Choreografii představení vytvořil z velké části nositel Emmy Jason Samuels Smith

Choreografii představení vytvořil z velké části nositel Emmy Jason Samuels Smith Zdroj: La Fabrika

Živý hudební doprovod tvoří šestičlenná kapela pod vedením Ondřeje Brzobohatého
Muziku k představení skládal Ondřej Brzobohatý
Představení se hraje v La Fabrice 20. prosince
Scénografii k představení vytvořil David Bazika a kostýmy Petra Krahulcová
Autorem námětu nového představení je slovenský režisér Dodo Gombár, R.I.P. vychází nadneseně z latinského “Requiescat in pace” – odpočívej v pokoji
5
Fotogalerie

Mistryně světa ve stepu i talent americké choreografie. La Fabrika sází na tanec

Nositelka ceny Thálie Petra Hřebíčková, muzikant Ondřej Brzobohatý, 14letá mistryně světa ve stepu Kateřina Fialová a držitel Emmy, americký choreograf Jason Samuels Smith. Ti všichni se sešli u tvorby představení ProjectWINGS: R.I.P. Za pár dní bude mít premiéru v La Fabrice.

ProjectWINGS: R.I.P.
kde: Divadlo La Fabrika
kdy: 20. prosince 2011 od 19.30 hodin
vstupné: 350 korun
režie: Dodo Gombár
choreografie: Jason Samuels Smith
hudba: Ondřej Brzobohatý
scéna: Davida Bazika
kostýmy: Petra Krahulcová

 

Je to příběh, který se odehrává mezi světem živých a mrtvých. Vypráví o tom, jak se setkávají i míjejí lidé a jejich světy. Podle autorů představení totiž stále hledáme možnosti, jak porozumět jeden druhému a pochopit proč druhé nacházíme i ztrácíme. ProjectWINGS R.I.P. vychází z představení, které stepař a choreograf Pavel Stouhal dal dohromady s tanečníky Janem Bursou a Václavem Muškou v roce 2003. Tehdejší stepařská show se jmenovala ProjectWINGS Step/Rytmus/Emoce a Češi s ním sklízeli úspěchy na divadelních festivalech.

 

"Už dva roky jsme, ale cítili potřebu udělat něco nového. Víc divadelního," vysvětluje vznik WINGS R.I.P. Pavel Strouhal. Autorem námětu nového představení je slovenský režisér Dodo Gombár, R.I.P. vychází nadneseně z latinského “Requiescat in pace” – odpočívej v pokoji. Inscenace R.I.P. nechce být ale čistě tanečním představením, podle vzoru moderního divadla se snaží kombinovat syntetickou formou tanec, zpěv a činohru, divadlo tak místy připomíná spíše kabaret. Původně v něm hostoval Jiří Korn a byl zaměřený na step. Dnes se orientuje i na jiné taneční formy.

 

 

"Chtěli jsme vytvořit inscenaci moderního tanečního divadla, která bude přínosem nejen české divadelní scéně, ale bude reprezentovat Českou republiku na nejvyšší umělecké úrovni i v zahraničí," tvrdí Pavel Strouhal. "K původnímu představení jsme si dělali choreografii sami, tentokrát jsme to chtěli posunout o kousek dál. Jasona Smithe jsme oslovili, protože je nejlepší na světě a řekli jsme si když už , tak už. Udělal choreografii zhruba k 70% představení,” říká Strouhal. Smith je v Americe známý z mnoha newyorských představení, spolupracoval například na projektu Idlewild americké kapely Outkast, zabývá se propojením jazzu a hiphopu v tanci.

 

Stálými hosty představení jsou držitelka ceny Thálie za nejlepší herecký výkon Petra Hřebíčková a Kateřina Fialová, 14ti letá mistryně Evropy i světa ve stepu. Živý hudební doprovod tvoří šestičlenná kapela pod vedením Ondřeje Brzobohatého. "U Ondry jsme se dlouho nerozmýšleli. Má cit pro jakoukoliv hudbu a je navíc divadelník. Hudba k ProjectWINGS R.I.P. je scénická, velmi emotivní a skvěle vystihuje jakoukoliv situaci," dodává Pavel Strouhal. Scénografii k představení vytvořil David Bazika a kostýmy Petra Krahulcová.