Star Wars

Star Wars Zdroj: Profimedia.cz

Návrat rodu Skywalkerů! Hvězdné války útočí na česká kina, tentokrát ve 3D

Do kin přichází dlouho očekávaná událost pro všechny fanoušky Star Wars, ale i pro všechny milovníky tvorby George Lucase a Stevena Spielberga. Studio Lucasfilm dokončilo převod první epizody ságy o válkách mezi Impériem a Republikou do 3D obrazu.

Uvedení do českých kin se v chystá na 9. únor 2012. Promítat se bude ve všech kinech IMAX a v kinech, která podporují 3D technologii. Česko bude mít s premiérou denní náskok před USA, kde se premiéra chystá až na 10. února.

 

George Lucas se rozhodl uvést ságu v chronologické posloupnosti, od epizody I. až po epizodu VI. Přestože byly první tři epizody natočeny téměř třicet let po původní trilogii, nové díly jsou takzvaným prequellem. Dějem předchází původním dílům a chronologická projekce se tak zdá být nejlogičtější cestou. Přesto zarytí fandové Star Wars často preferují opačný postup. Nejdříve původní díly, poté až novější.

 

Původní trilogie byla v roce 1990 digitalizována a byly do ní dodány zvukové a především vizuální efekty, kterých v osmdesátých letech nešlo dosáhnout. Do původních dílů byly časem zakomponovány i nové záběry, které doplnily dějové mezery mezi prequellem a epizodami IV – VI. Několik postav prequellu tak můžeme vidět i v původních epizodách.

 

 

Kritika a fanoušci si v době uvedení filmu Star Wars – Episode I.: Phantom Menace do kin nebrala servítky. Lucasovi byla vyčítána především absence oblíbených bojů se světelnými meči, kritikům se zase stal velkým trnem v oku postava Jar-Jar Binkse. Přesto tvoří první díl důležitý základní kámen pro další směřování děje v následujících epizodách.

 

Pokud jste fanouškem Hvězdných válek, je pro vás shlédnutí první epizody v novém kabátě povinností, stejně tak pokud jste na arších sčítání lidu vyplnili náboženské vyznání Jedi. Jestliže ani do jedné skupiny nezapadáte, je i tak shlédnutí Star Wars na pořadu dne. Když ne pro nic jiného, tak pro doplnění znalosti kultovní kinematografie.