Knižní čtvrtek

Knižní čtvrtek Zdroj: Archív

Hitlerovi nepřátelé, (ne)komunističtí špioni a polské meditace

Švédská detektivka z Hitlerových dob je nefalšovanou fikcí, faktická kniha o nekalých rejdech agentů tajných služeb v poválečném Československu se zas jako detektivka čte. A mezi realitou a fantazií se pohybuje i polská autorka Olga Tokarczuková.

KNIŽNÍ ČTVRTEKKNIŽNÍ ČTVRTEK|archivTorsten Pettersson:Hitlerovi nepřátelé

Pořádná švédská detektivka je dnes společníkem každého čtenáře, ale že dobrou švédskou detektivku umí napsat i Fin, se možná neví – a přece: Torsten Pettersson je příslušníkem švédské komunity ve Finsku, a píše v nejlepších tradicích skandinávské detektivky kontaminované pořádnou dávkou severského cynismu a lakonického černého humoru jak od Kaurismäkiho. Takový je i jeho nový román Hitlerovi nepřátelé, který je ovšem spíše historickým thrillerem – odehrává se v Berlíně za nacistické éry. Vtipné a napínavé!

KNIŽNÍ ČTVRTEKKNIŽNÍ ČTVRTEK|archivIgor Lukeš:Československo nad propastí

Původem český politolog působící na amerických univerzitách Igor Lukeš není českému čtenáři neznám. Nyní mu vychází kniha, kde podrobně popisuje činnost americké ambasády a tajných služeb USA v Praze v klíčovém období 1945-48. Kritizuje pasivitu západní velmoci a rozebírá agenturní síť, která v přelomovém období v Praze působila. Lukešovo barvité líčení je dost mrazivým čtením, ale i fascinujícím oknem do tajemného a stále neprozkoumaného světa.

KNIŽNÍ ČTVRTEKKNIŽNÍ ČTVRTEK|archivOlga Tokarczuková:Okamžik medvěda

Lepší svět je možný – jen si ho musíme nejdříve vymyslet a pak napsat, říká šarmantní polská spisovatelka, populární i v Česku. Vyšel tu její Denní dům, noční dům či román Běguni. Nejnovější svazek není prózou, ale esejistický výbor z publicistických textů – na jistou meditativní polohu jsme ostatně zvyklí i v její beletrii. Zabývá se násilím, svobodu – obyčejnou lidskou i tou tvůrčí, přemítá o tom, co znamená dnes být Polkou. Zamyšlené, ale díky autorčině stylu jiskřivé čtení.