Sin City

Sin City Zdroj: Profimedia.cz

Do kin míří další Sin City, na pulty knihkupectví monstrózní kniha

Představovat českému čtenáři Sin City už naštěstí není potřeba. Černobílá komiksová legenda z počátku 90. let u nás začala vycházet už v roce 1998 (povídkou v magazínu Crew) a všech sedm jejích knih vyšlo česky již minimálně ve dvou vydáních. A chystá se další. A bude ku*va obří.

Frank Miller patří k nejznámějším komiksovým tvůrcům současnosti. Píše scénáře, které sám kreslí, a dokonce spolurežíruje filmové adaptace. Právě on napsal komiks Návrat temného rytíře, který odvyprávěl poslední příběh Batmana. Ale Millerovým majstrštykem je Sin City, město hříchu, ve kterém dokonale zachytil atmosféru anonymního amerického města. Sin City je kult a ikonická černobílá kresba Franka Millera, která na maximum využívá kontrast světla a stínu, ovlivnila celou jednu generaci komiksových kreslířů. A to včetně Jaromíra 99, který je i díky Millerovu vlivu se svým Zámkem aktuálně nominován na Eisner Award za nejlepší komiksovou adaptaci.

Je to pár týdnů, co české Comics Centrum znovu dovydávalo Sin City ve výpravné edici s pevnou vazbou, která v kompletu vytvoří v knihovničce obrázek tanečnice Nancy (pokud si vzpomenete, ve filmu Sin City z roku 2005 ji ztvárnila Jessica Alba). Inkoust na druhém vydání sedmé knihy s názvem Do srdce temnoty ještě ani nestihl oschnout a nakladatel ohlásil další vydání. Protentokrát jde o megalomanskou knihu všech příběhů v jednom svazku o více než 1300 stránkách (což je víc, než má Bible). Takovou šílenost ale český nakladatel nemohl vymyslet sám – stejnou akci připravují také v USA, ovšem potom už nikde jinde. Češi mají naději na prozatím jedinou cizojazyčnou mutaci.

Jak americký, tak český vydavatel teprve spustili předprodej. Američané se chystají tento omnibus (tedy v nakladatelském žargonu antologii, soubor již dříve publikovaných tematicky souvisejících knih) vydat u příležitosti premiéry druhého filmového Sin City s podtitulem Ženská, pro kterou se zabíjí (s premiérou 22. srpna). České vydání má čítat pouhých 300 výtisků a Comics Centrum spustilo cosi na způsob startovací kampaně. Čili kniha vyjde pouze za předpokladu, že si ji objednají celé tři stovky odběratelů.

 

Vydavatel má sice k dispozici maketu knihy, vedle níž je vyfocena krabička od sirek, ale snímek nedokáže vystihnout, o jakou obludnost ve skutečnosti jde. Velikost knihy si uvědomíte, až když ji vidíte naživo. Stránky Ku*rva velkýho Sin City budou totiž dvakrát větší než u předchozích vydání a celá kniha prý bude vážit přes šest kilo.

Je evidentní, že Sin City má své oddané a nadšené fanoušky, kteří za anglicky psanou knihu neváhají zaplatit 100 dolarů. Avšak najdou se tři stovky nadšenců, kteří z rozbitých prasátek vydolují 2200 korun? Doufám, že ano. Něco podobného se na českém trhu neobjevuje každý den. Nakladatel odmítá kampaň na některém ze startovacích serverů, ale připravil podobnou akci na svých stránkách. A aktuálně hlásí 25 % z potřebných tří set zájemců.