Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archív

Never more nudě na Pražském hradě, kam se po Klausově a Zemanově „temnu“ stále úplně nevrátilo umění

Ano, nedávno tam proběhla vernisáž Ceny Vladimíra Boudníka, před tím hitová výstava Petra Brandla... Ale pořád se nedá říct, že by to na Hradě umělecky žilo jako v éře Václava Havla. Co by nám naopak vůbec nechybělo, je kohout Silver, kterého je v poslední době všude plno. A co chybí vždycky, jsou peníze – teď třeba galerii Art brut Praha, nepodpořené ministerstvem kultury.

Marek Gregor: Minulý týden, po vernisáži Ceny Vladimíra Boudníka v Císařské konírně Pražského hradu, jsem to vzal přes Druhé a První nádvoří na Hradčanské náměstí a nejpozději u Masaryka mi došlo, jaká je pořád na tom našem Hradě nuda. To temno, tu absenci skvělých výstav, které tam po hojnosti za Václava Havla instaloval Václav Klaus a dokonal Miloš Zeman, se tam pořád válí. Dobře vím, že příprava kvalitních expozic nějakou dobu trvá, ale už je to přes rok, co na Hradě máme Petra Pavla a jeho tým, a zatím jedinou viditelnější změnou je zrušení vstupních kontrol do areálu. Díky za ně, ale je to přece jen trochu málo.

Viliam Buchert: Spolupracovník komunistické StB, dotační kouzelník a expremiér Andrej Babiš natočil nedávno video s kohoutem Silverem a tvrdil, že to zvíře „nemá rádo ukrajinské obilí, protože je kontaminované“. Silver je ale i filmové zvíře, zahrál si také v nové české komedii Gump – jsme dvojka režiséra a kameramana Františka A. Brabce. Na premiéře snímku se s kohoutem fotil například Richard Krajčo. Silver patří europoslanci za hnutí ANO Martinu Hlaváčkovi. Prosím, Silvera už v žádném dalším filmu ne! Jinak budeme kontaminovaní všichni.

Michal Kořán: Galerie Art brut Praha nedostala v rámci letošních grantů od ministerstva kultury žádnou finanční podporu. Je to smutné, protože tento výstavní prostor díky kurátorovi Jaromíru Typltovi setrvale zpřístupňuje díla velmi svébytná a jinde nevídaná, jako je například aktuální výstava Dagmar Filípkové Písmo se vine krajinou. Malířka Filípková se narodila s těžkou mozkovou obrnou a o její složité cestě výtvarným uměním natočila loni Česká televize dokument Dáša aneb Art-brutem ke štěstí.