Video placeholde
Z filmu Zastřelili pianistu
Z filmu Cizinec ve vlastní kůži
Z filmu Kos
Z filmu Club zero
Z filmu Blažiny lekce
5
Fotogalerie

Začínají Dny evropského filmu; zvou na zavedená jména, objevy filmového světa a rebela Petea Dohertyho

Ve čtvrtek 4. dubna začíná v Praze, Brně a Ostravě 31. ročník festivalu Dny evropského filmu (DEF), který přináší pestrý výběr tří desítek nejaktuálnějších cenami ověnčených filmů věhlasných režisérů i svěží debuty. Diváci se mohou těšit na komedie, dramata, animované i dokumentární filmy. Festival zahájí výstřední filmový portrét světoznámého malíře Salvadora Dalího Daaaaaalí! v režii Quentina Dupieuxe.

Mezi další programová lákadla patří například animovaný film oscarového režiséra Fernanda Trueby Zastřelili pianistu, vítězný film loňského ročníku MFF Karlovy Vary Blažiny lekce, nový dokumentární film Wima Wenderse Anselm, oceňovaný debut Miky Gustafson Ráj v plamenech nebo dokument o udržitelné módě Fashion Reimagined. Pro nejmenší diváky je na programu například animovaný film Čtyři duše kojota. „Každoročně se snažíme do českých kin přinést výběr mezinárodně oceňovaných filmů, které se vesměs do běžné kinodistribuce nedostanou. Zároveň představujeme pestrý výběr nejrůznějších témat evropských filmařů, ať už se jedná o mezilidské vztahy, pohledy do historie nebo palčivé problémy současnosti,“ doplňuje dramaturg festivalu Šimon Šafránek.

Festivalový program, který většinu filmů nabídne v české premiéře, je rozdělen do pěti tematických sekcí: soutěžní sekce Poprvé uvádí silné debutové snímky, druhá soutěžní sekce Film & hudba láka na pestrý výběr filmů, ve kterých prim hraje hudba, a sekce Panoráma přináší snímky filmových matadorů. V sekci Pocta se festival tentokrát zaměřil na tvorbu režisérky a scenáristky Jessicy Hausner, která se osobně festivalu zúčastní a mimo jiné uvede její nejnovější film Club Zero. Sekce Živá planeta je tradičně věnována ekologii a přírodě.

Hlavní soutěž Dnů evropského filmu je letos vyhrazena silným debutovým snímkům mladých tvůrců. V sekci Poprvé nabídne šestici filmů. Od režisérky Miky Gustafson ze Švédska představí festival film Ráj v plamenech (Paradise is Burning), v němž se dospívající Laura pečující o dvě mladší sestry střetne s autoritou ústavu sociální péče. Debutující maďarská režisérka Katalin Moldovai zase ve filmu Bez dechu (Without Air) sleduje příběh učitelky literatury, jež doporučí studentům příběh o vztahu básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina a vzápětí je rodiči obviněna z homosexuální propagandy. O festivalovou cenu se dále uchází i romantická gangsterka Omar Jahoda (The King of Algiers) režiséra Eliase Belkeddara s francouzskými herci Redou Katebem a Benoitem Magimelem.

Další z debutantů na DEF je islandská režisérka Ninna Pálmadóttir, jejíž film Samota (Solitude) přináší příběh netradičního přátelství starce a desetiletého chlapce. Superpozice (Superposition) dánské režisérky Karoline Lyngbye nabídne příběh rodiny, jež energii do života i vztahu nachází v divočině u jezera mimo veškerou civilizaci. Šťastně a vesele (Family Time), kterou natočila finská režisérka Tia Kouvo, má v hledáčku rovněž rodinné vztahy, s humorem líčí vánoční setkání tří generace jedné rodiny.

Hlavním tahákem soutěžní sekce Film & hudba je očekávaný film režisérky Katii de Vidas Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži (Peter Doherty: Stranger in My Own Skin). Anglický hudebník a básník, frontman skupin The Libertines a Babyshambles, se v dokumentu zpovídá ze svých démonů a vzpomíná na dlouhý boj, který svedl se závislostí na drogách. Fanoušci Petea Dohertyho se mohou těšit na speciální projekci v pražském Paláci Akropolis, které se Doherty osobně s režisérkou filmu zúčastní a krátce vystoupí.

Festivalová sekce Panorama přinese snímky, pod nimiž jsou naopak podepsáni zkušení a festivalovými cenami ověnčení režiséři. Autor jednoho z nejslavnějších filmů 80. let Nebe nad Berlínem, již 78letý Wim Wenders, portrétuje ve svém novém dokumentu Anselm neoexpresionistického malíře a sochaře Anselma Kiefera spíše formou eseje než klasického životopisu. Italská režisérka Alice Rohrwacher, známá i u nás magickým snímkem Šťastný Lazzaro oceněným v Cannes, líčí v dobrodružné komedii Chiméra (La Chimera) příběh dalšího ze svých bizarních hrdinů – Arthur je člen italské bandy vykradačů hrobů obdařený mimořádnou schopností rozpoznat místa, kde se ukrývají staré etruské poklady.

V sekci Panorama bude promítnut také vítězný film loňského MFF Karlovy Vary Blažiny lekce (Blaga´s Lesson). Groteskní výpověď o době, jíž vládne TikTok a divoký kapitalismus, nabídne snímek rumunského režiséra Radu Judeho Od konce světa nic dobrého nečekejte (Do Not Expect Too Much From The End of the World). Historické drama Kos režiséra Pawla Maslona zavede diváky do Polska roku 1794, kde je připravováno povstání proti Rusům.

I v letošním roce je pro návštěvníky festivalu připraven bohatý doprovodný program, který nabízí nejrůznější diskuze, projekce pro seniory a pro školy, semináře pro filmové profesionály i dílny animace pro děti.

Hlavní část Dnů evropského filmu se uskuteční od 4. do 9. dubna v pražských kinech Světozor, Edison Filmhub Praha a Přítomnost, v brněnském kině Art a v ostravském Minikině. Festival v regionech proběhne od 10. do 14. dubna v kinech v Boskovicích (Panorama), Červeném Kostelci (Kino Luník), Havířově (Kino Centrum), Hradci Králové (Bio Centra), Jablonci nad Nisou (Kino Junior), Šumperku (Kino Oko), Vrchlabí (Kino Střelnice), Vyškově (Kino Sokolský dům) a ve Znojmě (Kino Svět). Vstupenky a program jsou k dispozici na www.eurofilmfest.cz.