Stephen King Lunapark

Stephen King Lunapark Zdroj: archiv

Knižní čtvrtek: vědecky o bulváru a dechovce, děsivé kolotoče a chorvatský Kafka

Stephen King své fanoušky málokdy zklame, i když je chce vlastně jen povozit na kolotoči. Autor populárních divadelních komedií o vztazích mezi muži a ženami umí napsat i seriózní literární experiment. A čeští historici se konečně pouštějí i do čtenářsky atraktivních témat, jako je série Twilight.

Populární kultura v českém prostoruPopulární kultura v českém prostoru|archiv Ondřej Daniel a kol.: Populární kultura v českém prostoru

Před pár lety založila skupina mladých historiků Centrum pro studium populární kultury (CSPK) a z volnočasové aktivity soustředící se na promítací a diskusní večery na nejrůznější obskurní témata se záhy stala seriózní vědecká práce: jejím prvním plodem je kolektivní práce Populární kultura v českém prostoru, kterou vydalo univerzitní nakladatelství Karolinum a pod níž jsou jako editoři a hlavní autoři podepsáni zakladatalé CSPK Ondřej Daniel, Jakub Machek a Tomáš Kavka.

O co vlastně jde? V teoretickém rámci, jenž poskytují autorům tradiční nástroje historické vědy i západní filozofické koncepty, pohříchu se mnohdy opírající o učení Karla Marxe, interpretovat různé z pohledu seriózního vědce podřadné fenomény, jako je dechovka, série Twilight, televizní seriály nebo dějiny bulvárního tisku či tradice studentských majálesů. Kniha je první vlaštovkou, do zábavnosti, jakou v sobě měla srovnávací studie Kamila a Blanky Činátlových o majoru Zemanovi a Jamesi Bondovi, mají ještě autoři Populární kultury daleko, přicházejí však s celou řadou podnětných myšlenek a pozoruhodných nápadů. Jen tak dál!

Stephen King LunaparkStephen King Lunapark|archivStephen King: Lunapark

Kolotoče, klauni a lunaparky byly vždycky dějištěm tajemných děsivých věcí a zdrojem mnoha nejen dětských traumat. Své o tom ví i klasik hororového žánru Stephen King, který v románu s jednoznačným názvem Lunapark rozvíjí příběh, zasazený do počátku 70. let v Severní Karolíně. Student Devin Jones „s literárními ambicemi a čerstvě zlomeným srdcem“ si přes léto najde brigádu právě u kolotočů – a začnou se dít věci. Zavražděná dívka ve strašidelném zámku je jen počátek. Jako nakladatelská perlička působí, že nakladatelství Beta kromě Kingova Lunaparku vydává také román Vánoční říše – pod jménem jeho autora Joea Hilla se neskrývá nikdo jiný než syn Stephena Kinga.

Kafkův přítelKafkův přítel|archiv Miro Gavran: Kafkův přítel

Chorvatský spisovatel je především dramatik a jako takový je také především znám u nás, jeho chytlavé komedie Vše o mužích a Vše o ženách si našly řadu příznivců (a příznivkyň). Ani román Kafkův přítel, rekonstruující osudy Kafkova díla v rukou Maxe Broda, který - jak známo - místo aby následoval přítelova přání, rukopisy nespálil, ale naopak je vydal, divadelní původ autora nezapře. Kniha je psána úsečně, sevřeně, jako by načrtávala budoucí divadelní podobu: to však neznamená, že navzdory trochu zvetšelému tématu nejde o čtenářský zážitek. Vydává Emona servis v překladu Jaroslava Otčenáška.