Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson Zdroj: Profimedia.cz

Ekologie a Top Gear: jak to jde dohromady?

Ačkoli nevlastním auto, ráda se občas zasměju u druhdy nejsledovanějšího pořadu BBC Top Gear. Pobavila jsem se (OK, to je hodně slabý výraz – ve skutečnosti jsem řvala smíchy, brečela a hýkala) i u knížky sloupků největšího ze tří moderátorů zábavně-motoristické šou. Úsměv mi posléze zmrzl na rtech, když jsem se začetla do nové apokalyptické prózy autora Sofiina světa.

Léta s Top GearLéta s Top Gear|ArchívJeremy Clarkson: Léta s Top Gear

„Kdysi někdo řekl Johnu Lennonovi, že Ringo není právě nejlepší bubeník na světě, na což John odpověděl: „Nejlepší bubeník na světě? On není ani nejlepší bubeník v Beatles.“ No a takovýchhle historek má nejvyšší (196 cm) a nejvtipnější z trojice moderátorů nejpopulárnějšího motoristického televizního pořadu všech dob po kapsách triliony. Všechny je nacpal do svých novinových sloupků, které nakladatelství Argo v překladu Marka a Hany Haulišových právě vydalo ve svazku Léta s Top Gear. Jeremy Clarkson je nehorázný, neskutečně vtipný, sprostý a nekorektní a dokáže se tak krutě vysmát Nissanu Micra a Fiatu Panda, že jsem se za ta nebohá autíčka červenala. Přirovnává mustanga k popelářskému autu a svou ženu miluje víc od té doby, co si koupila „pitomej tank“ (myšlen je „Land Rover 90, diesel, poprvé registrovaný v roce 1988, s levostranným řízením“). Tu knihu musíte mít, pokud vás jen trochu zajímají káry. Nechte si ji podepsat, až budou pánové z Top Gear koncem června naživo v Česku.

AnnaAnna|ArchívJostein Gaarder: Anna. Jaký bude rok 2082?

Román pro romantiky, a především romantičky, kteří se obávají o osud naší země a přes dramatické prognózy doufají, že planetu ještě dokážeme zachránit. Spisovatel a ekologický aktivista Jostein Gaarder, ten, který kdysi teenagerům celého světa otevřel nové obzory svým didaktickým románem Sofiin svět, loni napsal podobnou knížku, jen o něco tenčí. Jmenuje se Anna a v češtině ji s podtitulem Jaký bude rok 2082? (v převodu Jarky Vrbové, překladatelky známé a evidentně velmi rychlé – jde zřejmě o první přeložené vydání z norského originálu) právě vydal Albatros. Její hrdinka má právě šestnácté narozeniny a dostane zvláštní prsten, rodinné dědictví. Jiným dědictvím, o které v angažované próze s rysy dystopie jde, je planeta Země zdevastovaná generacemi mrtvých předků. Gaarderův obraz světa, jak by mohl v našich rukou dopadnout během následujících sedmdesáti let, je strašlivý, a navíc vysoce pravděpodobný. Ale pozor: přes zdánlivé nebezpečí sklouznutí k agitaci jde o výborný román pro dospívající.