Knihy

Knihy Zdroj: Archív

Dva strašné osudy, dvě skvělé knihy

V odeonské Světové knihovně nedávno vyšel román Hrad od autorky Návštěvy bandy rváčů: neodtrhnete se, dokud neotočíte poslední list. Pro čtenáře, kteří milují Itálii, poezii a pohnuté osudy prokletých básníků, pak po třiceti letech od vydání originálu vychází česky Noc komety, kniha o životě (a díle) Dina Campany.

HradHrad|ArchívJennifer Eganová: Hrad

Prastarý hrad v neznámé zemi. Pěkně ostrá šlechtična, jejíž věk se mění v závislosti na tom, odkud ji pozorujete. Mapa podzemního labyrintu šachet. Mučírna. A v roli hradního pána bratranec, kterého jste v dětství prakticky odsoudili k smrti… A žádné počítače, žádné mobily, žádný signál. Geniální půdorys pro výstavbu senzačního hororu, n'est-ce pas? Jenže autorka mířila mnohem výš než jen do srdcí milovníků gotického románu… Jennifer Eganová, jejíž Návštěva bandy rváčů získala Pulitzerovu cenu a předloni ji v českém překladu vydal Odeon, napsala román Hrad roku 2006 (před pár týdny ho česky vydal Odeon v překladu Jiřího Hanuše) a je to parádní příběh, vlastně dvojice příběhů: jeden žitý někdejším newyorským feťákem Dannym, který brigádničí u bratrance Howarda a s partou postgraduálních studentů přestavuje hrad na tak trochu jiný hotel, a druhý zpoza vězeňských mříží, kde sedí „nula“ a „odpad“ Ray, jenž Dannyho stvořil na lekcích tvůrčího psaní.   

Noc kometyNoc komety|ArchívSebastiano Vassalli: Noc komety

„Dino Campana je nepochybně jméno, které má v moderní poezii váhu a které už vešlo do dějin literatury. Nejsou vůči němu žádné politické výhrady. Tím spíš, že šílenství ho zbavuje veškeré odpovědnosti za jakýkoli politický postoj,“ píše Sebastiano Vassalli v životopisné knize Noc komety, kterou právě vydalo nakladatelství Pistorius & Olšanská. Vassalli v ní čtenáři připomíná/představuje Dina Campanu: italského prokletého básníka, vizionáře, blázna, muže s nešťastným osudem a krásnými verši (které kdysi vyšly i česky, ve výboru Šílený Orfeus v překladu Jana Vladislava). Campanova matka syna odvrhla už v raném dětství – byl podle ní posedlý ďáblem – a soudě dle Vassalliho textu mu dokonale zničila život. Především vinou rodičů byl vysmíván, trýzněn, ponižován – a v blázincích byl jako doma (vzpomínáte na osud českého básníka Ivana Blatného, popsaný nedávno tak dobře v próze Martina Reinera Básník?). Jaký osud měla práce na jedné z nejkontroverznějších knih italské moderní literatury a jaká byla kritická recepce Noci komety? Kolik hádek na veřejnosti kvůli této publikaci Vassalli absolvoval, kolik hrozeb soudními spory si vyslechl? I tohle se v závěru Noci komety dočteme.