Čerstvě deflorovaná pana

Čerstvě deflorovaná pana Zdroj: archiv

Čerstvě deflorovaná pana
Žvaniti fér
Pole
3
Fotogalerie

Dan Bárta žvaní fér, čerstvě deflorované panny se nestydí a v Irsku je peklo

Kniha rozhovorů se zpěvákem Danem Bártou je takové přátelské klábosení pro fanoušky, nový výbor z tvorby kreslíře a humoristy Edwarda Goreyho potěší všechny dekadenty a milovníky zvráceností. Poctivým kusem staré tradiční literárnosti je román irského autora Kevina Mahera, jen zdánlivě nevzrušivě nazvaný Pole.

Čerstvě deflorovaná panna a jiné příběhy

Edward Gorey

Edward Gorey je miláček. Melancholický, potměšilý, talentovaný, zatraceně vtipný. Americký kreslíř a humorista není českému čtenáři neznám, výbor Čerstvě deflorovaná panna a jiné příběhy, který právě vydal Dokořán, je už třetím v řadě. V originálním statickém kostýmu se dívky z dobrých rodin dozvědí, jak zachovat dekorum, jsou-li deflorovány v nezvyklých (například hráčem na marimbu či při spiritistické seanci) nebo naopak zcela běžných situacích (deflorace zcela neznámým mužem, deflorace na schůzce naslepo). V dalších oddílech knihy si přijdou na své další milovníci zvráceného dada – třeba při neobvyklé obrázkové abecedě, která se skrývá pod názvem Velkolepé krvácení z nosu.

Čerstvě deflorovaná panaČerstvě deflorovaná pana|archiv


Žvaniti fér

Petr Skočdopole, Dan Bárta

Novinář Petr Skočdopole vedl přes rok skypový rozhovor se zpěvákem a znalcem vážek Danem Bártou. Knižně ho vydává Druhé město pod názvem, jenž je zároveň slovní hříčkou: Žvaniti fér. A je autorům třeba přiznat, že jsou opravdu fér: je to převážně žvanění. Přátelské tlachání dvou kamarádů, točící se kolem obvyklých témat (životní pocity stárnoucího bohéma; politika; upadající společnost), dojde samozřejmě i na hudbu a ty vážky. Čte se to rychle a splavně, nicméně dojmu, že by to chtělo ještě nějaký radikální editorský zásah, se čtenář neubrání. Čtivo především pro fanoušky.

Žvaniti férŽvaniti fér|archiv

 

Pole

Kevin Maher

Ve světové knihovně Odeonu je pořád co objevovat: třeba románový debut irského novináře Kevina Mahera, nazvaný nevábně Pole. Jenomže skrývá se za tím plnohodnotné čtení, plné bizarních irských jmen, nejistoty dospívání, věrolomnosti utajeně homosexuálních farářů a tvrdé atmosféry katolického Irska dávno předtím, než se stalo evropským tygrem. Dospívání není žádný med, zvlášť když máte pět starších sester a líbí se vám holka o několik let starší, která navíc chodí s vyhlášených školním rváčem. Úlisný farář, který vás chce za ministranta, aby vás pak znásilňoval v sakristii, a prostředí bigotní rodiny i sousedů tomu nepřidá.

PolePole|archiv