, v němž předkládá překvapivě upřímnou reflexi sebe samého i svých (ne)úspěchů. A taky popis sofistikovanějšího Stalina, kterým je podle něj Vladimir Putin.

Reflex 50 - obálkaReflex 50 - obálka|ArchívVelký rozhovor s režisérem Janem Hřebejkem si přečtěte v novém tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 11. prosince.