Trainspotting

Trainspotting Zdroj: Profimedia.cz

Jaro v kinech: Král Danny, královna Věra a už žádná postbártovská kocovina

V kinech duní Iggy Pop, ryby zkoušejí tempa v poušti a do toho si česká olympijská šampionka sem tam metne přemet. Už dlouho nebylo na českých plátnech takhle mile bláznivě.  

Trainspotting
55|Reflex.cz


Režie: Danny Boyle
Hrají: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle

Vrátil se po šestnácti letech a pořád funguje - film, který vystřelil hvězdu Dannyho Boyla a potažmo i Ewana MacGregora kolmo vzhůru. Není na něm vůbec nic starého a omšelého - ostatně stejně jako nebylo nic starého a omšelého na (Dz)Iggym Popovi, jakkoli se to Rentonovi snažili někteří namluvit. Potlesk pro Boyla, režiséra 21. století.

 

 

 

Věra 68
44|Reflex.cz


Režie: Olga Sommerová

Smrad gymnastických žíněnek mi dodnes křiví chřípí, o traumatu ze skoků přes kozu ani nemluvě. Přesto jsem si jistá, že kdybych potkala Věru z dokumentu Olgy Sommerové, do té tělocvičny bych s ní vlezla. Nevtíravě sugestivní snímek o gymnastce Čáslavské je živoucím důkazem, že spojení slov živoucí a legenda není jen výmysl encyklopedií. Věra z plátna umí žít, až srdce plesá.

 

 

 

Hodný syn
33|Reflex.cz


Režie: Zaida Bergrothová
Hrají: Samuli Niittymäki, Pekka Valkeejärvi

Patologické rodinné vztahy, "dogmaticky" vedená kamera, kombinace humoru a mrazení aneb nic nového pod sluncem. Tedy minimálně pod tím severským. Přesto je vítězný film letošního Febiofestu příjemně nadprůměrným zážitkem - ani ne tak pro ty, kdo se těší na tíživé rodinné drama, jako spíš pro všechny milovníky thrillerových situací. Stará dobrá jednota místa, času a děje zkrátka funguje napříč žánry.

 

 

 

Poslední let Petra Ginze
33|Reflex.cz


Režie: Sandra Dickson, Churchill Roberts

"Jen fakta a žádné pocity," tak popisují deníkové zánamy chlapce jménem Petr Ginz ti, kdo jimi listovali nebo listují. "Jen fakta a spousta pocitů," popíše divák, který si Ginzův příběh "přečte" v kinech. Originální dokument, v němž díky animaci ožívají autentické kresby a zápisy kluka zplynovaného v Osvětimi, má právě díky a jen své uměřenosti a strohosti sílu celovečerního filmu.

 

 

 

Lov lososů v Jemenu
33|Reflex.cz


Režie: Lasse Hallström
Hrají: Ewan McGregor, Emily Bluntová, Kristin Scott Thomasová

Po zkušenosti s pařezy a maorskými princeznami už nám možná Hallströmova úřednická pohádka o rybách v poušti nebude připadat tak absurdní, ale to nevadí. Mix politické satiry a ryzí romantiky je přesně to, co naši postbártovskou kocovinu šetrně vyléčí.