Z knihy Alžběty Jungrové I Belive (Já věřím)

Z knihy Alžběty Jungrové I Belive (Já věřím) Zdroj: Alžběta Jungrová

Z knihy Alžběty Jungrové I Belive (Já věřím)
Dead Masks. Nositelem titulu Osobnost české fotografie se stal Jan Pohribný
Rozloučení. Nositelem titulu Osobnost české fotografie se stal Jan Pohribný
Porota prestižního ocenění Osobnost české fotografie
Porota prestižního ocenění Osobnost české fotografie
6
Fotogalerie

Stano, Pohribný, Jungrová a Páleníček. Známe vítěze soutěže Asociace profesionálních fotografů

Asociace profesionálních fotografů ČR oslavila již 21. ročník prestižního ocenění Osobnost české fotografie a 8. dubna udělila za rok 2023 ceny ve čtyřech kategoriích. Nositelem titulu Osobnost české fotografie se stal Jan Pohribný. Básník, prozaik, publicista a fotograf Igor Malijevský se o něm vyjádřil jako o skautovi české fotografie. „Mimo svou uměleckou tvorbu věnuje Jan Pohribný mimořádné množství energie do rozvoje české fotografické scény s přesahem do zahraničí, ať již jako pedagog, prezident Asociace profesionálních fotografů ČR nebo jako kurátor. Z jeho nesčetných pro bono aktivit bych rád vyzdvihl výstavu ukrajinské válečné fotografie Bojují i za nás, která měla loni premiéru v chebské G4 a v současnosti putuje po USA,“ doplnil Malijevský, který byl jedním z navrhovatelů Pohribného na tuto cenu.

Nositelem titulu Osobnost české fotografie se za dlouhodobý přínos fotografii stal Tono Stano. Byl nominován Alešem Najbrtem, jedním ze členů hodnoticí komise. „Za jeho mnohaletou fotografickou práci, která není zdaleka jen o ženském tělu, ale jeho portrétní tvorbě. Už to měl dávno dostat, pokud se to ještě nestalo. Jeden z nejlepších fotografů své generace,“ zdůvodňuje Najbrt.

V kategorii Osobnost mladé české fotografie do 30 let zvítězil Matyáš Páleníček, který je absolventem Střední školy pro umění a reklamu a studentem Institutu tvůrčí fotografie při Filosoficko-přírodovědecké fakultě v Opavě. Minulý rok se stal Páleníček laureátem festivalu Prague Photo, v rámci kterého představil svůj soubor ilustrací románu R.U.R. Karla Čapka. Jeho tvorbu také nebylo možné přehlédnout na skupinové výstavě s názvem Magie místa uspořádanou právě Asociací profesionálních fotografů.

Vítězkou Fotografické publikace roku 2023 je Alžběta Jungrová, respektive její kniha I Belive (Já věřím). Monografie vyšla u příležitosti stejnojmenné výstavy uspořádané v prostorách Staré prádelny v areálu Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. „V publikaci, stejně jako v rámci výstavní instalace využila Alžběta Jungrová mnoho netradičních postupů a materiálů. Do osobitého pojetí tematiky „žena a emoce“ je čtenář-divák vtažen prostřednictvím průhledů přes pauzovací papír a zrcadlových folií inspirujících k vlastní interpretaci obrazů. Dominantní formální prvky publikace jsou vyváženy výraznými a emočně silnými fotografiemi z ženského prostředí ženským pohledem,“ říká o své nominaci Zdeněk Lhoták, český fotograf a držitel ceny World Press Photo 1986. 

Letošní ročník soutěže byl rekordní nejen co do počtu nominací v každé kategorii, které můžete nalézt například na FB profilu APF, ale také díky velmi těsnému hlasování poroty. Ještě nikdy se nestalo, že by v některých kategoriích bylo tolik shodných bodových ocenění, že o pořadí rozhodovaly až vyšší bodová čísla, které porotci nominovaným přidělili. U jedné z kategorií musela dokonce porota hlasovat znovu. Jedenáctičlenná odborná porota se sešla ve složení Libuše Jarcovjáková, Dana Kyndrová, Zdeněk Lhoták, Veronika Souralová, Iva Nesvadbová, Marian Beneš, Aleš Najbrt, Josef Moucha, David Tesař, Tomáš Pospěch a Markéta Ježková.