Zdroj: Kateřina Kadlecová

Brázdova Hra a Stevensonovi padouši

Dvě velké obrazové publikace hodné pozornosti: Pavlu Brázdovi vychází dlouho očekávaná kniha více než dvou set kreseb snových vizí zalidněných známými archetypálními figurkami (Smrťák, Michelin, Státní bezpečnost, Znalec žen, Anima Amina a další) a jejich absurdními životními dramaty. A Robert Louis Stevenson, mj. otec dr. Jekkyla a pana Hyda, potěší malé i velké mravoličným příběhem piráta a lékárníka s nečekanými barevnými ilustracemi.

knihyknihy|ArchívPavel Brázda: Hra

Osmaosmdesátiletému malíři Pavlu Brázdovi (který mimochodem vrátil do prezidentských rukou medaili Za zásluhy rok a půl před Janem Němcem jakožto první porevoluční laureát) právě vychází pěkná čtvercová knížka více než dvou set „kreslených příběhů s dodatečným slovním doprovodem“ – jmenuje se HRA a po náročných a dlouho trvajících přípravách ji vydává Argo. Černé kresby a „kresebné skladby“ vycházejí až na pár výjimek úplně poprvé a je v nich vše: „agentka věčného mládí a věrné manželské lásky překonává klamy reklamy“, surreálné monstrózní dětské hlavy levitují a zmnožují se, „hodná holka Anima Animírka pozdvihuje masku tuhého starce“… Je fascinující nahlédnout do ráje imaginace jednoho z nejvýznačnějších českých výtvarníků posledního půlstoletí. Výstava odhadem čtyř desítek obrazů ze souboru HRA pak probíhá v Galerii Nová síň v pražské Voršilské ulici do 29. listopadu.

knihyknihy|ArchívRobert Louis Stevenson: Pirát a lékárník

Třetího prosince tomu bude právě 120 let, co se na onen svět odebral skotský romanopisec a básník Robert Louis Stevenson: zemřel v pouhých čtyřiačtyřiceti letech a jeho rozsáhlé dílo včetně dobrodružného Ostrova pokladů nebo Podivného případu dr. Jekkyla a pana Hyda bylo střídavě obdivováno, bráno na milost a odvrhováno pro „druhořadost“. Nakladatelství 65. pole knižně vydalo (v přepychové podobě novodobého lidového tisku z pouti, v překladu Petra Putny) Stevensonovo rané dílko Pirát a lékárník, krátký veršovaný příběh dvou zlosynů, piráta Roba a lékárníka Bena. Kdo z dvojice padouchů je více odsouzeníhodný, kdo odporněji škodí lidstvu? „Klíč k dobru i zlu dávám v plen:/ KRAĎ MÁLO, ZATO KAŽDÝ DEN;/ zkus dodržet ten plodný plán/ a budeš čestným mužem zván.“ Známý německý ilustrátor a grafik Henning Wagenbreth doprovodil tu vysokou, útlou knížku expresivními obrázky, které možná rozdělí čtenářskou obec (děti ovšem budou jistě nadšené, ačkoli – nebo protože? – krví a hnáty se tu nešetří).