Princezna Hyacinta

Princezna Hyacinta Zdroj: Nadační fond Richarda Fuxy

Princezna Hyacinta
Léto
Jaro
Esmeralda
Ametyst
5
Fotogalerie

Esence secese do kapsy: Muchovy plakáty jako e-kniha

Pokud jste si v uplynulém půlroce nenašli čas zajít do pražského Obecního domu na výstavu kolekce plakátů Alfonse Muchy, netřeba si zoufat. V prodeji je totiž e-kniha pro mobily a tablety s kompletním přehledem Muchových plakátů, doplněná o skici a ilustrace.

Výstava výjimečné muchovské sbírky někdejšího tenisty a trenéra Ivana Lendla skončila 10. září a díla ve světě nejproslulejšího českého výtvarníka (včetně Františka Kupky) vidělo nevídaných 186 755 návštěvníků – ještě o 70 000 více, než kolik jich zavítalo do Veletržního paláce podívat se na dvacítku monumentálních pláten Muchovy Slovanské epopeje. Jen zlomek z návštěvníků expozice Ivan Lendl: Alfons Mucha ovšem vynaložil tisícovku na krásný katalog z výstavy, který představuje 150 reprodukcí vystavených ve dvou sálech pražského Obecního domu, kde Alfons Mucha před více než sto lety vyzdobil Primátorský salonek.

Elektronickou verzi katalogu lze ovšem pořídit podstatně levněji, za 4,99 eur, a obsahuje zajímavé bonusy: nejen finální podobu plakátů, ale i přípravné kresby a náčrtky těchto děl plus doprovodný text (v angličtině). Mobilní aplikace pro stažení e-knihy je určena uživatelům systémů iOS a Android, takže se prodává v App Store. Díky verzi in-app si tu zájemci o e-knihu mohou prohlédnout úvodní stránky publikace, aby nekupovali zajíce v pytli.