Před rokem takhle verbovali diváky na festivalu ve skotském Edinburghu, letos si dal Cirk La Putyka průvod českou metropolí. A byl k nepřehlédnutí: pestré kostýmy a krkolomné kousky divadelního souboru dokázaly zaujmout kvaltující domácí i cizince zkoumající Orloj. K nepřehlédnutí je nyní také ChapiteauX, obří cirkusový stan na letenském kopci, který se na dva měsíce stal hlavní domovskou scénou populárních divadelníků. Pod vedením principála Rosti Nováka tu chtějí večer co večer až do konce čevence tančit, šplhat, metat salta a hrát. K nohám už Cirku a jeho poeticko-adrenalinovým představením padly Helsinky, Sydney i zmíněný Edinburgh, teď je na řadě Praha.

Před rokem takhle verbovali diváky na festivalu ve skotském Edinburghu, letos si dal Cirk La Putyka průvod českou metropolí. A byl k nepřehlédnutí: pestré kostýmy a krkolomné kousky divadelního souboru dokázaly zaujmout kvaltující domácí i cizince zkoumající Orloj. K nepřehlédnutí je nyní také ChapiteauX, obří cirkusový stan na letenském kopci, který se na dva měsíce stal hlavní domovskou scénou populárních divadelníků. Pod vedením principála Rosti Nováka tu chtějí večer co večer až do konce čevence tančit, šplhat, metat salta a hrát. K nohám už Cirku a jeho poeticko-adrenalinovým představením padly Helsinky, Sydney i zmíněný Edinburgh, teď je na řadě Praha. Zdroj: Tomáš Tesař

Divadelní soubor Cirk La Putyka zahájil své dvouměsíční působení na pražské Letné hrou La Putyka
Divadelní soubor Cirk La Putyka zahájil své dvouměsíční působení na pražské Letné hrou La Putyka.
Divadelní soubor Cirk La Putyka zahájil své dvouměsíční působení na pražské Letné hrou La Putyka.
Divadelní soubor Cirk La Putyka zahájil své dvouměsíční působení na pražské Letné hrou La Putyka.
Divadelní soubor Cirk La Putyka zahájil své dvouměsíční působení na pražské Letné hrou La Putyka.
6
Fotogalerie

Putyka táhla Prahou, večer čepovala pro plné ChapiteauX

Nejprve si dali pár salt cestou ke svému ChapiteauX, potom na kopci při premiéře. A obojí zvládli s bravurou sobě vlastní. Divadelní soubor Cirk La Putyka zahájil své dvouměsíční působení na pražské Letné a sklidil za to ovace vestoje.

 

 

Průvod, který si Cirk naplánoval na neděli, podmračenou Prahu doslova rozzářil. Turisté se na chvíli přestali zabývat památkami a uhranutě sledovali postavy v barevných kostýmech, které neváhaly kejklit přímo v ulicích metropole. „Na divadelním festivalu v Edinburghu jsme takhle vyráželi vábit do ulic denně a za jakéhokoli počasí, byla to tam v podstatě jediná účinná možnost propagace, takže už jsme celkem otrkaní. Praha nás ale příjemně překvapila, lidé reagovali báječně,“ pochvaluje si principál Cirku Rosťa Novák.

 

Potomek loutkářů, divadelníků a kolotočářů si možnost hrát vlastní představení pod nefalšovaným cirkusovým šapitó vysnil už před mnoha lety, ale až nyní se mu ji podařilo zrealizovat. „Když se stan na Letné stavěl, hráli jsme se souborem ve Finsku Slapstick Sonatu. O dění v Praze jsem se tak dozvídal jen z telefonátů a ememesek a doteď kolem bylo tolik starostí, že jsem si ten splněný sen ani nestačil uvědomit. Až dnes, na premiéře. Když lidi stáli a tleskali, byl jsem naměkko,“ přiznal Novák, jehož se ChapiteauX čekají dva měsíce v kuse. Doslova. „Asi se z Letné nehnu. Zjistili jsme, že je třeba posílit ochranku, takže se do hlídání ChapiteauX zapojí celý soubor. Už máme připravené reflexní vesty,“ směje se Novák, jehož čeká první služba už v noci z pondělí na úterý.

 

Video placeholde
Průvod Cirku La Putyka rozzářil zamračené pražské odpoledne • Reflex.cz

 

Parťáka mu na ní bude dělat Jiří Kohout, představitel hostinského ze slavného pivního představení La Putyka. Ten v něm mimochodem zraje jako víno: každá repríza je díky němu zcela jedinečná, což se potvrdilo, i když v neděli halasně vítal pasažéry „metrosoustavy“.

 

„Možná bude Jirka u pípy trochu nevyspalý, ale je zvyklý. V našem oboru je normální, že se herci musí o vše postarat sami. Stěhujeme kulisy, pereme kostýmy, sháníme rekvizity … Nějaké hlídkování nás nemůže rozhodit,“ chechtá se unavený principál.

 

 

La Putyku, představení, jímž Cirk okouzlil zmíněný Edinburgh a získalo i několik cen, uvidí diváci na Letné do 7. června a pak zase až na konci měsíce. Mezitím se ve stanu se dvěma vrcholy stihnou vystřídat i další putykářské kousky: koprodukční Slapstick Sonata, kterou český soubor nazkoušel s finským režisérem Maximem Komarem, básnivě laděné snění UP’END’DOWN, do něhož Novák obsadil svého tatínka Rostislava, a konečně i oblíbená dětská inscenace spjatá s divadlem Minor a inspirovaná Macourkovými pohádkami A cirkus bude?!

 

Sám Novák zve nicméně i na jména, která s Cirkem přímo nesouvisí, ale pod ChapiteauX našla útočiště: „Od začátku jsme chtěli prostor ChapiteauX otevřít i lidem, kteří jsou nám blízcí pracovně i osobně,“ tvrdí Novák, jenž se těší například na osobitou novinku Pérák divadelní jednotky VOSTO5, koncert Dana Bárty nebo na workshop kubánské salsy, kterou bude vyučovat jeden z členů Cirku. Lístků je stále dost a otevřeno má ChapiteauX denně od desíti hodin, takže se prý můžeme zastavit i na „jedno ranní“. Kafe, samozřejmě.