Knihy

Knihy Zdroj: Archív

Cesta Bohumilem Hrabalem i C. G. Jungem

Dneškem začíná čtyřdenní svátek literatury a knižního byznysu, veletrh Svět knihy. Vy, kteří nemíříte na besedy, autorská čtení, přednášky a autogramiády na pražské Výstaviště (nemohu pravidelné čtenáře rubriky Knižní čtvrtek nepozvat na dnešní debatu s výbornou vlámskou prozaičkou Annelies Verbeke, kterou mám tu čest ve 14.00 moderovat), čtěte: dobrodružství jednoho z nejoblíbenějších českých spisovatelů, Bohumila Hrabala, očima jeho přátel, žáků a spolustolovníků a také knižní rozhovor dvou předních intelektuálů o C. G. Jungovi a jeho odkazu.

ARCHIVARCHIV|archivTomáš Mazal, Václav Špale a kol.:Via Hrabal

Kniha vzpomínek Via Hrabal (vyd. Novela bohemica) je naprostou nezbytností pro knihovny milovníků „dědečka Hrabala“, Bohouše čili Bogana, za jehož stoletým výročím narození jsme se před dvěma a půl měsíci ohlédli. Hrabalův přítel, publicista a editor Tomáš Mazal, si objednal reflexe, úvahy, dopisy a vůbec u pětačtyřiceti osobností včetně Pétera Esterházyho, Josky Skalníka, Vlasty Třešňáka, Ludvíka Vaculíka, Milana Kundery, Iva Krobota, Václava Cílka nebo Jiřího Menzela. Báječného pábitele (wordovský opravář to slovo mění na „vábitele“ – ostatně proč ne) tak čtenář pozná na téměř třech stech stran ze všech možných úhlů – v jeho hlučné samotě, za stolem U Kocoura, U Zlatého tygra, jakožto objekt literárního bádání, jako rodinného příslušníka, jako vzývaného Mistra, jako uctívaného učitele. „Myslím si, že to byl největší český spisovatel,“ napsal o něm Josef Škvorecký… Kniha Via Hrabal je navíc nádherně vypravená: výtvarník Václav Špale, velký Hrabalův ctitel a propagátor, si dal na grafice čtvercové brožované publikace setsakramentsky záležet: „Via Hrabal přece nekončí.“

ARCHIVARCHIV|archivJames Hillman, Sonu Shamdasani:Nářek mrtvých

Odpíchli se od Jungovy fenomenální Červené knihy, skončili u odkazu křesťanství, u našeho vztahu k mrtvým a k minulosti, u původu kreativity a podstaty snění. Nářek mrtvých. Psychologie po Jungově Červené knize (vyd. Portál v překladu Ondřeje Fafejty) je pozoruhodný záznam dialogu, přesněji čtrnácti rozhovorů, dvou význačných akademiků – před dvěma lety zesnulého psychologa-jungiána Jamese Hillmana a editora a spolupřekladatele Červené knihy, historika psychologie Sonu Shamdasaniho, jemuž Portál loni vydal též publikaci C. G. Jung – Život v knihách. Podobně jako v případě knižní rozpravy Umberta Eca a Jeana-Clauda Carriera Knih se jen tak nezbavíme se i v této rozmluvě stírá role tazatele a dotazovaného, i zde je nutné absolutní ponoření do textu a shovívavost k občasnému opakování téhož tématu/motivu. Pro jungiány absolutní nutnost!