Česká kniha

Česká kniha Zdroj: Archív

Cena Česká kniha patří Němcovi, cena čtenářů ČK Noskové. Čtenáři Reflexu volili Kadlečkovou

V pátek se na pražském Výstavišti slavilo: prozaik Jan Němec, zároveň též nakladatelský redaktor, si na veletrhu Svět knihy odskočil od výstavního stánku brněnského nakladatelství Host převzít Cenu Česká kniha.

Cenu Česká kniha 2014 získal prozaik Jan Němec za svůj román Dějiny světla.Cenu Česká kniha 2014 získal prozaik Jan Němec za svůj román Dějiny světla.|ArchívMagnesii Literu mu před měsícem a půl vyfoukl Emil Hakl se svou Skutečnou událostí, ale stát se v pořadí třetím laureátem (po Vladimíru Binarovi a Jakubě Katalpě) mladého, ale smysluplného ocenění taky není k zahození. Němcovi vynesl jeho román o životě fotografa Františka Drtikola Dějiny světla (vydalo samozřejmě nakladatelství Host) šek na 35 000 korun, týdenní pobyt v některé z evropských metropolí věnovaný Českými centry a roční předplatné magazínu Xantypa.

Zatímco o vítězství Jana Němce rozhodla sedmičlenná odborná porota, o Ceně čtenářů České knihy hlasovali čtenáři několika periodik a webů včetně www.reflex.cz. Letos podruhé udělovanou trofej obdržela Věra Nosková za román Proměny (vyd. Nakladatelství Věry Noskové), pro nějž hlasovalo hned 108 z celkového počtu 609 zúčastnivších se čtenářů. U hlasujících na webu Reflexu ovšem ze čtrnáctičlenného širšího výběru zvítězila jednoznačně Vilma Kadlečková s Jantarovýma očima, prvním dílem své sci-fi série Mycelium (třetí díl, Pád do temnot, vyšel v Argu nedávno) – získala 19 hlasů, v závěsu za ní pak figuroval román Michaela Třeštíka Chceš-li rozesmát pánaboha s osmi hlasy, o hlas méně jste udělili Janu Němcovi za Dějiny světla a laureátka Ceny čtenářů České knihy Věra Nosková dostala na www.reflex.cz jen tři hlasy.

Cenu čtenářů České knihy letos získala spisovatelka Věra Nosková za román Proměny.Cenu čtenářů České knihy letos získala spisovatelka Věra Nosková za román Proměny.|ArchívJména deseti hlasujících, jimž organizátoři zašlou dobré české knihy, najdete na webových stránkách www.ceskakniha.com.

Cenu Česká kniha získává každoročně jedna česká prozaická novinka vydaná domácími nakladatelstvími v průběhu předchozího roku. Organizátoři se pak snaží knize pomoci k popularitě v zahraničí a motivují tzv. světové pozorovatele z nakladatelských domů k pořizování překladů. Na letošním vyhlášení Ceny byli přítomni zástupci čtyř zahraničních nakladatelství se statusem světového pozorovatele při Ceně Česká kniha: Braumüller (Rakousko), Atut, Afera (Polska) a Globus (Rusko).