Press start

Press start Zdroj: Press start

Na plátně pražského kina Bio Oko se bude umírat. Ale jen virtuálně

Debata o smrti a umírání ve videohrách se v posledních letech vynořuje snad po každém školním masakru, který má na svědomí navenek tichý a přemýšlivý student stranící se větších kolektivů.

 

Jak se společnost dívá na "virtuální" smrt? To je jedno z témat letošní akce Press Start, která se tento týden (už potřetí) snaží propojit filmovou a videoherní kulturu v pražském kině Bio Oko.


O tematickém večeru Press Start, pořádaném grafikem Bohdanem Heblíkem a herním novinářem Pavlem Dobrovským, jsme na webu Reflex.cz psali už v minulém roce.

 

Zatímco loňský Press Start se zabýval mimo jiné otázkou, jak si rozumí akční hry a filmový průmysl, ten letošní má konečně šanci přitáhnout pozornost široké veřejnosti - věnuje se totiž otázce smrti ve videohrách a snaze pochopit, jak na ni nahlíží společnost, ve které se časté obviňování videoher při různých násilných činech stalo běžnou praxí.

 

"Press Start je akcí, v níž se snažíme oslovit jak lidi, kteří běžně hrají, tak i naprosté laiky, kteří už hrát přestali anebo se o videohrách chtějí dozvědět víc," přibližuje organizátor Pavel Dobrovský.

 

Dvouhodinový blok přednášek a rozhovorů Press Start se koná v pražském kině Bio Oko ve čtvrtek 31. ledna 2013 od deváté hodiny večerní. Pokud se chcete přijít podívat, počítejte se stokorunovým vstupným.